Aile den, miras tarihi yapı da yok oldu gitti:

Bu yapı Isparta'da iz bırakan Alaybeyoğlu Ailesi'ne ait idi. Ne hazindir ki şu an yok. Yapı yakıldı, yıkıldı. Şu an otopark olarak kullanılıyor. Isparta'nın kültür hazinesinden bir yaprak daha telafisi mümkün olmayacak şekilde yok oldu, gitti.

Otopark olarak kullanılıyor:

Yanan, yıkılan Alaybeyoğlu Evi'nin bulunduğu arsa şu an otopark olarak kullanılıyor. Tarih Araştırmacısı- Yazar Ömer Uyar, bu hazin tablodan ders çıkarılması gerektiğini düşünüyor.

'Alaybeyoğlu Evi' yok oldu, gitti
Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemleri ile erken Cumhuriyet eserleri Isparta için paha biçilemez değere sahip olmalı. Zira onlar kültür mirası. Tarihi doku taşıyan nadide eserler. Geçmiş medeniyetlerden izler ve esintiler taşıyan bu yapılar korunmadığı takdirde 'Alaybeyoğlu Evi' gibi hazin bir şekilde yok olup gidecek.

Tarih Araştırmacısı- Yazar Ömer Uyar, İskender Mahallesi, Lokantacı Sokak'ta Alaybeyoğlu Evi'nin önce yandığını, sonra da yok olup gittiğini hüzünle anlatıyor.
Alaybeyoğlu Ailesi'nin Isparta açısından çok büyük bir değer taşıdığına atıf yapan Yazar Ömer Uyar, şöyle diyor:

''Aile adına yaptırılan eğitim- öğretim kurumları hâlâ varlıklarını devam ettiriyor. 

Ama ailenin soy ağacı artık burada değil
Alaybeyoğlu Evi de gördüğünüz üzere yok oldu, gitti.
Bu fotoğrafı bir kış mevsiminde yangından sonra çekmiştim ben. Ne hazindir ki bu kültür mirası yapı şu an yok.

Arsası da otopark şeklinde kullanılıyor.''
Tarih Araştırmacısı- Yazar Ömer Uyar, bu evde merhum Matematik Öğretmeni Ali Kınık ile Isparta eski Belediye Başkanı Tevfik Kınık'ın da yaşadığını ifade ediyor. Uyar, tarihi yapının 1990'lı yıllarda yok olup gittiğini ifade ediyor.

-Tarih Araştırmacısı-Yazar Ömer Uyar'ın 3 önerisi
Tarih Araştırmacısı- Yazar Ömer Uyar, sivil mimari uygarlık eserleri için 3 öneride bulunuyor.
Isparta'da hâlâ Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tescili altında olmayan binlerce özgün sivil mimari yapı var
Doğru bir saha taraması/ araştırması ile bu yapılar tespit edilmeli. Koruma altına alınmalı
Kamu, yerel yönetim, üniversite, sivil toplum kuruluşları bir konsensüs kurup  ''Özgün Sivil Mimari Yapıları Sağlıklaştırma- Kurtarma- Gelecek Kuşaklara Aktarma Stratejik Eylem Planı'' yapmalı

Damgacı Sokak odaklı olmak üzere Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) ''Dünya Mirası'' ilan edilmesi için proje hazırlanmalı.''