Isparta Özel Davraz Yaşam Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Murat Arslan, anne adaylarının doğuma psikolojik olarak hazırlıklı olmalarını önerdi. Normal doğumun hem anne hem de bebeğin sağlığı için tercih edilen doğum yöntemi olduğunun altını çizen Opr. Dr. Murat Arslan, şu açıklamalarda bulundu:

ZAHMET ÇEKMEDEN ANNE OLUNMAZ
            Normal doğum bebeğin 37. haftasını tamamladıktan sonra 40. haftaya kadar ana rahminden ayrılmasına denir. Normal doğum çocuk ve anne sağlığı açısından çok önemli bir doğum şeklidir. Sezeryan doğumu hastanemizde bebek ve anne sağlığını riske sokacak bir durum ortaya çıktığında gerçekleştiriyoruz. Normal doğum zahmetli bir iş. Ama cennet annelerin ayakları altında. Bu zahmet çekilmedikçe anne olunmuyor. Annenin hem kendi sağlığı hem de bebeğin sağlığı için çok önemli. Normal doğum sürecinde anne belirli süre sancı çekmek zorunda. Sancısız doğum olmuyor. Ama sancıyı azaltıcı yöntemler var. Aneztezi yöntemleri var, ilaç yapıyoruz. Kas gevşetici uygulamalar var. Bazı anne adayları hiçbir şey anlamadan doğum yapıyor, bazıları sıkıntı çekiyor.

DOĞUMA HAZIR GELİNMİYOR
            Benim tavsiyem bu süreçten korkmayın. Komşudan, arkadaşından çok değişik hikayeler duyup da normal doğumdan uzaklaşmasınlar. Bizim burada karşılaştığımız en önemli problem bu. Anne adayı doğuma hazır bir şekilde gelmiyor. Sancı çekeceğini bilmeli. Bu sürecin sancılı olacağını bilmeli. Ama sonuçta çok güzel bir hediye onu bekliyor. O yüzden sabırla sancısını çekmeyi tavsiye ediyoruz.

SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU DAHA AZ GÖRÜLÜYOR
            Yapılan araştırmalarda normal doğmuş bebeklerin solunum yolu enfeksiyonlarına daha az karşı karşıya kaldığı anlaşılıyor. Çünkü bebek ana rahminden çıktığında vücuduna yapılan baskı nedeniyle ciğerini daha iyi temizleyerek çıkıyor. Bu da ileride enfeksiyon ihtimalini azaltıyor. Yine anne rahminden çıktığı sıradaki anne rahminin normal flora etkisi dediğimiz bakterilere maruz kalması nedeniyle szindirim yonları enfeksiyonları, allerjik enfeksiyonlara karşı daha sağlıklı olabiliyorlar.

KANAMA RİSKİ VE ENFEKSİYON RİSKİ AZ
            Normal doğum bebek sağlığı için önem arzettiği gibi anne sağlığı için de çok önem arzeder. Normal doğurmuş bir anne doğumdan sonra eski hayatına çok rahat dönebilir. Hemen ayaklanır, bebeğini emzirebilir, bebeğine çok rahat bir şekilde bakabilir. Normal doğurmuş bir annenin kanama riski, enfeksiyon riski daha azdır. Bebeğini daha kolay emzirdiği için bebeğin gelişimi daha iyi olmaktadır.

NORMAL DOĞUMUN İKİNCİ EVRESİ IKINMA SÜRECİDİR
            Doğum süreci rahimin ilk etapta düzensiz kasılmalarla ile başlar. Sonra belli bir ritim yakalar. Sıklığı ve şiddeti artar. 5 dakikada 1, 10 dakikada 1 yüksek derecede rahim kasılmaları olur. Bu durumda hasta doktoruna başvurmalıdır. Doktor hastayı muayene eder. Rahim ağzı açıklığı kontrol edilir. Eğer rahim ağzı belli bir derece açılmış, sancısı kuvvetlenmiş ise takibe alıyoruz. Aralıklı muayeneler yapıyoruz. Bebeğin kalp atışlarını sık sık muayene ediyoruz. Bebeğin kasılmalara, sancılara dayanıklı mı diye bakıyoruz. Bebeğin başı belli bir seviyeye geldikten sonra hastaya ıkınmasını söylüyoruz. Bu dönemde hasta gücünü kaybetmemelidir. Çünkü doğumun ikinci evresi olan ıkınma döneminde bebeğini rahatlıkla aşağıya itebilmelidir.

Daha sonra bebeği alıyoruz. Bebeği aldıktan sonra plententesinin çıkmasını bekliyoruz. Doğum sırasında bebek de çok önemli hareketler yapıyor. Anne çatısı çok önemli. Rahim kasılmaları çok önemli. Bazen anne çok güzel sancı çekiyor fakat bebek aşağıya inmiyor. Bu durumda sezeryana başvurmak gerekiyor. Ya da bebek rahme çok güzel yerleşmiş ama anne yeterli sancı çekemiyorsa sancıyı artırıcı serumlar takıyoruz, ilaçlar veriyoruz. Doğum bir  bütündür. Doğumu gerçekleştiren annenin rahmi, kasılmaları, bebek ve çıtısı. Bu üçünün uygun olması doğumda problem çıkmamasını sağlıyor.

PSİKOLOJİK OLARAK HAZIR GELEN ANNE SORUN YAŞAMAZ
            Anne adaylarına tavsiyem kendilerini psikolojik açıdan doğuma hazırlamalarıdır. Zamanı gelince sancı başlıyor, suyu da geliyor, bebek çatıya da giriyor. Bunun için anne psikolojisini ayarlamalı. Bize 'ben sezeryan istiyorum' diye başvurmaları bizi üzüyor. Bu da korkularından kaynaklanıyor. Öğrenmeliler, sormalılar, bu işin eğitimini almalıdırlar. Doğuma kendilerini hazırlamalarını istiyoruz. Buraya geldiklerinde gerekirse epidural anestezi ile ya da lokal anestezi ile ağrılarını azaltarak hastaya normal doğum yapma şansını tanıyoruz.

Ama olur ya bebeğin kalp atışı düşer, kakasını yapar, anne ciddi kanama yaşar. Sancı çektiği halde bebek bir türlü aşağıya inmez. Bu durumda normal doğumu asla zorlamayız. Gerekli olduğu yerde anne ve bebek sağlığını tehlikeye girdiğini düşündüğümüz yerlerde doğum şeklini sezeryana dönüştürürüz. Mümkün oldukca normal doğumdan yanayız.  Çünkü anne ve bebek sağlığı için normal doğum en uygun doğumdur."