Isparta Valisi Şehmus Günaydın Isparta’da tarım alanlarının %30’unun boş olduğunu söyleyerek “Uzun süre bu arazileri boş tutarak zaman ve para kaybediyoruz. Boşuna ithalat yaparak döviz kaybediyoruz” dedi. Vali Günaydın ceviz ithal etmenin döviz ihracatı anlamına geldiğini söyleyerek “Üretmek, daha fazla getiri sağlamak sadece o işi yapanlara değil, ülkemizin ekonomisine de katkı anlamına geliyor. Yurtdışına döviz ihracı yapmak ülkemiz açısından kayıptır. Biz üretimi artırarak bunu ne kadar azaltabilirsek o kadar başarılıyız demektir” diye konuştu.
 
Isparta Valisi Şehmus Günaydın geçen Cuma günü Çukur köyünde ceviz bahçesi oluşturulması için yapılan fidan dağıtım töreni öncesinde İl Genel Meclis toplantısında yaptığı açıklamada “Bizim ülkemiz ceviz ülkesi. Ama maalesef köyden kente göç nedeniyle birçok tarım alanında üretim yapamadığımız için bazı tarım ürünlerini ithal etmek zorunda kalıyorduk. Cevizde bu ürünlerinden biri idi. İşte bizim ithal ettiğimizin ürünlerin yerine rahatlıkla burada üretim yapabileceğimiz ortamı oluşturmamız lazım. Isparta’mızın birçok ilçesinde, köyünde ceviz yetişiyor. Ama maalesef tarım arazilerimizin yaklaşık %30’u boş. Geçenlerde Tarım İl Müdürlüğümüze bir çalışma yaptırdık. Bana gelen rakamlara göre %30’dan fazlası boş. Uzun süre bu arazileri boş tutarak zaman ve para kaybediyoruz. Boşuna ithalat yaparak döviz kaybediyoruz” dedi.

ÜRETİM YAPMAK İSTEYENE DESTEK VAR
Vali Günaydın yurt dışına giden döviz miktarının azaltılması için üretimin artırılması gerektiğini söyleyerek “Şimdi ceviz fidanı dağıtıyoruz. İl Genel Meclisimiz ve İl Özel İdaremizin çalışmaları ile ceviz fidanı dağıttık. Eğirdir’de fidanlıkta 10 binin üzerinde ceviz fidanı hazır bunları da dağıtacağız. Bunu sürekli kılmamız lazım. Her yıl vatandaşlarımıza bu konuda destek olalım katkı verelim ki ülkemizin dövizi boşa gitmesin. İl Özel İdaremiz olarak ilimizin tarım ve hayvancılık alanında ki üretimine her zaman desteğe hazırız. Bu işi yapacakların yanında olacağız, destekçi olacağız, katkı vereceğiz. Üretmek, daha fazla getiri sağlamak sadece o işi yapanlara değil, ülkemizin ekonomisine de katkı anlamına geliyor. Yurtdışına döviz ihracı yapmak ülkemiz açısından kayıptır. Biz üretimi artırarak bunu ne kadar azaltabilirsek o kadar başarılıyız demektir” şeklinde konuştu.  

     
9 BİN 920 ADET CEVİZ FİDANI DAĞITILACAK
Ceviz fidanı dağıtımı ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise şu bilgiler verildi: “Ceviz fidanı üretimini geliştirme projesi çalışmaları 2017 yılının mart ayında Isparta Valiliğinin koordinesinde İl Müdürlüğümüz yanı sıra Eğirdir Kaymakamlığı, Isparta İl Özel İdaresi, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü Eğirdir Fidanlık Müdürlüğü, Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) ile Çalışma ve İş Kurumu Isparta İl Müdürlüğü işbirliğinde başlatılmıştır.
Projeye çiftçilerimiz tarafından yoğun bir talep olmuş ve ilk etapta il genelinde yaklaşık 47.000 adet ceviz fidanı talebi ile karşılaşılmıştır. İl ve İlçe Müdürlüklerimiz teknik elemanlarınca çiftçilerimizin müracaatları alınarak, 5 dekar ve üzeri, etrafı çevrili olan araziler yerinde ceviz yetiştiriciliğine uygun olup olmadıkları kontrol edilmiş, yapılan kontroller neticesinde şartları uyan çiftçilerimiz belirlenmiştir.

İl genelinde 2017 üretim sezonunda şartları uygun olan 71 üreticimize dağıtılmak üzere 620 dekar alanda 9.920 adet aşılı köklü ceviz fidanı alımına karar verilmiştir. Isparta İl Özel İdaresi tarafından, Merkez ve İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliklerine ödenek aktarılmış ve bu birlikler tarafından ceviz fidanı alımları gerçekleşmiştir.
Çalışmalar neticesinde ceviz fidanlarının, Merkez ve 8 ilçeye dağıtımlarına başlanılmıştır. Bu kapsamda; başta Merkez ilçede 21 üreticimize 150 dekar alanda toplam 2.384 adet olmak üzere, Aksu 1.288 adet, Atabey 432 adet, Eğirdir 2.016 adet, Gönen 288 adet, Senirkent 96 adet, Sütçüler 1.512 adet, Şarkikaraağaç 1.376 adet ve Yalvaç 528 adet olmak üzere toplam 9.920 adet ceviz fidanı dağıtımı yapılacaktır.

Taleplerin karşılanması amacıyla Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, Eğirdir Fidanlık Müdürlüğü ile MAREM ortaklaşa çalışma yapmış 2017- 2018 üretim sezonunda 10.000 adet ceviz anacı Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde aşılama çalışmaları yapılmıştır.

2018 yılı içerisinde aşılaması yapılan 10.000 adet ceviz fidanının dağıtımı da gerçekleştirilecektir. Bununla ilgili çiftçi başvuruları ve arazi kontrolleri tamamlanmıştır.
Ayrıca yine Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü tarafından 2018-2019 üretim sezonunda 30.000 adet ceviz anacı aşılama çalışmaları devam edecektir.
Yetiştirilecek ceviz fidanlarının mahsulleri ile ülke ekonomisine katkı sağlanacak aynı zamanda bölge halkımızın ekonomik gücü desteklenmiş olacaktır.
Kurulacak kapama bahçeler ile ilimizin Türkiye ceviz üretimindeki yeri üst sıralara çıkarılarak üreticilere alternatif gelir kaynağı ve boş tarım arazilerinin değerlendirilmesi imkânı sağlanacaktır.”

GÜLSES GAZETESİ