Sevgili dostlar geçtiğimiz hafta doğal gaz ve elektriğe konutlarda %9 sanayide ise %14 mecburen zam geldi.

Mecburen diyorum çünkü doğalgazda %100 dışa bağımlıyız. Elektrikte ise ihtiyacımızın %50’sini doğalgazla çalışan elektrik santrallerinden elde etmekteyiz.

Bu kapsamda baktığımızda bölgemizde bulunan “Rüzgar Enerji Santrallerinin” önemi ve değeri daha iyi anlaşılmalıdır.   

Güriş Holdingin en önemli enerji yatırımlarından birisi olan Dinar Rüzgar Enerji Santrali, bölge halkının iftihar duyduğu, gururla baktığı bir yatırım oldu. 81 adet türbinden oluşan santral 200 megavat kurulu güç ile Türkiye’nin en büyük 2. rüzgar enerji santrali konumundadır. Ve yıllık 250 bin konutun elektrik ihtiyacı karşılanmaktadır.

Güriş Holdingin bölgede enerji yatırımları devam ediyor. Sandıklı İlçe sınırlarındaki 88 megavat kurulu güce sahip olacak olan Kocatepe Rüzgar Enerji Santralinde inşaat çalışmaları hummalı bir şekilde devam ediyor. Yakın zamanda devreye alınacak olan santral 110 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak.

Sevgili dostlar bölgemizde bulunan diğer bir önemli RES ise Uluborlu İlçe sınırlarında Fina Enerji Holding tarafından kurulan 36 adet türbinden oluşan santraldir. 60 megavat kurulu güce sahip olan Uluborlu Rüzgar Enerji Santrali, yaklaşık 75 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılamakta.

Güriş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Müşfik Hamdi Yamantürk ve Fina Enerji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven’e teşekkür ediyoruz.

Allah önlerini açık etsin, yollarını aydınlık kılsın ve işlerini kolaylaştırsın.

YETERLİ RÜZGAR POTANSİYELİMİZ VAR

Konuya ilişkin olarak sektör temsilcileriyle görüştük. Ülkemiz rüzgar açısından avantajlı konumda. Kıyı ege ve akdeniz boyunca rüzgar potansiyeli yüksek. Çanakkale ve Balıkesir’den başlayan Kütahya, Afyon ve Isparta üzerinden Toroslara kadar uzanan bir rüzgar koridoru bulunmakta. Sahip olduğumuz rüzgar potansiyeli ülkemize enerji alanında büyük kazanımlar sağlayacaktır. Kısacası rüzgar enerjisinin Türkiye’de önü açık.

Yine sektör temsilcilerinin söylediğine göre süreç ülkemizde biraz geç başladı. Buna rağmen RES’ler ülkemizde üretilen toplam elektriğin % 5’leri civarında bir hacme sahip durumda. Bu rakam gün geçtikçe artmaktadır.     

Evet, Türkiye elektrik ihtiyacının % 50’sinden fazlasını doğalgaz santralleri ile üretmektedir. Doğalgaza yapılan zam bu yatırımları daha da değerli hale getirmektedir. Bu santraller inşallah çoğalır ve enerjide dışa bağımlılığımız giderek azalır. Buna bağlı olarak cari açığımızda azalmış olur.

Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Hepimiz tedirginiz. Döviz baskısı, ihracata uygulanan ek vergiler ve kotalar gün geçtikçe etkisini daha fazla hissettirmektedir. İnşallah bu zor günlerden hep birlikte kenetlenerek çıkacağız. Üreterek sıkıntıları bertaraf edeceğiz.

Onun için diyorum ki; RES’ler, GES’ler ve HES’ler çoğalsın. Aydınlık yurdumun üstüne bir güneş gibi doğsun.