Bilim Geliştirme Derneği (BİLGEDER) tarafından 2012-2017 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi lisansüstü eğitim enstitülerinde tamamlanmış tez çalışmaları için “Bilim Ödülleri” töreni ilk kez gerçekleştirildi. Isparta Valisi Ömer SEYMENOĞLU, Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya GÜNAYDIN, Isparta Uygulama Bilimler Üniversitesi Prof. Dr. İbrahim DİLER ve onur konuğu olarak da Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil AYDIN törene katılırken, T.B.M.M. Başkan Vekili ve Adalet ve Kalkınma Partisi Isparta Milletvekili Süreyya Sadi BİLGİÇ ile Adalet ve Kalkınma Partisi Isparta Milletvekili Recep ÖZEL ise yoğun programları nedeniyle törene katılamayarak etkinliğe tebrik mesajı gönderdiler.

Yoğun katılımın olduğu etkinlikte; BİLGEDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tuncay YİĞİT, açılış konuşmasında bilim ödüllerini fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri, güzel sanatlar ve tasarım ile spor ve sağlık bilimleri olmak 4 alanda tez danışmanları da dahil toplam 32 ödül verdiklerini söyledi. BİLGEDER Bilim ve Danışma Kurulu tarafından ilgili alanda oluşturulan komisyonların başvuru yapan 150 aday eserin; Türk-İslam kültürünün, yaşamasına ve yaşatılmasına yaptığı katkı, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde yaptığı ekonomik, toplumsal ve kültürel katkı, ülkemizde tezin yapıldığı alanın gelişmesi ve görünürlüğünün artırılmasına yapılan katkı gibi birçok önemli başlıkta değerlendirildiğini belirtti. Geleneksel hale getirmeyi düşündükleri bu ödüllerin genç bilim insanlarını daha çok çalışmaya teşvik etmesini beklediklerini söyledi.

Prof. Dr. Tuncay YİĞİT, BİLGEDER olarak 2020 yılında Türki Cumhuriyetlerden katılımcılarının da yer alacağı bir çalıştay düzenlemek için çalışmalara başladıklarını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılında ise BİLGEDER Büyük Kurultayı ile Türk Akademi Dünyası’ndan önemli isimler ile bir araya gelmek istediklerini belirtti. Ayrıca, BİLGEDER akademik dergisi ile ulusal ve uluslararası indekslerde taranan saygın bir bilimsel dergi oluşturma çabası içinde olacaklarını belirtti.

Bilim şöleni havasında geçen Ödül Töreni etkinliğinde bir ilk de yaşandı. Isparta’ya hizmet etmiş, ilimizin görünürlüğü artırmış saygıdeğer bilim insanlarımıza “Onur Ödülleri” verildi. Fen ve mühendislik alanında Prof. Dr. Mustafa MERDAN’a, sosyal ve beşeri bilimler alanında Prof. Dr. Bayram KODAMAN, sağlık ve spor bilimlerinde Prof. Dr. Mahmut BÜLBÜL, güzel sanatlar ve tasarım bilimleri alanında Öğr. Gör. Adem SAKAL’a bilim onur ödülü verildi. Prof. Dr. Tuncay YİĞİT, onur ödüllerini alan saygıdeğer hocalarımıza yaptıkları hizmetler karşısında BİLGEDER Yönetim Kurulu ve Isparta halkı adına teşekkür etti. Bilim ödülü alan hocalarımız ise yaptıkları kısa konuşmalarında daha önce farklı ödüller aldıklarını ancak BİLGEDER tarafından aldıkları ödülün kendilerine gerçekten büyük bir onur yaşattığını belirttiler.  Öte yandan onur ödülü takdimi yapan Isparta Valisi Ömer SEYMENOĞLU konuşmalarında; saygıdeğer hocalarımızın yaptıkları hizmetlerin kıymeti üzerinde durarak, sahip oldukları tecrübeleri kendileri ve genç bilim insanları ile paylaşmaya ve ilmi süreçlere destek vermeye devam etmelerini önemsediklerini söyledi.

Müzik dinletisi eşliğinde yemek daveti şeklinde devam eden etkinlikte toplam 32 bilim ödülü dağıtıldı. Ayrıca, ödül töreni öncesinde gerçekleştirilen BİLGEDER Genel Kurulu Toplantısı’nda Prof. Dr. Tuncay YİĞİT Başkanlığı’ndaki Yönetim Kurulu ibra edilerek 2019-2020 döneminde tekrar yönetime devam etmelerine oy birliği ile karar verilmişti.