Bu köşeden 30 yıldır yazıyorum, yazmayada devam edeceğim. Bugüne kadar birçok konuyu gündeme getirdim, yazdığım, yazamadığım birçok hususda görüşlerimi belirttim, bunlar dikkate alınır yada alınmaz, benim görevim doğru bildiğim, istişare ettiğim, toplum tarafından kabul gören hususları dile getirmek.

Birara yazdığım tüm köşe yazılarından bir kitap çıkartmayı düşündüm, ne varki; hepsi zaman isteyen, maliyeti yüksek projeler!..

Isparta-Burdur ve Antalya Batı Akdeniz bölgesinin birbirine yakın üç ili. komşuluk ilişkileri, ticari işbirliği ve ortak kalkınma modeli üzerine çalışmalar yapılabilir.

Bunun en canlı örnekleri vardır.  BAKA ve BAGEV bugüne kadar bu işbirliğini ve birlikte kalkınmama modelini benimsemiş kurumlardır.

Merkezinin nerede olduğu önemli değil, BAKA kuruluşunun beşinci yılında Batı Akdeniz bölgesinde yer alan Isparta-Burdur ve Isparta illerine yaklaşık 80 trilyon liralık destek sağlayarak yeni istihdam alanları oluşturmuş, bölgenin turizminden, sanayisine, tarımından, eğitimine birçok alanda destek sağlamıştır. Yine BAGEV, BAKA kadar olmasada bölgesel işbirliğinde önemli çalışmalar yapmıştır.

Bu birlikteliği çoğaltacak başka alanlardada işbirliğinin olmasından yanayım.

Batı Akdeniz Belediyeler Birliği, Batı Akdeniz Gazeteciler Cemiyeti, Batı Akdeniz Esnaf temsilcilyeri birliği, Batı Akdeniz Turizm işletmecileri birliği, Batı Akdeniz Tarım ve tarıma dayalı sanayi işbirliği, Batı Akdeniz spor klüpleri birliği, Batı Akdeniz süt ve süt ürünleri, hayvancılık ve besicilik birliği, batı Akdeniz milletvekilleri birliği gibi!.... bu örnekleri çoğaltmak mümkündür!...

Bundan yıllar önce CHP Isparta Milletvekili sayın Mevlüt Coşkuner’e  ‘Sayın vekilim neden Isparta-Burdur ve Antalya Millevtekilleri olarak biraraya gelmiyorsunuz. bölgenin kalkınması ve sorunların çözümü noktasında işbirliği yapmıyorsunuz” şeklindeki tesbit ve soruma “Haklısın, güzel bir proje, işbirliği ve bölgesel kalkınma için güzel bir model” demesine rağmen, bugüne kadar böyle bir oluşumun gerçekleşmesi mümkün olmamıştır.

Yine birkaç yıl önce ‘Isparta-Burdur birleşerek büyük şehir belediyesi olmalıdır’ fikrim kabul görmesine, ve siyasiler tarafından yüksek sesle dillendirilmesine rağmen maalesef gerçekleşmemiştir.

Oysa, Isparta ve Burdur için büyük bir fırsat olan Antalya’nın arka bahçesi tezi çok ciddi anlamda fırsata çevrilebilir ve mutlaka üzerinde çalışılması gereken bir husustur.

Dünyanın turizm başkenti Antalya’nın her iki ile yakın olması ve yılda 15 milyon turiste evsahipliği yapması bölgesel kalkınma için büyük bir fırsat.

15 milyon yabancı ve 10 milyon yerli turistin konaklamasından, ulaşımına ve hertürlü ihtiyacının karşılanması adına Isparta ve Burdur’un ürettiği ürünlerin turizmde değerlendirilmesi bile Isparta ve Burdur’un kalkınmasında, zenginleşmesinde ve yeni istihdamların oluşmasında çok önemli bir fırsattır.

Tüm bunların gerçekleşmesi için sadece ve sadece bölgesel işbirliğine ihtiyacımız var. Ortak akılda buluşup,  Üç ilin kendi zenginliklerini ve yöresel değerlerinin alt yapısı ve potansiyeli olan turizmde pazarlanması yeterli olacaktır.