Isparta Valisi Memduh Oğuz, önceki gün akşam Kanal 32’de Basın Kulübü’nün konuğu oldu. Gazeteciler Soner Toros ve Mehmet Ercakır’ın sorularını yanıtlayan Vali Oğuz, emeklilikten sonra belediye başkan adayı olacağı spekülasyonlarına ilişkin net cevaplar verdi. ‘Vazife yüklenirse varım’ diyerek bu yöndeki spekülasyonları doğrulayan Vali Oğuz, ömrünün sonuna kadar Isparta’da kalacağını açıkladı.

            Vali Memduh Oğuz, Basın Kulübü’nden Ferhat Kaya’nın vatandaşlarla yaptığı röportajları izledikten sonra emeklilik ve emeklilik sonrası hedeflerine ilişkin şu açıklamayı yaptı:

YENİ BİR VAZİFE MESAJI ALIYORUM

“Hakkımızda bu kadar hüznüzan sözler bizi ezer. Vatandaşlarımıza  çok teşekkür ederiz. Eleştirildiğimiz zaman savunma yapmak kolaydır. Ama iltifat edildiğinde bizi ezer. O sözlerin yeni bir vazife, kendimize çeki-düzen vermemiz açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Gelecekle ilgili söz söylemek istemiyorum. Siz ne yaparsanız yapın bir taktir var. Allah’ın taktiri var. Yarın ne olacağımızı hiç bilmiyoruz. Ömrümüz ne kadar. Bunlar bizi yaradanın taktir ettiği şekilde gerçekleşiyor. ‘Önümüzdeki dönem şunları yaparım’ diye bir şey söylenemez.

BENİM ISPARTA’YI

SEVME HAKKIM VAR MI?

Isparta’yla yerleşmekle ilgili vatandaşlarla paylaşmak istediğim bir husus var. Benim Isparta’yı sevme hakkım var mı? Herhangi birisi ‘hayır sana Isparta’yı sevmeyi yasak ettik’ diyebilir mi. Diyemez. Ben kimseye ‘senden daha fazla Isparta’yı seviyorum’ demiyorum. Ben de Isparta’yı sevenlerden bir bireyim. Isparta’nın özelliklerini bildiğime inanıyorum. Burada aradağım hususlar var, arayıp bulduğum hususlar var. Benim burada çok güzel dostlarım var. Bir tanesine bütün mal varlığımı feda edeceğim insanlar var.  Bu sevgide Isparta’da beraberim. Valilik, belediye başkanlığı, miletvekilliği çok küçük kalır. Isparta’nın hakiki valisi, belediye başkanı, milletvekili Isparta sevgisi ile yanıp tutuşan vatandaşlardır. Burada dostlarımla gönül beraberliği kurdum. Bu sevgi yok olmasın, artsın, azalmasın. Bu vali konağında olabildiği gibi özel bir evde de olur. Bir yörük çadırında da olabilir. Isparta’da bu sevgiyi buldum. Aradığım sevginin karşılığını gördüm. Bu sevgi karşılığı olduğu müddetçe ben Isparta’da varım. Isparta bana ayrı bir vazife yüklerse, Isparta’dan ayrılmamak kaydıyla varım. Ömrümün bundan sonraki kısmını Isparta’da geçirip, kalmak istiyorum. Kararım budur. Cenabı Allah bu kararı değiştirecek bir sürprizle inşallah beni karşılaştırmaz.

