TÜBİTAK desteği ile Isparta Anadolu Lisesi’nde bu yıl 2. kez düzenlenen TÜBİTAK 4006 Fuarı yapılan törenle açıldı. HEM Müdürü İhsan Arıcı, okul idarecileri, okulun öğretmen ve öğrencilerinin hazır bulunduğu açılış törenine katılan ve sergi kurdelesini kesen Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hacı İbrahim Berkil, sergilenen projeleri büyük bir dikkat ve ilgi ile gezdi.

Öğrenci ve öğretmenleri çalışmalarından dolayı kutlayan, Orta Okul ve Lise projelerine fırsat tanıyan TÜBİTAK 4006 içerisinde araştırma ve tüm derslerden projelerin yer alabildiği bilgisini veren Berkil, yapılan çalışma hakkında şu açıklamada bulundu: ‘’Bu çalışmanın koordinasyonunu İl Milli Eğitim Müdürlüğü’müz sağlıyor. İl genelinde bu yıl 63 proje bulunmakta ve bu sayı diğer illerin yaklaşık 2 katı kadar. Nisan ve Haziran ayları arasında her okul fuar şeklinde açılış ve sergiler yapıyor. TÜBİTAK tarafından her okula 5000 Tl hibe verilmekte. Isparta ‘ya bu projeler sayesinde 315.000 Tl hibe edildi. Amaç öğrencilerde araştırma geliştirme geleneği oluşturmak ve öğrencileri bilim araştırmalarına yönlendirmek. Projeler İl Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Bölümleri Ar-Ge birimi görevlileri Mehmet Aktan, Mustafa Seçkin ve Şerife Özdemir tarafından denetlenmekte.
TÜBİTAK 4006 Fuarı’nda ev sahipliği yapan Okul Müdürü Abdullah Yavuz Akıncı da‘’Okulumuzda gerçekleştirilen akademik eğitim öğretim faaliyetleri yanı sıra öğrencilerimizin kendi ilgi ve alanları doğrultusunda belirledikleri konular üzerinde araştırmalar yaparak, araştırmalarının sonuçlarını sergileyebilecekleri bir ortam oluşturmayı amaçlamaktayız. Isparta Anadolu Lisesi olarak, bilimin günlük hayatla ilişkilendirilmesi, gerçek hayattaki soru ve sorunlara çözüm bulunmasında bilimin ve bilimsel çalışmanın öneminin kavratılması, öğrencilerimizin uygulayarak, yaşayarak öğrenmeleri amacını taşıyoruz. Bu doğrultuda, bilim fuarımızda, Biyoloji alanında 4,Matematik alanında 3,Sosyoloji alanında 3,İngilizce alanında 2,Fizik alanında 2,Türk Edebiyatı alanında 2,Tarih alanında 2, Bilgisayar ve Yazılım alanında 1,Coğrafya alanında 1 olmak üzere toplam 20 proje öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin özverili çalışmaları ile ortaya konmuştur’’ dedi.

Biyoloji alanında; çay posasından organik gübre, sirke çeşitlerinin gram bakteri üzerindeki etkileri, bitiler en çok hangi gübreyi sever, Isparta Aksu-Yenişarbademli bölgesinde eko turizm, Matematik alanında; sizi bileğinizden tanıyoruz, Takvimmatik, Bütün sayılar 2’nin kuvvetinin toplamıdır, Tarih alanında; Orta Asya Türklerinden Anadolu Türklerine devam ede gelen kültürel özellikler, Yüğüm-Böğet (Çoban Bayramı),Felsefe alanında; İnsan hakları ve Osmanlı modeli,’’Öğrenci psikolojisi ‘’ kavramının okul bağlamında çözümlenmesi, Motosiklete bin sağlıklı yaşa, Edebiyat alanında; Isparta yöresinde adet, gelenek ve görenekler, Dil ve Anlatım alanında; Isparta çevresinde alkış, kargış ve atasözleri, Coğrafya alanında; Isparta kent merkezi akarsuları, İngilizce alanında; Artırılmış gerçeklik ile İngilizce, Karaoke İngilizce, Bilgisayar ve Yazılım alanında; Artırılmış gerçeklik ile Isparta gezi rehberi, Fizik alanında; Evlerdeki ısı yalıtımını artırmak, Güneş enerjisi ile çalışan araba başlıkları altında yapılan çalışmalar ziyaretçiler tarafından büyük bir ilgiyle izlendi. Günümüz yoğun trafiğine ve çağın hastalıklarına bir çözüm önerisi sunan dikkat çekici bir çalışmada ‘Motosiklete bin sağlıklı yaşa’ temalı projeydi. Isparta Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Halil Sarıkaya danışman öğretmenliğini yaptığı çalışmaya ilişkin şu bilgileri paylaştı: Bu projeyi hazırlamamızdaki amaç, güvenli motosiklet kullanmayı öğretmek. Motosiklete binenlerin daha sağlıklı olduğunu, kalp krizi geçirme risklerinin daha düşük olduğunu, Alzheimer gibi unutma hastalıklarının daha düşük oranlarda olduğunu araştırdık. Bunun için, Türkiye’de ve ülke dışında şubeleri bulunan Türk Riders Chopper Club’deki binicilere denetip, uyguladık ve aldığımız istatistikleri de değerlendirerek motosiklete binmenin sağlıklı kalmada faydalı olduğunu tespit ettik. Japonya’daki Tohoku Üniversitesi ile motosiklet üreticisi Yamaha tarafından yapılan araştırmaya göre, motosiklet kullanıcıları daha uyanık bir zihne ve güçlü bir hafızaya sahip oluyor. ‘’Sürekli tetikte olmayı gerektirdiği için motosiklet kullanmak sürücünün beynini aktif hale getiriyor’’ tespitinde bulunan bilim adamı Ryuta Kavaşima’nın dediği gibi, motosiklet kullanmanın sağlıklı yaşlanmaya yardımcı olduğu sonucuna vardık’’ dedi. /Elif AKGÜL