Milli Eğitim Bakanlığı beklenen değişiklikleri yaparsa 500 binin altında nüfusu bulunan illerde Fen Liseleri kapatılacak. Bu da Isparta’nın Fen Lisesinin kapatılması demek...

Milli Eğitim Bakanlığı eğitimi ile ilgili kritik kararlar almaya devam ediyor. Bakanlığın son yaptığı toplantıda gündeme gelen ve önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen kararı ile nüfusu 500 binin altındaki illerde Fen Liseleri kapatılıyor. Isparta’nın merkez ilçe nüfusu bir tarafa, il geneli nüfusu bile 500 binin altında olduğu için Süleyman Demirel ve Yalvaç Fen Lisesi kapatılacak. Her iki okulda başka bir isim ile eğitime devam edecek. 

Isparta’nın merkez ilçe nüfusu bir tarafa, il geneli nüfusu bile 500 binin altında olduğu için Süleyman Demirel ve Yalvaç Fen Lisesi kapatılacak. Her iki okulda başka bir isim ile eğitime devam edecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretime ilişkin 1 yıldır süren yapılandırma çalışmasında son noktayı Bolu'da yapılan toplantı ile koydu. Yeni sistemin ocak ayında Bakan Ömer Dinçer tarafından açıklanması bekleniyor.
 
İşte beklenen değişiklikler:
 
SBS KALKIYOR
 
- LİSE türleri azaltılıyor. (Şu an 27 çeşit lise var). Birçok lise 'Akademik Lise' altında tek tip hale gelecek.
 
- AKADEMİK liseler, meslek liseleri, fen liseleri, özel liseler ve Özel statülü Anadolu liseleri olacak. Sayısı 2 bin 135 olan Anadolu liselerinin tamamı mahalle mekteplerine dönecek, giriş sınavı ise daraltılacak.
 
- BÜTÜN Anadolu liseleri akademik liseler adıyla mahalle mektepleri haline getirilecek ve öğrencisini ikametgah esasına göre alacak.
 
- LİSE giriş sınavı, fen liseleri, özel statülü Anadolu liseleri, özel yabancı okullar ve özel okullara öğrenci almak için yapılabilecek.
 
- SAYILARI 250'yi geçen Anadolu öğret-men liseleri akademik liselere dönüştürülerek klasik lise statüsünde olacak. Öğretmen liselerine üniversite giriş sınavında verilen ek puanlar ve öğretmenlik dersleri kaldırılacak.
 
- Klasik liseler 'akademik lise' adını alacak.
 
FEN LİSESİNE KOTA
 
- Fen liseleri sadece nüfusu 500 bini geçen yerlerde olacak. Bunun dışındakiler akademik liselere dönüştürülecek. Böylece fen liselerinin 100'ünün kapatılması, 25'inin devam etmesi bekleniyor.
 
- Önünde hazırlık sınıfı olan Türk Anadolu liselerinin hazırlık sınıfı kalkıyor.
 
RAPORLA MESLEK LİSESİ
 
- Meslek liselerine giriş için ortaokullardan öğretmen kurullarının raporlarına bakılacak. Bu raporlar kesin karar olacak. Veli itiraz edemeyecek.
 
- SBS kaldırılacak. Galatasaray ve İstanbul Lisesi gibi özel statülü Anadolu Liseleri; Robert Koleji, İtalyan Lisesi, Alman Lisesi gibi yabancı özel okullar ve özel okullar sınavla öğrenci almaya devam edecek.
 
Değişikliklerden mevcut öğrenciler etkilenmeyecek. Şu anda Anadolu Fen ve Anadolu öğretmen liselerinde okuyan hazırlık, 9., 10., 11. ve 12. sınıf öğrenciler eski okullarından mezun olacak.