Tren İstasyonu'nu da içine alacak şekilde 2008 yılında proje çalışmalarına başlanan Gülpark Yaşam ve Turizm Merkezi Projesi takip edilmediği için hayata geçirilemedi. Projenin hayata geçirilmesi için büyük uğraşlar veren Eski AK Parti Milletvekili Haydar Kemal Kurt 'O proje uygulansaydı Isparta kurtulacaktı' dedi.

2008 yılında dönemin AK Parti Milletvekili Haydar Kelam Kurt'un girişimleriyle Isparta Tren İstasyonu'nu da içine alan Gülpark Yaşam ve Turizm Merkezi Projesi kurumlar arası koordinasyon eksikliği, işin takibinin yapılamaması ve projenin şahsa ait olacağı algısı nedeniyle rafa kaldırıldı.

ENGELLER AŞILMIŞTI

AK Parti Isparta Milletvekili Haydar Kemal Kurt’un destekleri ile Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Gülbirlik ve ilgili kamu kurumlarının işbirliği dahilinde hayata geçirilmesi planlanan Gülpark Yaşam ve Turizm Merkezi için tüm engeller aşılmıştı.

BAŞBAKANA BİLE SUNULMUŞTU

Dönemin Bakanlar Kurulu'na götürülen projeye onay verilirken, Kültür ve Turizm Bakanlığı 65 dönümlük araziyi turizm alanı ilan etmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da anlatılan proje için Başbakan olur yanıtı vermişti. Proje için 27 ayrı kuruma görüş sorulmuş kurumlardan olumlu görüş alındıktan sonra sıra imar çalışmalarına gelinmişti. Gülpark Turizm Merkezi'nin imar çalışmalarının tamamlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı, 50 bin lira ödenek göndermişti. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı(BAKA) da projeye 3 milyon liralık finansman desteği vereceğini açıklamıştı.

PROJE ATIL DURUMA DÜŞTÜ

Ancak olmadı. Isparta gülünün şehre katma değer sağlaması için iyi niyetlerle yola çıkılan proje atıl duruma düştü. Konuyal ilgili görüşünü aldığımız Eski AK Parti Milletvekili Haydar Kemal Kurt, projenin ilgilenmediği için atıl duruma düştüğünü söyledi. KUrt, "Bu hususta çok ciddi çalışma yaptık. SDÜ'den öğretim üyeleri ile çalışıldı. Proje kamuoyuna anlatıldı. Isparat Tren Garını'na içine alacak şekilde proeyi Bakanlar Kurulu'na götürdük. Buranın turizm alanı olarak ilan edilmesini sağladık. Ciddi bir proje olmasından ötürü Başbakanımıza da takdim ettik. Hatta ödnremi müsteşar yardımcısı Isparat'ya geldi. Projeyi yerinde anlattık. Ancak zamanla olaya şahsi sahiplenilme açısından bakıldı. Sanki kendi adımıza bir şey istiyormuşuz gibi algılama oluştu. O nedenle ilerleme sağlanamadı. Daha sonra SDÜ'de Gül Vadisi yapılması için 10 milyon lira gibi bir ödenek ayrıldı. Oysa bizim projemizde bu kadar çok kayanak da gerekmiyordu" dedi.

KOZMETİKTE ÖZEL TEŞVİK ALABİLİRDİK

Gülpark projesinin Isparta ticaretine ve turizmine katkı sağlaması ve yeni açılımların oluşması için önemsendiğini belirten Kurt, " Isparta olarak teşvikteki sıkıntılarımızı her fırsatta dile getiriyoruz. Burada
teşvikle ilgili somut bir şey ortaya koymamız gerekiyor. Ama biz bunu maaleef koyamıyoruz. Isparta, ekonomik gelişmişlik düzeyine bakıldığında devletin resmi kıstasları açısından artı durumda görünüyor. İlimizde ekonominini sürdürülebilirliği açısından ne yapılabilir bunu iyi tahlil etmek gerekiyor. Bizim gördüğümüz şehrin açılımını sağlayacak ekonomi ve turizm değeri güldü. Ayrıca güle yönelik ciddi bir üretici birliği de var. Biz bunu zenginleştirmek düşüncesiyle yola çıktık. Çünkü burada bize ait olan bir değerle rekabet etme şansızımız olduğunu biliyorduk. Kozmetik sanayiine yapılacak yatırımlarla Isparta'ya özgü 6. bölge teşviklerinden yararlanabileceğimiz bir düzenlemeye gidilmesini istedik. Ancak bu da taraf bulmadı. Eğer kozmetikte bu imkan bize tanınsaydı ciddi bir rekabet şansı ve yeni iş kolları elde edecektik. Biz bunları istedik ama kamuoyu bizi dinlemedi. İşte 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, Şehrin geleceği açısından bu planın değerlendirilmesi gerekir. Böyle bir plana yönelik hangi kurum ne istedi de bize verilmedi?" diye sordu.

ISPARTA KURTULACAKTI

İşin takibinin yapılmaması, kurumlar arası koordinesizlik ve projenin şahsa ait olacağı algısı nedeniyle Gülpark Projesi'nin bugün atıl hale geldiğini söyleyen Kurt, " Bizim bu projeyi sunma sorumluluğumuz var. Uygulaması ilgili kurumlara ait. Biz elimizden gelen gayreti gsöterdik. Ancak yapabilmek mümkün olmadı.İddia ediyorum bu proje Isparta'nın kurtuluşu olacaktı. Çünkü içinde tarım, turizm, pazarlama, sanayi hepsi vardı" açıklamasında bulundu. 

PROJEDE NELER VARDI?

Gülpark Yaşam ve Turizm Merkezi çok amlaçlı olarak planlandı. 400 çeşit gülün yetiştirileceği Gülpark'ta gül bahçeleri ile birlikte, konaklama tesisleri, gül ürünlerinin kullanıldığı SPA üniteleri yer alıyordu. Eğlence merkezleri, hür türlü gül ürününün satılacağı alışveriş merkezleri ve organik konaklama üniteleri ve dinleme ünitelerinin de bulunduğu proje kapsamında Gül Müzesi de yapılacaktı.

Express