ISPARTA’DAN AYRILMAMAK

ŞARTIYLA VAZİFEYE VARIM

Bizim vazifemiz Isparta’yı sevmek. Isparta sevgisi ile aşamayacağınız bir şey yoktur. Valilik makamı dışında münasebetlerim var. Çocuklarımdan önde tuttuğum genç kardeşlerim, evlatlarım var. Kendi çocuklarımdan hiç ayırt etmediğim çocuklar var. Torunlarımla eşit sevdiğim çocuklarım var. Siz bu ortama resmi vazife yükleseniz ne olur, yüklemeseniz ne olur. Isparta’nın bütün ortak değerlerinde bir ve bareberiz. Net konuşmayı severim. Üzerimize düşebilecek bir vazife olduğu zaman bu ne vazifesi olursa olsun kaçmayız. Isparta muazzafsa, Memduh Oğuz da muzzafdır. Bana yasaklı olan bir şey değilse, ahlakan, kanun olarak yapmamam lazımsa elbette yapmam. Diğer TC vatandaşları gibi bana yasak olmayan, hak olan  herşeyi isterim. Ben Isparta’da ticaret yapmaz mıyım? Yaparım. Kitap okurum, yazarım aynı zamanda çalışırım. Bir üniversite kurulur mütevelli heyetin başına geçerim. Kendim üniversite kurarım. Gençler için vakıf kurarım. Bunların hepsi meşru, benim hakkım.”

            Vali Memduh Oğuz, Basın Kulübü’nde İlim Şehri Isparta Projesi’ne ilişkin açıklama fırsatı da buldu. ‘Isparta ilim şehri olmalı’ diye ilahi bir mesaj aldığını kaydeden Vali Oğuz, şu açıklamalarda bulundu:

            “İlk Hristiyanlık vaazı Isparta’da verilmiş. Selçuklu döneminde 3 medrese var. Osmanlı döneminde 3 büyük ilim adamı yetişmiş. 8 tanesi reisi uleme. O dönemin en büyük alimleri. 8 şehrül islam Isparta’dan çıkmış. Böcüzade kitabında 1988’de 49 medrese olduğu yazıyor. Bunlar yüksel tahsil üniversitesi. Bu bir rekor. Said-İ Nursi Hazretleri risaliye burada yazmış. SDÜ 20 yılda 60 bin öğrenciye ulaşmış. 2 bin öğretim üyesi var. Uluslararası rekabet kurumu Isparta’da eğitimle ilgili yatırım yapın diyor. İlimle ilgili yatırımlar için zemin var. Mekke-Medine-Kudus müşerref, Isparta muazzaz. Isparta’nın bir görevi var.

            Fatih Sultan Mehmet’in hocası 500 yıldır Isparta’da yatıyor, kimse görmemiş. Bu evi satın aldık şimdi Fatih Sultan Mehmet’in türbesi modelinde bir eser yapıyoruz. Mescit ve şadırvanı olacak. Abdullah Hamidi Geylani Türbesi ziyarete açılacak. İlim çevreleri bu projemizi kabul gördü. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı destekli bir proje yürütüyoruz. SDÜ İlahiyat Fakültesi’nden Yard. Doç. Dr. Aliye Yılmaz ile birlikte bir kitap çıkaracağız. Dünyadaki örneklerine bakarak bir ilim şehri oluşturacağız. Avrupa’da 45 ülke ilim şehri ilan edilmiş. Çin’de, Avusturya’da, Japonya’da uygulanıyor.Büyük bir medeniyet projesi. Sosyal yapı, muhafazakar yapısı ve coğrafi yapısı ile Isparta buna uygun. Toplumun genetiğinde ilim var. Bu proje Valilik projesi değil. Memduh Oğuz projesi. Bu proje bana hissettirildi. Burada muzzaşahıslar ve müesseseler var. İlim şehri için vazifeliyim. Şeref ve musuliyeti ağır bir proje. Bir omuzunda Ağrı dağı, diğerinde Erciyes dağı kadar yükr var. Sayın Başbakanla baş başa istişare etmek istiyorum. İlim Şehri Isparta Projesi’ni arz edeceğim. Bu işe kendimi adadım. Türkiye’yi kurtaracak bir proje.  Dünya Türkiye’ye, Türkiye Isparta’ya bakacak. İlim şehri tescilinden sonra burada her türlü ilim yatırımı desteklenecek ve yapılacaktır.”