Isparta'nın Yalvaç ilçesinde başlayan 2. Bilim Şenliği'nde birbirinden güzel projeler sergilendi. Yalvaç Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa yapılan ilçe geneli 30 okul öğrencilerinin hazırlamış olduğu projeler, 2. Bilim Şenliği'nde davetlilerin beğenisine sunuldu.

Kaymakam Abdurrahman Bey İlköğretim Okulu Spor Salonunda gerçekleştirilen bilim şenliği 27-29 Nisan tarihleri arası herkes tarafından ziyaret edilip, projeler hakkında verileceği bildirildi. Hazırlanan projeler arasında İMKB İlköğretim Okulu öğrencilerinden Büşra Usta'nın hazırlamış olduğu 'Askeri konserve projesi" ile hazır konserve ve yiyeceklerin ateş kullanmadan doğal kireç kullanılarak kolaylıkla taşınması ve ısıtılmasının hedeflendiği belirtildi.

Projesini anlatan Büşra Usta, "Konserve kutusu iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kutuda sönmemiş kireç ve içi su dolu balondan bulunmaktadır. İkinci kutuda yiyecek yer almaktadır. Birinci kutudaki balon dışarıdan kürdan ile delinince su ile kireç reaksiyona girmektedir. Bu şekilde kısa sürede ateş olmadan ikinci kutudaki yiyecek ısıtılmaktadır." dedi.

Enerji kaynağından uzak yerlerde, kampçılar ve askerlerin ateş yakmadan hazır yiyeceklerini ısıtabilmek için bu projenin hayata geçirilebileceği dile getirildi. Ayvalı İlköğretim Okulu öğrencilerinden yunus ayvalı ise, yumurta kabuğunda bulunan kalsiyum maddesinin çiçeklerin büyümesinde büyük etkisinin olduğunu yetiştirdiği iki çiçekte göstermiş.

Saksıda bulunan iki çiçekten birini yumurta haşlanmasında kullanılan suyu ile sularken diğer çiçeği ise çeşme suyu ile sulamış. Büyümede yumurta suyu ile sulanan çiçek diğerini ikiye katlamış olduğu görüldü. Çocuklara bilimi sevdirme ve bilime yönlendirme anlamında güzel bir fonksiyon ifa ettiğini ve bu tür şenlikleri oldukça anlamlı bulduğunu belirten Yalvaç Kaymakamı Ahmet Altıntaş, okullardaki öğrencilerin ve insanların bu sergilerle bilime teşvik edildiğini söyledi. Bilim şenliği açılışına katılan Yalvaç Kaymakamı Ahmet Altıntaş ve protokol üyeleri bütün stantları tek tek gezerek projeler hakkında bilgi aldı.

İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Kılınç ise, insanların daha modern ve daha gelişmiş bir ülkenin inşasında söz ve rol sahibi olabilmeleri bu tür etkinliklere ve özgüvene sahip olmalarından geçtiğini söyledi. Kılınç, bu tür etkinliklerle hedeflerinin öğrenci, öğretmen ve veli etkileşimini sağlamak ve çevre imkanlarını en iyi şekilde kullanmalarını sağlamak olduğunu ifade etti.