-Bahçeşehir Okulları, Belediye ve SDÜ'ye açık çağrı
''Yıkıldı, yıkılacak''; ''yandı yanacak'' olan Isparta'nın hafızasını, kültürünü, medeniyetini yansıtan bu başyapıtının kurtarılması gerekiyor. Bu yapı restore edilip ''Kütüphane ya da Müze'' haline getirilebilir. Bahçeşehir Okulları, Belediye Başkanlığı, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ya da Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) bu yapıyı kurtarabilir.
 
-İz bırakan hayatlar- anılar
Tarih Araştırmacısı- Yazar Ömer Uyar, yapının 17. Dönem Isparta Milletvekili Metin Ataman'ın dedesi tarafından inşa edildiğini; kayıtlarda yapım yılının ''1935'' geçtiğini; ancak daha da erken olabileceğini söyledi. Uyar, burada Cumhuriyet Dönemi'nin en büyük aydınlarından biri olan Hilmi Dilmen'in de yaşadığını söyledi.
 
-Tarihi Başyapıt'ın gözyaşları
Turan Mahallesi Muhtarı Sezgin Gülatan Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tescili altındaki yapının her an yıkılma ve yangın çıkma tehlikesi altında olduğunu söyledi. Gülatan, ''Bir felâket yaşanmadan önlem alınmasını istiyoruz. Bu yapı yıkılırsa, yanarsa çok yazık olur. Ama yıkılacak tehlike ''alarm'' düzeyinde. Bahçeşehir, SDÜ, Belediye burayı alıp ayağa kaldırabilir, hayata döndürebilir'' dedi.
 
Yandı yanacak- Yıkıldı yıkılacak… Bu nasıl koruma?
Tarihin gözyaşları… Turan Mahallesi, Şeker Sokak'ta Cumhuriyet Eseri fotoğraflarda gördüğünüz bu yapı yok olmak üzere
Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu (Antalya) tarafından tescil edilen Isparta'nın ''Erken Cumhuriyet Mimarisi''nden izler taşıyan; kültür mirası, başyapıt eser yıkıldı yıkılacak. Yandı yanacak. Ancak miras tarihi eseri kurtarmak ve gelecek nesillere aktarmak için her hangi bir adım atılmıyor.
Başyapıt Cumhuriyet Eseri, Bahçeşehir Isparta Yerleşkesi'nin tam karşısında yer alıyor.
Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tesciline sahip bu şaheser, Bahçeşehir Isparta Okulları ya da Genel Merkezi; Kültür- Turizm Müdürlüğü; Belediye Başkanlığı, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) tarafından alınıp ayağa kaldırılabilir. Yapı yıkılıp aslına uygun şekilde o koşulların malzemeleri ile bire bir yeniden inşa edilip ''Kütüphane'' ya da ''Müze'' haline getirilebilir.
-Bir felâket yaşanmadan lütfen el uzatın
Turan Mahallesi Muhtarı Sezgin Gülatan, Isparta'nın miras eseri, tarihi yapının yıkılma tehlikesi taşıdığını söyledi. Anılan noktanın yaya geçidi olduğunu ayrıca trafik akışının yaşandığını anlatan Muhtar Gülatan, ''bir felâket yaşanmadan önlem alınsın'' çağrısı yaptı.
-Halk sağlığına yönelik tehlike kalksın, görkemli yapı da kurtarılsın
Turan Mahallesi Muhtarı Sezgin Gülatan, şöyle diyor:
''Bu yapı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tescili altında. Korunuyor. Güya görünüyor. Görüyorsunuz halini. Yıkılmak üzere. Büyük bir tehlike arz ediyor. Derdim bu tehlikenin tamamen ortadan kaldırılmasıdır.
Bu görkemli yapının da tarihi değer olarak gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Zira burada bir hafıza var. Yaşanmışlık var. Hatıralar var. Erken Cumhuriyet Mimarisi'nin en güzel örnekleri var. Ahşap işlemeleri nefes kesecek güzellikte. Bunu korumamız gerekiyor.
İstenilir ise burası muazzam bir ''Müze'' yapılır.
Örneğin Bahçeşehir  ya da Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) burayı alıp özüne uygun şekle getirip herkese açık olacak şekilde bir ''Kütüphane'' haline getirebilir.''
-Gülatan: ''Kalıcı çözüm Isparta'nın ortak vicdanındadır''
O bölgede bitişik iki tarihi yapının da koruma altında olduğunu kaydeden Muhtar Sezgin Gülatan, yetkili merciler ve karar verme makamındaki kişilere seslendi. Her iki yapının da muazzam bir şekilde geleceğe kalıcı olarak dönüştürülebileceğini söyledi.
Tinercilerin, yapının yan duvarını yıkarak delik açtıklarını kaydeden Muhtar Sezgin Gülatan, ''biz plakalar ile kapatıyoruz. Ama bu sağlıklı bir önlem değil. Kalıcı çözüm Isparta'nın ortak vicdanındadır.''
-Aynı alan içerisinde çok başarılı ve ilham veren örnek var
Turan Mahallesi Muhtarı Sezgin Gülatan, yıkılma tehlikesi altındaki 2 yapının da hemen yanında bir tarihi eserin de bulunduğunu söyledi.
Hâlihazırdaki binaların içerisindeki durum nedeniyle, restorasyondan geçirilen, korunan ve içerisinde yaşanan o tarihi eserin de tehlike altında olduğunu belirten Gülatan, sözlerini şöyle tamamladı:
''Aynı alanda 3 tarihi yapı var. Ve 3'ü de gördüğünüz üzere tehlike altında. İlgilerin bir an evvel harekete geçmesini; sağduyu ile konuya yaklaşmasını umut ediyoruz.''
-Uyar: ''Tarihi 1935'ten daha önceye de uzanabilir''
Tarih Araştırmacısı- Yazar Ömer Uyar, tarihi yapının 17. Dönem Isparta Milletvekili Metin Ataman'ın dedesine ait olduğunu söyledi.
Yapının kayıtlarda 1935'te inşa edildiği yönünde bilginin bulunduğunu ancak daha öncesine de uzanabileceğini dile getiren Uyar, şöyle dedi:
-''Burada bir dönem Hilmi Dilmen yaşadı.''
Hilmi Dilmen, Cumhuriyet'in en önemli aydınlarından biriydi. Isparta'da çok önemli projelere imza attı. İz bırakan eserler verdi. Bu eser kurtarılmalı. Gelecek kuşaklara aktarılmalı. Zira burada Isparta var.''