Isparta eğitim-öğretim hayatını hızlı bir giriş yapan Hızırbey Ortaokulu, daha 2.yılında TÜBİTAK'ın projeji okulları arasına girdi.

Hızırbey Ortaokulu, eğitim-öğretime başlayalı 2 yıl olmasına rağmen adından sıkça söz ettiriyor. Geçen yıl kendi imkanlarıyla bilim ve sanat fuarı düzenleyen Hızırbey, bu yıl TÜBİTAK'ın destekleği okullar arasına girmeyi başardı. 20 projeden oluşan TÜBİTAK Bilim Fuarı dün törenle açıldı. Milli Eğitim yöneticileri, okul müdürleri ile velilerin yoğun ilgi gösterdiği açılışta konuşan Fen Bilgisi Öğretmeni Safiye Manap, bu yıl 2.kez bu fuarı gerçekleştirdiklerini söyledi. Manap, "TÜBİTAK'ın desteğiyle bu yıl ilkini, okulumuzun ikinci kez düzenlediği TÜBİTAK-4006 Bilim ve Sanat Fuarı'nı gerçekleştirmenin mutluluğu içerisindeyiz. Hepimizin bildiği üzere bilim fuarları öğrenmeye istekli, araştırmacı öğrenciler yetiştirmeyi hedefler" dedi.

Okul Müdürü Tevfik Akar da "Okulumuzda bu etkinlik ikinci kez düzenleniyor. Geçen yıl kendi imkanlarımızla yapmıştık. Bu yıl TÜBİTAK patentli olarak yapıyoruz. 20 projemizi sergiliyoruz. Ayrıca resim sergisi açtık" dedi.

580 öğrencinin eğitim-öğretim gördüğünü belirten Okul Müdürü Akar, TEOG'da derece beklediklerini bildirdi. Akar, "Okulumuz ikinci yılında adından söz ettiriyor. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yaptığı denetim sınavı sıralamasında 8. sınıflarda il dördündücüsü olduk. TEOG-1'de de il ortalamasının 15 puan üzerindeyiz. TEOG'a 71 öğrencimiz girdi. Dereceye giren öğrencilerimiz var" diye konuştu.

Bitkiyi en çok besleyen su kaynağı: Darıderesi

Hızırbey Ortaokulu öğrencileri ilginç bir araştırmaya imza attılar.

TÜBİTAK'ın desteğiyle okullarda gerçekleştirilen bilim fuarından ilginç çıktılar elde ediliyor. Hızırbey Ortaokulu öğrencileri Zehra Öztaş ile Zeynep Bektaş, TÜBİTAK-4006 Bilim ve Sanat Fuarı etkinlikleri kapsamında geliştirdikleri proje Isparta için önemli bir bilgiyi ortaya koydu. Göller Bölgesi'ndeki su kaynaklarının bitki boy gelişimine etkisini araştıran öğrenciler, en etkili su kaynağının Darıderesi suyu olduğunu deneyle ispatladılar. Projenin sonuç bölümünde şu görüşe yer verildi:

"6 günlük fide poşetindeki gözlemlere göre; Göller yöresindeki su kaynaklarından elde edilen suların bitki boy gelişimine etkisi vardır. Bitki boy gelişiminde hem mısır fidesi, hem domates fidesinde en uzun boylu olan fidenin Darı Deresi Suyu ile sulanan fide olması nedeni ile bu suyun, seçilen diğer sulara göre bitkileri daha çabuk büyüttüğü söylenebilir."

Proje kapsamında bitki boy gelişimi deneyi için Eğirdir Gölü, Davraz Dağı, Burdur Gölü, Darıderesi Göleti ve Ayazmana suyu kullanıldı.

Akdeniz