Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen Kanal32'de yayınlanan Birebir programında Isparta Belediyesinde 100 günde yaşadıklarını anlattı.

Başdeğirmen, Yeni bir görev devraldık. Hayali sukuta uğradık. Seçim Dönemi Kasamızda 630 milyon TL para var’ denmişti.

Biz o kadar olmadığını biliyorduk. Vatandaşlarımız ‘630 milyon para var’ diyorlardı. Daha önce yapılan röportajda sayın Başkan 635 milyon TL para var’ demişti. İnsanlar kasada 635 milyon TL para var, çok büyük diyorlar. Geldik gördük ki böyle bir para yok. 600 bin TL para vardı. Söylendiği gibi 635 milyon değil. Baktık ki asfaltımız yok. Geldiğimizde 1 kilo bile bütüm yoktu. Gelir gelmez mezarlık konusu vardı. İşgal nedeniyle kirası ödendi. Ondan sonra paramız kalmadı. ‘Neler yapabilirizi’ konuşmaya başlayınca devletimizin vermiş olduğu desteklerden çok daha düşük destek geldi. Öyle olunca tasarruf tedbirlerini üst seviyeye taşımak zorunda kaldık. 

Hemen esnafa ödenmesi gereken 28 milyon TL borcumuz vardı. 35 milyon görünen, kayıtta borç vardı. Bunun yanında gizli borçlar varmış. Daha sonradan çıkmaya başladı. Daha önceden belediyenin yaptığı iş ve işlemlerden hukuka yansıyan konular vardı. 30 tane mahkemesi sonuçlanmış konular önümüze geldi. Bocaladık. Bütün hesaplara anında haciz kondu. Ramazan Bayramı’ndan 1 gün önce işçilerimizin ikramiyesi ve esnafımıza para vermek istedik. 1.1 milyon TL para biriktirmiştik, ödeme planı yaptık kalkarken önüme bir not geldi 1.1 milyon TL haciz geldi. O bayram o parayı dağıtamadık.

Bunlar ani gelen konular. Dün 609 bin TL’lik mahkeme sonucu geldi. Belediye ile vatandaş arasındaki anlaşmazlıklar olmuş, vatandaş dava açmış. 4 ayrı dava sonucu geldi. Toplamı 53 milyon TL. Daha geride 30 tane var. Gizli borç, görünen değil. Örneğin bir tane personelimiz işten çıkarılmış, tazminat hakkı kazanmış. Davası sonuçlandı 236 bin TL olarak ödedik. Bu ödemeler bizi yoruyor. Görünen kayıtta 35 milyon ama içine girdiğiniz zaman hesabını yapamıyorum. 250 milyon TL ilk etapta gelecek borç görünüyor. Bunlar beklemediğimiz borçlardı. Beklemediğimiz konularla karşılaşınca sıkıntıya girdik. Sonra Danıştay’ın aldığı karardan sonra imarda ruhsat işlemleri durdu. İnşallah açılacak. Bizim başlangıcımıza geldi. Ama Allah’a şükür halledemeyeceğimiz konular değil. 

Geldiğimizde ocak ayında fazla mesai ücreti 512 bin TL idi. Şubatta 200 bin TL. 1752 işçi ile çalışılıyor ama mesai veriliyor. Hemen vardiya sistemine döndük. Bir yerde çalışan 200 kişi varsa, 3’e böldük. Noldu? Vermiş olduğumuz 590 bin TL’lik mesai 80 bin TL’ye düştü. Çalışanlarımız bundan rahatsız olabilir ama mesaiyi ortan kaldırdık. Verimli çalışıyoruz. Maaşı yüksek olan arkadaşlarımız var. Aynı işi yapan insanların arasında fark var. Bunları dengeliyoruz. Personelimizi  çağırıyor, anlatıyoruz. Onların da oluru ile maaşları dengeliyoruz. Personelimiz bu çalışmalarımıza destek veriyor. Ben de onlara teşekkür ediyorum.