24 Mart 2013 Pazar günü saat 10.00’da yapılacak YGS için son hazırlıklar tamamlanıyor. Birey Dershanesi yöneticileri ve öğretmenleri, önümüzdeki hafta sonu yapılacak sınavın ön provasını          17 Mart 2013  Pazar günü saat 10.00 da Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesinde  yaptı.

 Dört amfi ve altı derslikte beş yüzü aşkın öğrenciyle son hazırlıklarını tamamlayan Birey Dershanesi, üniversitede yapılan denemenin, hafta sonu yapılacak YGS’de öğrencilerin sınav psikolojilerine tam anlamıyla hazırlık sağladığını ve bir nebze de olsa öğrencilerin sınav kaygısını azalttığını söyledi.

              Isparta’nın başarısı için bize her zaman destek olan ve bu organizasyon da bize kapılarını açan her türlü kolaylığı sağlayan üniversite yönetimine ve özellikle modern binasını bize tahsis eden orman fakültesi yetkililerine teşekkürü bir borç biliriz.

 Uzun süren hazırlık devresinin ardından, yaklaşan YGS’nin hem öğrenciler hem de veliler üzerinde stres yarattığını belirten Birey Dershanesi Rehberlik Servisi, son hafta yapılması ve yapılmaması gerekenleri şöyle özetledi:

 “Aileler çocuklarına destek olmalı.”
 Uzun ve stresli bir dönem yaşayan öğrencilerin psikolojileri iyi değerlendirilmeli, olası her türlü sonuca karşı ailelerin çocuklarının arkasında durduğunu onlara açıkça ifade edilmeli.

 “Sınav bir son değil, bir başlangıçtır.”
 Sınavın sonucu her ne olursa olsun, hayatın sonu olmadığı öğrenciye vurgulanmalı; çocuklara LYS için moral verilerek onların kendilerine olan güvenleri kazandırılmalıdır.

 “Bu dönemde öğrencilerin istekleri ve tercihleri küçümsenmemeli, onlara birer birey oldukları hissettirilmeli.”

  Sınav yaklaşırken öğrenciler üzerinde baskı kurmak, onların istedikleri bölümleri küçümsemek, tercihleriyle ilgili onlara baskı yapmak, yeteri kadar çalışmadığını ima etmek öğrenciler üzerinde stres yaratacağından, veliler bu tür diyaloglardan kaçınmalıdır.

 “Gereken durumlarda kontrollü inisiyatif ve kontrollü serbestlik sağlanmalı.”
 Öğrencinin olağan yaşamının dışında aktivitelere girmek istemesi durumunda kendisiyle diyalog kurulmalı, onun düşüncelerinin değerli olduğu hissettirilmeli; ancak sınav arifesinde gereksiz risklere girmemesi sağlanmalıdır. Örneğin olası sakatlanmalarla sonuçlanabilecek futbol, basketbol gibi aktivitelerden sınava kadar uzak durulmalıdır.

 “Sınav olağandır, günlük yaşamda değişikliğe gidilmemeli.”
 Öğrencilerin yatma kalkma saatlerindeki değişiklik, yeme içme düzenlerindeki değişiklik sınav sabahında bünyelerinde olumsuzluklara neden olabileceğinden, aileler olağan yaşam ve alışkanlıklarının dışına çıkmamalı, sıradan bir günde neler yiyip içiliyorsa, ne zaman yatılıp kalkılıyorsa buna aynen riayet etmelidir. Sınav sabahında “zihni açar” diye ziyafet niteliğinde hazırlanan kahvaltının, öğrencinin metabolizmasını bozacağı unutulmamalı ve yemesi için ısrardan kaçınılmalıdır.
 “Fiziksel ve zihinsel rahatlık, başarıyı beraberinde getirir.”

 Öğrenciler, sınav sabahında kendilerini en rahat hissettikleri olağan elbiselerini giymeli, başkalarını rahatsız edecek kokular sürünmemelidir. Eğer öğrenci kendini baskı altında hissedecekse ailesi sınav yerine gitmemeli, öğrencinin istemediği herhangi bir talep ve eylemde bulunmamalıdır.      

            Isparta Birey Dershanesi olarak sınava girecek tüm öğrencilere başarılar dileriz.