Türkiye Bisiklet Federasyonu İl Temsilcisi ve Isparta Bisiklet Topluluğu Başkanı Aydın Akyokuş ve bisikletçiler, Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’ı makamında ziyaret etti. Şehre kazandırdığı bisiklet yollarından dolayı bisikletçiler olarak Başkan Günaydın’a plaket takdiminde bulunuldu.

Türkiye Bisiklet Federasyonu İl Temsilcisi ve Isparta Bisiklet Topluluğu Başkanı Aydın Akyokuş, şehirde 2009 yılından bu yana bisiklet ile ilgili olarak bir oluşum içerisine girdiklerini söyledi. Akyokuş, “Isparta’da bisiklet farkındalığını artırmaya çalıştık.

Bununla birlikte yapmış olduğunuz bisiklet yolları da şekerle bal oldu diyebiliriz. Hem Mimar Sinan Caddesi olsun hem merkezden başlayarak üniversiteye giden bisiklet yolları çok güzel oldu. İş gereği başka illere gittiğimde keşke bisiklet yolları bizim ilimizde de olsa, bizde niye yok diye hep iç geçirmiştim. Isparta şimdi bu bisiklet yollarına kavuşunca bisikletliler olarak sevindik. Isparta coğrafya ve lokasyonu bakımından bisiklet için biçilmiş kaftan” dedi.

Akyokuş, esnafın bisiklet yollarına karşı çıktığı şeklindeki kamuoyundaki görüşlerede, “Bende o cadde üzerinde bir esnaf, bir çalışanım. Gördüğüm izlenim, o cadde üzerinde bisiklet yollarının kaldırılması talebinde bulunan esnaf aracını otoparka park etmeyecek. Aracı dükkanının önünde olacak. Sabah gelecek, akşam gidecek. Arabası gözünün önünde olacak. Bazı esnafımızın mal indirip, bindiremiyoruz şeklinde taleplerinin olduğu kamuoyuna yansıyor. Bunun da belli bir zamanı, saati vardır. 7 gün 24 saat esnaf o yolu işgal etme hakkına sahip değildir. Bu şikayetlerinde kasıtlı, bir rant sağlamak, gündem değiştirmek için yapılan şikayetlerdir. Bisiklet yolu olması gerekiyor.

Bisiklet yolu olmasa da iki araç parkı ile o yol zaten kapanıyor. İnsanlarımız bile sağlıklı geçemiyor. Tek bir dezavantajımız oluyor, insanlarımız o yolda yoğunluklu olarak hareket ettiği için dikkat etmeyebiliyor, onunla ilgili problemimiz oluyor. Bunu da zamanla insanlar dikkat ede ede, kurallara uyup alışacak ve bu süreç başladığı gibi tamamlanacak. İnşallah bu bisiklet yolları Ayazmana’ya kadar da devam eder, biz daha çok mutlu oluruz. Yapmış olduğunuz bisiklet yolları için sizlere teşekkür ederiz, minnetlerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Bisikletçilerin kendisine gerçekleştirdiği ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getiren Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın da, dünyada birçok şehirde bisiklet yollarının bulunduğuna işaret etti. Medeni şehirlerin hepsinin bisiklet ile hareket ettiğini söyleyen Başkan Günaydın, “Bizde de olsun istiyoruz. Yalnız Ayazmana değil, Işıkkent’e, merkezden üniversiteye kadar bisiklet yolu yapmak istiyoruz. 

Dere Mahallesine kadar her noktaya bisiklet yolu yapmak istiyoruz. Tabi biz bu bisiklet yollarını yaparken hiçbir belediyenin yapma şansı olmayan 6 adet otopark yaptık. Otopark yaptığımız yerlerden bisiklet yolu yapmaya başladık. Halka eziyet ve zulüm olmasın diye. Halkımızın da bunu görmesi ve bize yardımcı olması lazım. Şu anda bulduğumuz her yerde otoparklar yapıyoruz. Merkez Mimar Sinan Caddesinden başlayarak bisiklet yolları yapmaya başladık. Mimar Sinan’dan bisiklet yolu yapmak o kadar kolay bir iş değil. Bu saydığım otoparkları yapmak zorundasın. O vatandaşlarımızda alışacaklar ve araçlarını otoparklara koymaya başlayacaklar.

Belki de bisiklet yolu kalksın diyen, bir gün bisiklet kullanacak, tadına varınca belki de kalkmasın diye bağıracak. Benim seçim meydanlarında ‘ben halkım ne isterse onu yaparım’ dedim. Halbuki ben bisiklet yollarının ebedi kalmasını ve Dere Mahallesine kadar yapılmasını arzu ediyorum. İleriye yönelik 15-20 adet daha otopark yapacağız. Herkes araçlarını otoparklara koyacak, merkezi yerlerde araç gözükmeyecek. İşte medeniyet bu.

Bisiklet yolları da bisikletlilerde o bir araç olmayan o caddelerde bisikletlerle dolaşacaklar. Ben konuya ilişkin anket yaptırdım. Genel ankette yüzde 51-52 oranında iyi çıkıyor, cadde boyu yaptığınızda iki hayır bir evet çıkıyor. Bisiklet yollarının bulunduğu caddelerdeki esnaf henüz o eski alışkanlıklarını bırakamamışlar. Dışarıdan gelen yabancılar bisiklet yollarından dolayı şehri çok daha fazla sevmeye başladılar” şeklinde konuştu.