Bebeklerinin gelişimini keçi sütü ile sağlayan anneler bu haberi dikkatli okuyun. SDÜ’lü Profesör, keçi sütünü çocuklara sulandırılarak verilmesi gerektiğini söyledi. 
 
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zübeyde Öner, "Keçi sütü, içeriğindeki besin miktarlarının yoğun olması nedeniyle özellikle bebekler için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle bebeklere verilmeden önce biraz sulandırıp tüketime hazır hale getirmeliyiz" dedi. Öner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan analizler sonucunda keçi sütünün besin değerinin öneminin ortaya konulduğunu, bu nedenle geçmiş dönemlerde sadece eti ve kılından faydalanılırken artık sütünün de değerlendirildiğini söyledi. Kemiklerin ve dişlerin gelişimi açısından önemli olan kalsiyumun keçi sütünde anne sütünden 4 kat fazla olduğunu ifade eden Öner, "Bu sütte, sütün daha beyaz görünmesini sağlayan vitaminler var. Bu vitaminin bulunması beslenme açısından çok önemlidir. Aynı zamanda beyin, zihin ve kas gelişimini sağlayan fosfor oranı da yoğun olarak bulunuyor" dedi. Keçi sütünün bir litresinde 111 miligram fosfor bulunurken, bu oranın inek sütünde 93, anne sütünde ise 14 miligram olduğunu bildiren Öner, "Yani bu sütteki fosfor oranı anne sütündekine oranla hemen hemen 8 kat daha fazla. Bu açıdan oldukça zengin besin değeri taşıyor" diye konuştu.
 
-FAZLA TÜKETİLMESİ OLUMSUZ SONUÇLARA NEDEN OLABİLİYOR-
 
Öner, keçi sütünün faydalarının yanında fazla tüketilmesi halinde istenmeyen bazı sonuçlara da neden olabileceğine dikkati çekerek, şunları söyledi: "Keçi sütü, içeriğindeki besin miktarlarının yoğun olması nedeniyle özellikle bebekler için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle bebeklere verilmeden önce biraz sulandırıp tüketime hazır hale getirmeliyiz. Sulandırılmadan verilmesi halinde bebeğin bağırsaklarında gaz birikmesi, bunun da hazımsızlığa neden olabileceği yönünde bilgiler var. Miktar olarak da ölçülü kullanılması gerekir. Bebeğin beslenmesinin tek yönlü olmaması lazım. Bir bebek günde 1 litre keçi sütünü tüketmeyecek." İnek sütünün içeriğinde bulunan proteinin süt alerjisine neden olduğuna işaret eden Öner, keçi sütünün bu anlamda da bir avantaj sağladığını vurguladı. Öner, "İnek sütündeki protein miktarı yüzde 3,3, anne sütünde ise yüzde 1 civarındadır. Keçi sütü ise yüzde 2 civarlarında protein miktarına sahip. Bu nedenle alerjisi olduğu için inek sütünü içemeyenler, keçi sütüyle bu ihtiyacı karşılayabilir" diye konuştu. Öner, İtalya, İspanya, Yunanistan başta olmak üzere çoğu Avrupa ülkesinde sütünden faydalanmak üzere keçi çiftlikleri kurulduğuna dikkati çekerek, son yıllarda Türkiye'de de sütünden faydalanılması amacıyla çalışmalar yapıldığını kaydetti. Türkiye'de yerli keçi ırkının yılın sadece 4-5 ayı süt verebildiğine, süt veriminin de düşük olduğuna işaret eden Öner, bu nedenle çiftliklerde genellikle Avrupa'dan getirilen ve 11 ay süt veren keçi türleri bulunduğunu söyledi.