Şehit Erkan Pala Anadolu İmam Hatip Lisesi ve İmam Hatip Ortaokulu bu yıl ilk kez düzenlediği TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda öğrenciler tarafından farklı konularda hazırlanan 20 projeyi sergiledi.
‘’Burada asıl amacımız öğrencilerimizin kendilerine olan güvenini sağlamak için bir adım atmaktı’’  vurgusu yapan Okul Müdürü İdris Sezgin yaptığı açıklamada, ‘’Gerçekten bu amaca fazlasıyla yaklaştık. Gördük ki çocuklarımızın elinden tutarsak, onlara güzel bir kılavuzluk yaparsak, müthiş başarılar elde edecekler. Bundan sonrasında da inşallah akademik alanda çok daha güzel çalışmalarla, bu şekilde bilimsel alt yapısı olan çalışmalarla bu çocukların önünü açmak, onlara yardım etmek, kılavuzluk etmek, liderlik etmek istiyoruz. Bu anlamda öğretmenlerim sağ olsunlar gerçekten ciddi gayret gösterdiler. Çocuklara kılavuzluk etmek adına, gece gündüz demeden onların sorularını cevapladı,  malzeme alınacaksa birlikte gittiler. Özellikle ürünlerin buraya çıkarken çocukların kendisine güvenerek, kendilerinin yapmalarını istediler. Yani bire bir çocuklar kendi elleriyle başardılar. Dolayısıyla bu onlara ciddi bir özgüven getirdi. Bundan sonra biz çok daha güzel şeyler yapabiliriz demeye başladılar. Zaten hedefimiz buydu. Bu çerçevede her türlü fedakârlıkla çalışmaya emek veren herkese çok teşekkür ediyorum’’ dedi.

Matematik, Fizik,Kimya,Sosyal Bilimler ,Felsefe ve Teknoloji  Tasarım ve Fen Bilimleri alanında  olmak üzere 20 proje ile katıldıklarının bilgisini paylaşan  okulun  TÜBİTAK Proje Koordinatörü ve Resim Öğretmeni   Yılmaz Demiryürek de, ’’ Sergi öncesinde çocuklarımız bu konuları eğlenerek hazırladılar. Güzel bir proje olduğunu düşünüyor ve çok faydalı olduğuna inanıyoruz. Sergi esnasında da yine çok faydalı oldu. Bundan sonraki senelerde de devam etmeyi düşünüyoruz. Özgüvenlerini geliştirmek açısından yaptığımız bir amaçtı. Bilime araştırmaya karşı müthiş bir ilgi oldu. Çocuklar hazır değil de, araştırarak öğrenmenin tadını aldılar. Öğrencilerimiz Sav, Bozonönü, Direkli, Deregümü ve Yakaören köylerinden taşımalı eğitim alan öğrenci oldukları için onlarda daha çok özgüven gelişimi oldu. Taşımalı öğrencilere özellikle çok katkısı oldu. Kendilerini değerli hissettiler. Projelerimizin hepsini tamamen öğrencilerimiz yaptı, biz sadece danışmanlık yaptık. Gerçek anlamda danışmanlık yaptık, hiçbir projeyi biz yapmadık ’’ şeklinde bir değerlendirmede bulundu.

 Hazırlanan projeler arasında deprem bölgesi olmamız nedeniyle dikkat çeken Deprem Havuzu projesinin danışma öğretmeni olan Demir yürek, proje hakkında ‘’ Deprem Havuzu projesinde yüksek katlı binaların üzerine yerleştirdiğimiz ve içine su doldurduğumuz bir havuz var. Bu havuz bir tür sıvı emülatör vazifesi yapıyor. Yani deprem hangi yönden gelirse ters tarafa doru bir dalga kuvveti ile kuvvetin şiddetini azaltıyor. Böylece binanın daha stabil kalmasını sağlıyor. Aynı zamanda ani müdahale anında yangın ekipmanı olarak kullanılabiliyor. İstenirse de üstü açık bırakılıp, yüzme havuzu olarak sosyal amaçlı da kullanılabilir. Çok yüksek maliyeti olmayan, rahatlıkla ve basit olarak uygulanabilen bir yöntem ‘’ bilgisini de verdi. Projeler arasında bir diğer dikkat çeken çalışma da atılan balık kılçıklarının suda kaynatılarak,  fasulyenin büyümesi için kullanılması ve kılçıklı suyun normal sudan farkının araştırılmasıydı. Balık kılçığında bulunan  mineraller  fasulyenin büyümesini etkiler mi? Bu mineraller suya göre büyümeyi hızlandırır mı? Sorularının araştırıldığı projede içerisindeki kalsiyum ve fosfor minerallerinin etkisiyle balık kılçığı suyuyla yetiştirilen fasulyenin normal suya göre büyümede daha etkili olduğu karşılaştırmalı örneklerin sunumuyla görüldü. Sergiyi büyük bir ilgi ve dikkatle gezen HEM Müdür Yardımcısı Abdullah Uygun, Gülistan Mahallesi Muhtarı Zafer Uzun, Gülistan Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Paçacı ve beraberindekiler proje hazırlayan öğrencileri çalışmalarından dolayı kutladılar. Elif AKGÜL