ITSO Başkanı Başdeğirmen, Isparta’yla Burdur’un ortasına kurulması planlanan Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin bölgemizin kalkınmasına büyük katkılar sağlayacağını bildirdi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Burdur Doğaltaş Derneği işbirliğinde Isparta ve Burdur’un tam ortasında Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (MERİH) kurulması için çalışma başlatılmıştı. MERİH ihtisas OSB için Burdur’dan 250 hektar, Isparta’dan ise 100 hektar alanın kullanılması planlanıyor. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, bu girişimin bölgenin ekonomisi açısından önemli olduğunu belirterek, desteklerini açıkladı.  

MERMERDEN ÇOK İSTİFADE EDEMİYORUZ

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Böyle bir çalışmayı Isparta olarak destekleyeceklerini ve bölgenin mermer ocaklarında verimli ve kaliteli olacağı söyledi. Şu anda mermerin katma değerinden istifade edemediklerini açıklayan Başdeğirmen, ‘’İstihdamda ve bölgesel döviz girdisinde, vergilendirme olayında Isparta, Burdur olarak biz çok fazla mermerden istifade edemiyoruz. Çünkü dağdan kesilen mermerler blok halinde Isparta ve Burdur dışında gümrükleniyor. İhracat girdileri de bizim bölgemizden girmiyor. Bu da bizim için dezavantaj. İhracat rakamları bizim düşük çıkıyor. Organize İhtisas Mermer Sanayi’nin olması mermerlerin burada işlenmesini ve istihdam, vergilendirme ve ihracat kayıtlarında çok önemli girdiler sağlar. ITSO olarak böyle bir girişimi sonuna kadar destekleriz’’ dedi.

MERMERİN YARI MAMUL BİLE OLMASI BİZE ÇOK ŞEY KATAR

Öte yandan Isparta’da 80, Burdur’da bir fazla aktif mermer ocağı bulunduğunu ifade eden Başdeğirmen, ‘’Mermerlerin makineye girmesi, yarı mamul bile olması bizim ekonomimize çok büyük katkılar sağlar. İhtisas Sanayi demek orada önemli bir arıtma olması demektir. Arıtma olması çevreye zarar vermeden yapılacak imalat demektir. Bölgemiz için iyi bir çalışma olur’’ diye konuştu.

ELİMİZDE OLAND EĞERİ TELEF ETMEDEN EKONOMİYE KAZANDIRMAMIZ GEREKİR

Diğer taraftan Mermer İhtisas OSB sayesinde kümelenme olacağını ve tüm işyerlerinin aynı yerde olmasının birbirilerinin gelişmelerine ayak uydurmasını sağlayacağını bildiren Başdeğirmen, ‘’Biz orada kümelenme olmasından yana da bu işin faydalı olacağına inanıyoruz. Biz orada, burada olsun demiyoruz. Bölge için kalkınmamız çok önemli. Biz büyürsek Isparta, Burdur beraber büyürüz. Beraber büyümek zorundayız. Omuz omuza vererek bu bölgeyi mutlaka iyi yerlere getireceğiz. Elimizde de mermer gibi güzel bir değer var. Bunu da telef etmeden ekonomiye kazandırmak zorundayız. Bu da rekabet değil birlik ve beraberlikle olur’’ dedi.

GÜCÜ BİRLEŞTİRİRSEK BURAYI MERMER BÖLGESİ YAPARIZ

Son olarak Isparta’nın mermerden 80 milyon TL Burdur’un ise 140-150 milyon TL civarında ihracat yaptığını belirten Başdeğirmen, ‘’Burdur bizden mermer konusunda daha ileri. Burada iki gücü birleştirmek demek bölgenin ihracat ve mermer bölgesi olması demek. Bugün bu tür çalışma olur ve birleşebilirsek, ürün alması gereken tüketici ve ülkeler mutlaka bizim bölgemize gelmek zorundalar. Konuyla ilgili kararı Sayın Valimiz, belediyelerimiz ve siyasilerimiz verecek”  diye konuştu.