Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) kurucu Genel Sekreterliği görevini yürüten Sayın Tuncay Engin’in geçen hafta görevden alındığını tüm kamuoyu biliyor. Sayın Engin, o dönemin AKP Milletvekili Sayın Sait Dilek’in ‘kişisel’ bazı dostluklarını kullanarak, Burdur ve Antalya’yı da kapsayan BAKA’nın merkezini Isparta’ya kurdurtması ile göreve başlamıştı.

Sayın Tuncay Engin ile tanışıklığımız vardır. Kendisini tanıyan herkes de bilir ki; dürüst, çalışkan ve mütevazi birisidir. İhtişam ve şatafatı sevmez, iş odaklı, çözüm merkezli bir yapısı vardır. Sayın Engin’in görevden alınmasına gerçekten üzülenlerin başında geliyorum. Sayın Engin’in kendisine tevdi edilen her türlü görevde, aynı azim ve kararlılıkla çalışmalarını sürdüreceğine hiçbir şüphem yok.

Sayın Engin’in görevden alınması ile ilgili bugüne kadar bir çok iddia dillendirildi, siyasiler açıklamalar yaptılar. Ancak hiç kimse elle tutulur, ciddiye alınabilecek bir söylem veya belge ortaya koyamadı. 

Bazı gazeteler ve internet siteleri Sayın Engin’i AKP Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in, AKP’li bazı yöneticilerin ve akrabalarının projelerinin BAKA’dan onay alamaması üzerine görevden aldırdığını yazdı. Fakat haberde ne AKP’li yöneticilerin isimleri ne de geçmeyen projelerin ne olduğu yazmıyor. Tamamen içi boş ve sansasyon oluşturmaktan öteye gitmeyen bir haber. Kaldı ki bu tür bir haber en çok Sayın Tuncay Engin’e haksızlık eder. Çünkü, siz “Tuncay Engin, AKP’li yöneticilerin projelerine onay vermediği için görevden alındı” derseniz başkası da “Ne yani bugüne kadar onay verdiği için mi görevdeydi?” sorusunu sorar. Bu da en fazla Sayın Tuncay Engin’i yaralar.

Bu görev değişikliği ile ilgili bazı siyasi parti temsilcilerinin yaptığı açıklamaları da çok şık ve etik bulmadığımı belirtmeliyim. A veya B partisi fark etmez; bu görev değişikliği Isparta’ya zarar veriyorsa veya verecekse bu konuda bir beyanda bulunabilir. Veya, bu konuda bilinen bir usulsüzlük, kanunsuzluk varsa bu açıklanabilir. Fakat bunun dışında söylenecek her söz boşa gidecektir çünkü Tuncay Engin’i göreve getiren de AKP’dir, görevden alan da AKP’dir. Her hangi bir siyasi parti temsilcisinin AKP’ye, “Tuncay Engin’in görevden alınması yanlıştır” demesi, AKP İl Başkanı’nın Belediye Başkanı’na, “Falanca daire müdürünün görevden alınması yanlıştır” demesi ile eşdeğerdedir. Ki her ikisi de yanlıştır.

RECEP ÖZEL KEŞKE HİÇ KONUŞMASAYDI

Sayın Tuncay Engin’in görevden alınması ile ilgili muhalefet partilerinin yaptıkları açıklamalar kadar iktidar kanadından AKP Milletvekili Recep Özel’in yaptığı açıklamada son derece yanlıştır. Milletvekili Recep Özel’in, “O başarının sahibi AK Parti’dir. BAKA Isparta’da başarılı hizmetler yaptıysa o başarı AK Parti’nindir” şeklindeki açıklaması son derece talihsiz bir beyanat olmuş.
    
Çünkü; siz başarıyı sahipleniyorsanız o zaman size;
    
Tren seferlerinin durdurulması kimin başarısı?
    
Isparta-Konya ve Isparta-Antalya duble yollarının yapılamaması kimin başarısı?
    
Çevre yolundaki Kültür Merkezinin bir türlü bitirilememesi kimin başarısı?
    
Batı Akdeniz Bölgesi illeri 11 yılda devletine 41 milyar TL vergi öderken sadece 5.8 milyar liralık kamu yatırımı alabilmiş bu kimin başarısı? Diye sorarlar. Onun için bir açıklama yaparken lafın nereye gideceğini iyi hesap etmek lazım.

Sözün özü; Tuncay Engin’in görev değişikliği konusu gerektiğinden fazla abartılmış, memleketin başka sorunu kalmamış gibi bir kurumun başındaki ismin görevinin değiştiğini konuşur hale gelmişiz. İşin en ilginç tarafı da bu konuda herkes konuşurken, konunun asıl muhatabı olan Sayın Tuncay Engin’in sessizliğe bürünmesidir.

Taktir ve yorum sizlerin.