Gülistan'da kentsel dönüşüm projesi geliştiren Behiç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Behiç Oto, 30 dairelik bir sitenin yıkımı sürecinde gördüklerini Akdeniz ile paylaştı:
Eskavatörün ucu ile bina yıktık. Binalarda demir yoktu.

Aslında mülk onların değilmiş. Mülk bir depreminmiş.
 
               Isparta'da 2008'den bu yana inşaat sektöründe faaliyet gösteren Behiç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Behiç Oto, şirketinin en prestijli projesini Gülistan'da Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında uyguluyor. Yol üzerinde bulunan 30 dairelik Toprak Su İşçi Evleri'ni kentesl dönüşüm kapsamına aldıran Behit Oto, yıkımı yapılan alan üzerinde 69 dairelik modern bir yaşam merkezi oluşturacak.

                Ancak Müteahhit Behiç Oto'nun Kentsel Dönüşüm Yasası vesilesiyle Toprak Su İşçi Evleri özelinde gördükleri ve yaşadıkları o bölgedeki onbinlerce kişinin nasıl bir riskli yaşam altında olduğunu ortaya koyuyor. 30 evin yıkımı sırasında gördükleri karşısındaki şaşkınlığını hala yaşayan Behiç Oto, şöyle konuştu:

EN İYİ DEDİKLERİ BİNADA RİSK ORANI YÜZDE 96

                "Gülistan'da Toprak Su İşçi Evleri'nde kentsel dönüşüm uyguluyoruz. 30 evi yıktık. Analiz sonuçlarını alınca şok olduk. En iyi dedikleri blokta yüzde 96 risk vardı. Binalarda demir yoktu. Çıkan demiri gördük. 3 bloktan çıkan toplam demir 60-70 tondu. Çok entrasan bir yapı. Bugün metrekarede en az 30 kg. demir olması gerekiyor. Biz orada bir eskavatörün ucu ile bina yaptık. Vurur vurmaz, inan yapılar gördük. İnsanlar o binalara 'bizim mülkümüz' diye bakıyorlardı. Aslında mülk onların değilmiş. Mülk bir depreminmiş. 3, 4, 5 şiddetinde bir deprem olsaymış orada bina kalmayacakmış.

İNSANLAR BİLİNÇLİ OLMALI

                O kadar riskli bir yapıda kolon çatlıklıkları oluşturulmuş. Su tesisatlarını zaten riskli olan binalarda kolon ve kiriş yaralmış. Mukamaveti alınarak bu işlem yapılmış. Yasa çok güzel, avantajlı. Yenilenmesi gereken o kadar çok riskli yapılarımız var ki... Biz dikine yapılaşmanın bu noktada faydalarına inanıyoruz. Yeşil alanı öldürmeden bir şeyler yapmamız gerekiyor. Gülistan bu noktada çok şanslı. İnsanlar bilinçli olmalı.

Depreme dayanıklı iyi bir bina yapılması talep edilmeli. Böyle düşünülmüyor. Isparta'da insalar başkasının lafı ile hareket ediyor. Kimse bu işin kanun anlamında araştırma işine girmiyor. Gelseler 'bize kentsel dönüşümü anlat' deseler, akıllı bir yatırımcı anlamında düşünseler anında kentsel dönüşüm isterler. 'Bizim evimiz var, daha fazla nasıl alırız' diye düşünüyorlar. İnşaat maliyetlerini, müteahhidin ne kazanacağını hesaplıyorlar."

Behiç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Behiç Oto, prestijli bir projeye başlayacak olmanın heyecanı içinde olduklarını söyledi. Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında yapılacak proje ile keyifli bir yaşam sunacaklarını belirten Oto, şöyle konuştu:

GELENEĞİ UNUTTURMAMAK İSTEDİK
                Şu an bizim için önemli olan prestijli bir proje yapıyoruz. Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında bu projeyi yapıyoruz. Bu proje bu noktada gerçekten iyi bir yatırım. Orada 75 m2 dairede oturuyorsun biz ona 180 m2, 4+1 daire veriyoruz. Ve site kompleksinde veriyoruz. Hem dış, hem iç mimarisi çok iyi. Geleneği bu gelecek ile birleştiriyoruz. Selçuklu Sultan Konakları'nı yaparken bu hesabı yaptık. Geleneği unutturmadan modern bir yaşamın keyfini sürdürmek istiyoruz.

BRÜT 182 M2, AYAK BASILAN KULLANIM ALANI 148 M2

                Projelendirme çalışmasını detaylı çalıştık. Olabilecek proje yanlışlığında insanlar 'benim cephem kapandı' serzenişleri olmasın dedik. Yan tarafta diğer firmaların proje alternatiflerini düşündük. Bunu düşünerek kendi projemizi oluşturduk. Yanda diğer firma tarafından yapılacak projenin bloğu ile bizim bloğumuz arasına en yakın mesafe 15-20-40 metre. Bunları hesapladık. Cephenin önünü hiç kapatmadık. Öyle bir yerleştirme yaptık ki 'benim önüm kapanır, ışığım kapanır' kaygısı olmayacak. Her dairenin kendine münasır özelliği var. Diğer firmanın binasının bize en yakın uzaklığı 30 metre. Binalar arasındaki mesafe ve güneş alım mesafesini hesapladık. Burada 3+1 düşünebilirdik. Ama biz 'ben burada yaşamalıyım' diyen insanlar gelsin istedik. 2 blok, 64 daire ve 1 dükkan var. Brüt anlamda dairelemiz 182 metrekare. Kullanım anlamında ayak basılan alan 149 metrekare.

SELÇUKLU MİMARİSİ
                Selçuklu mimarisinden esinlenildi. Girişinden tutun, dış mimari görselliğine kadar Selçuklu temaları olacak. Sosyal donatıda Selçuklu emarelerini bulabileceksiniz. 2258 metrekare sosyal donatı alanımız var. Çift kat kapalı otopark yapıyoruz. Her dairenin kendisine ait depolar veriyoruz. Misafir otoparkımız var. Güvenlikli bir site olacak. Kullanılan malzeme ve yapılan işçilik konusunda en iyisi olacak. Biz de sadece 4+1 var. 69 daire inşa ediyoruz. 30 tanesi kentsel dönüşümden yararlanan vatandaşlarımızın olacak. Tamamı ile 4+1 konsept.

GELECEK 10 YILIN TEKNOLOJİSİNE UYUMLU BİR PROJE

                Bu yılın teknolojisi değil 10 yıl gerekli olacak teknoloji altyapısı ile yapıyoruz. Mesela bütünüyle binaların hepsinde akıllı ev altyapısı var. Akıllı ev isteyenler için dizayn yapılabilir. Isınmayla ilgili değişik bir sistem olursa altyapısı hazır. Yarın, öbür gün tadilata gerek olmadan bu sağlanabilecek. Kırık dökmeden yarının teknolojilerine uyumlu bir proje yapıyoruz."