Özel Hüküm Yönetmeliği'nde revize yapılmazsa Isparta'nın en büyük zenginliği olan Eğirdir Gölü havzasında bırakın duble yolu çivi bile çakamayacağız.  

'Bürokrasiyi aşamadık' manşeti gündeme bomba gibi düştü. Isparta'nın gündemindeki en önemli projelerden birisi olan Isparta-Konya (Eğirdir-Gelendost arası Mamatlar geçidi) karayolunun duble yola dönüştürülmesi Özel Hüküm Yönetmeliği'ne takıldı. Karayolları Antalya Bölge Müdürlüğü'nün Eğirdir-Gelendost arasındaki yolun duble yola dönüştürülmesi için Özel Hüküm Yönetmeliği kapsamında istediği izin Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nce reddedildi.

Eğirdir Gölü Özel Hüküm Yönetmeliği'nin koruma-kullanma dengesinin çok dışında kaldığı ve abartılı yaptırımlar içerdiği ortaya çıktı. Konunun uzmanları, haber sonrası irtibata geçerek Eğirdir Gölü Özel Hüküm Yönetmeliği'nin mutlaka revize edilmesi gerekliliğini ortaya koydular.

Eğirdir Gölü Özel Hüküm Yönetmeliği, 2011'de Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanmasına rağmen uygulama yetkisi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde Eğirdir Gölü havzasında, özel hüküm kapsamına giren yerlerde yapılacak herşey Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün iznine tabi. Göl havzasında bırakın duble yol yapmayı ağaçtan küçücük kuş gözlem evi bile yaptırmıyorlar. 

Milli Parklar Burdur Bölge Müdürlüğü, Eğirdir Gölü'ne kuşbakışı bir dağ eteğinde kuş gözlem evi yapmak istedi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yapılan 3 ayrı başvuru da reddedildi. Kuş Gözlem Evi Projesi hayata geçirilemeyince Milli Parklar Bölge Müdürlüğü'ne tahsisli 100 bin TL para geri gönderildi. Bu havzada vatandaşların yaptığı her türlü yapı da izne ve cezai müeyyideye tabi. Göl havzasında yönetmelik kapsamında 2 kiometre mesafede herhangi bir turizm yatırımına izin verilmiyor. Yönetmelik dışı herhangi bir iş ve işlem yapmanın cezası 50 bin TL. 

Uzmanlar ve ilgililer Eğirdir Gölü Özel Hüküm Yönetmeliği'nde mutlaka revizyona gidilmesi gerekliliğini ortaya koyuyorlar.

Bilgiç: Revizyon isteyeceğiz

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Eğirdir-Gelendost arası duble yol projesinin Eğirdir Gölü Özel Hüküm Yönetmeliği'ne takıldığı haberini doğruladı. Karayolları'nın başvurusunun Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nce reddedildiği bilgisinin kendisine de aktarıldığını kaydeden Bilgiç, "Isparta-Konya güzergahındaki bu yol geçidinin duble yola dönüştürülmesi için girişimlerimiz devam edecek. Eğirdir Gölü Özel Hüküm Yönetmeliği'nin duble yol dışında birçok konuya engel olduğu ve sıkıntılara yol açtığının bilincindeyiz. Yönetmeliğin revizyondan geçirilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.