BAŞARILI OPERASYON: Prof. Dr. Âlim Koşar ve ekibi, 65 yaşındaki İrfan Kesikbaş’ın, böbreğinden, ana toplardamara değin uzantısı da olan 10 CM. tümör çıkardı.

SDÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alim Koşar, böbrek tümörleri sıklığının son dönemlerde artış gösterdiğini söyledi. Böbrek tümörü oluşumunda beslenme, çevresel toksik maddeler ve sigaranın etkin olduğunu kaydeden Koşar, önemli bir tehlikeye dikkat çekti:  ''Geç dönemlere kadar belirti vermeyebilir. Kemoterapi’ye yanıt vermez.''

Sağ böbreğinde 10 cm tümör ve ana toplardamara (vena cava) uzanan kitlesi olan 65 yaşındaki İrfan Kesiktaş,  Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı bir operasyon sonrasında sağlığına kavuştu. 

Hastanın, böbrek ve ana toplardamarındaki tümör, Üroloji ve Kalp Damar Cerrahisi bölümlerinin ortak girişimiyle başarılı bir şekilde çıkarıldı.

Yapılan ameliyatla ilgili bilgi veren SDÜ Tıp Fakültesi Dekanı, Araştırma ve Uygulama Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alim Koşar, “Böbrek tümörleri sıklığı son zamanlarda artmıştır. Tümörün oluşumunda, beslenmenin, çevresel toksik maddelerin ve sigaranın etkisi fazladır. Sinsi bir hastalıktır, geç dönemlere kadar belirti vermeyebilir. Kemoterapi ve radyoterapiye cevap vermez. Bu nedenle en etkili tedavi cerrahi tedavidir. Bizim vakamızda olduğu gibi bu tümörler bazen toplardamar içerisinde, kalbe kadar uzanabilir. Tümörün toplardamara uzanması ameliyat riskini çok artırmaktadır. Vakamızda da olduğu gibi, bu vakalara Üroloji ve Kalp Damar Cerrahisi bölümlerinin ortak müdahalesi gerekebilir. Biz de hastamıza Kalp Damar Cerrahisi Bölümünden Doç.Dr. Şenol Gülmen hocamız ile beraber çok başarılı bir müdahale gerçekleştirdik” dedi.

Yapılan başarılı operasyonla sağlığına kavuşan İrfan Kesiktaş, dış merkezlere gitmeye gerek olmadan Isparta SDÜ Hastanesinde ameliyat olduğunu ifade ederek, “SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi bizler için çok önemli bir değer. İnsanın kendi şehrinde ameliyat olması kadar lüks bir durum yok. Doktorlarımızdan Allah Razı olsun, sağlığıma kavuşmama vesile oldular. Kendilerine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.