Dr. Ramazan Okutan, 10 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, böbrek hastalıklarının son 5yılda çok hızlı arttığını ve ciddi bir toplum sağlığı problemi haline geldiğini ifade etti.

    Türkiye’de diyaliz uygulanan veya böbrek nakli yapılmış 50,000 hastanın olduğunu kaydeden Başhekim Okutan, şu bilgileri verdi: “Her yıl Mart ayının ikinci haftası Perşembe günü  Uluslar arası  Nefroloji Derneği  ve ulusal  vakıfları  tarafından  Dünya böbrek günü ilan edilir. Bu yıl Dünyada ve Türkiye’de 6. düzenlenen dünya böbrek çerçevesinde börek sağlığı ve  hastalıkları  konusunda toplum bilincini  artırmak ve erkan  tanının önemeni vurgulamak  ve kronik böbrek hastalığının  insan sağlığı ve ülke ekonomisi üzerinde  ağır yükü hakkında bilinçlendirmek için tüm Türkiye’de olduğu gibi  Isparta Devlet Hastanesinde de bir takım etkinlikler düzenlenmiştir.  Kronik böbrek hastalığı dünyada olduğu gibi Türkiye’de de  önemli bir halk sorunu. Bu hastalık erken dönemde belirti vermediği için hastaların çoğunda yakınma olmuyor. Bu nedenle 5 yılda yapılan araştırmalarda gösteriyor ki böbrek  hastalığında hızla  artış  gözlenmektedir. Bu artışla Türkiye’de şuanda 7,5 milyon böbrek hastası ve bu artışın 2016 yılında 100 milyonu aşması bekleniyor. Bu çok büyük rakamlar. Aslında çok basit idrar ve kan testleri ile hastalık erken evrede teşhis edilip ilerlemesi doktor kontrollü takip ve eğitimlerle geciktirebiliyor, bizde bu bağlamda halkımıza daha faydalı  hizmet verebilmek için bir Nefroloji uzmanı  ve bu konuda  eğitim almış  özel bir hemşireyi siz halkımız için diyaliz öncesi eğitim polikiliğini olarak  geçtiğimiz günlerde hizmet açtık”.

     KALP VE DAMAR SAĞLIĞINI ETKİLİYOR

     Okutan, kronik böbrek hastalığının, yüksek oranda kalp ve damar hastalığı riski yarattığına dikkati çekerek, “Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda kalp ve damar hastalıklarına bağlı maluliyet ve ölüm riski, böbrek yetmezliği olmayan bireylere göre birkaç kat daha yüksektir. Dolayısıyla, kronik böbrek hastalığının önlenmesi kalp ve damar hastalıklarının sıklığının azaltılması açısından da önem taşımaktadır” dedi.

     BÖBREK HASTALIĞI RİSKİNİ EN AZA İNDİRMİŞ OLALIM

     Böbrek yetmezliğine neden olan bir çok faktörün bulunduğunu  söyleyen Okutan, Bunların başında yüksek tansiyon, şeker hastalığı, uzun süreli ağrı  kesici kullanımı, alkol ve sigara  kullanımı, genetik faktörler, aşırı  şişmanlık yer  aldığını söyledi. Okutan, sayılan faktörler arasında az bir tanesi  kişide  mevcut ise  bir nefrologa  başvurarak olası böbrek hastalığı riskini  en aza indirmiş olalım dedi.

     Böbrek yetmezliği için neler yapılması konususun da hatırlatma yapan Okutan sözlerine şöyle devam etti:

    “Düzenli eğzersiz, sağlıklı beslenme. Fazla kilo ve alkolden kaçınmak, sık ağrı  kesici kullanmamak. Tansiyonunuzu kontrol altında tutmak.  40 yaş  üstü sağlıklı bireylerinde şeker ölçümü  yaptırması, şeker hastalığı, tansiyon hastalığı olanlar ve ailelerinde böbrek hastalığı olanlardan belirli aralıklarda doktor kontrolüne gelerek böbrek hastalığından korunmuş olular.