Beyin kanaması geçirdiği için Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Hastanesinde ameliyat edilen ancak akciğerinde pıhtılaşma oluşan hasta, Türkiye'de ilk kez uygulandığı belirtilen bir operasyonla sağlığına kavuştu.

Burdur'da beyin kanaması geçirdiği için SDÜ Hastanesi'ne getirilen Oğuzhan Dolunay (40), burada beyin ameliyatı geçirdi. Taburcu olacağı gün aniden fenalaşan Dolunay'ın akciğerinde pıhtılaşma olduğu tespit edildi ve yoğun bakım ünitesine alınarak solunum cihazına bağlandı.
Ameliyatlı olduğu gerekçesiyle yeni bir ameliyatla ciğerindeki pıhtılaşmanın temizlenmesinin mümkün olmadığı belirlenen Dolunay'a, ailenin de görüşü alınarak kasıktan girilerek akciğerin temizlenmesi yöntemi uygulandı.

Başarılı geçen operasyonun ardından Dolunay, servise alındı.
Operasyonu gerçekleştiren SDÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Yavuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, hastanın yaklaşık bir ay yattığını, bu nedenle bacaklardaki toplar damarların akciğere pıhtı attığını ve akciğerlerin tamamen tıkanmasına sebep olduğunu söyledi.

-İLK KEZ UYGULANAN YÖNTEM-

Hasta beyin ameliyatı geçirdiği için yeniden bir ameliyata alıp akciğer pıhtısını temizlemenin çok riskli olduğunu vurgulayan Yavuz, kanı sulandıran bir ilaç kullanamayacaklarını, bu nedenle damar hastalıklarında kullanılan yöntemi akciğerde uygulama kararı aldıklarını anlattı.

Daha önce bu uygulamayı yapmadığı için ailenin görüşünü aldıklarını ve risk durumlarını da değerlendirdiklerini belirten Yavuz, ailenin onayı ile lokal analiz altında kasıktan girerek akciğerdeki pıhtıyı temizlediklerini kaydetti. Bu uygulamayı tıkanan damarların açılması yönteminde uyguladıklarını aktaran Yavuz, ''Akciğerdeki pıhtıyı temizledikten sonra akciğer açıldı, kan dolaşımı başladı ve hasta nefes almaya başladı'' dedi.

Hastanın akciğerdeki pıhtılaşma nedeniyle nefes alamaz hale geldiğini ve bundan dolayı solunum cihazına bağlandığını söyleyen Yavuz, ''Neredeyse ölmek üzere olan hastayı, ilk defa uyguladığımız bir operasyonla sağlığına Kavuşturduk. Şimdi serviste ve hayata yeniden tutundu'' diye konuştu.
Bu uygulamanın Türkiye'de bir ilk olduğunu söyleyen Yavuz, kasıktan damar değiştirme, tıkalı damarları açma yöntemlerini yaptıklarını ancak akciğerdeki pıhtıyı ilk defa kasıktan girerek temizlediklerini kaydetti.

Oğuzhan Dolunay da, sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu ve bir an önce ayağa kalkmak istediğini anlattı.