Halkın bilgisine de başvurmayı hedefleyen Şimşek, yazı dizisini ilerleyen zamanda yöreyi anlatan bir kitap haline getirmeyi amaçlamakta.
Isparta ve yöresini adeta Evliya Çelebi gibi gezdiğini ifade eden  Araştırmacı- yazar İlhan Şimşek, geçmiş ve gelecek arasına köprü kuran çalışmalarına ilişkin yaptığı  bilgilendirmede:’’ Emekli edebiyat öğretmeniyim Emekli olmazdan önce de çalıştığım Isparta ,Eğirdir yöresindeki bütün bilgi, birikimlerimi bir kenara not etmiş ve emekli olduktan sonra bu notları kaleme almayı düşünmüştüm. Bunları gerçekleştirdim. Özellikle Eğirdir yöresi ile ilgili bir hayli çalışmalarım var. Eğirdir’de İz Bırakanlar ve Eğirdir Çınarları başlığını taşıyan yayımlanmış iki kitabım var. Ayrıca 1950’den günümüze kadar Eğirdir ile ilgili yazılmış şiirleri içeren ‘’Eğirdir Şiirleri Derlemesi’’  adıyla yayımlanmış bir derleme çalışmam daha var. Bunun dışında 1978’den günümüze kadar Isparta ve yöresini yakından tanıma ve inceleme fırsatım oldu. Isparta ve yöresini bir Evliya Çelebi gibi gezdim diyebilirim. Oraların değerlendirmelerini not almış idim. Bu notları yakın zamanda 2019-2020 yılları arasında TRT Antalya Radyosu’nun sözlü sözleşmesi olarak bir anlaşma yaptık. TRT Antalya Radyosu’nda 2019-2020 arasında bir buçuk yıllık zaman içerisinde  Isparta’nın  geçmiş kültürlerini, gelenek ve göreneklerini günümüz içerisindeki değerlerini, çağımızda  korunmuş olan somut ve soyut değerlerini, görsel niteliklerini, unutulmuş ve unutulmaya yüz tutan eserlerini, mesleklerini her hafta gerçekleşen programla TRT Antalya Radyosu’nda anlattım. Anlatımlarımı metinler halinde kaleme aldım. Değerli Ispartalı hemşerilerimin bu yazı dizisinden bir hayli değişik bilgiye sahip olacaklarına yürekten inanıyorum. Özellikle yeni nesil, araştırmayı pek yapmadığı, kitap okumayı da pek sevmediği için özellikle yöresel bilgilere pek önem vermediklerinden bu konularda geride kalıyorlar. İşte bu yazı serisi yeni nesli de aydınlatacak onlara yol gösterecek nitelikte özellikler taşıyor. Yaşı ilerlemiş olanlarında anılarında geride kalan unutulmuşlarının tazelenmesi söz konusu. Görecekler ki onlar da bu yazı serisinde gençliklerini, evlilik günlerini, Isparta’daki eski düğünleri hatırlayacaklar. Yazı serisini okuyarak piknik yaptıkları yerlere yeniden gidecek, oturdukları yerden Isparta’yı gezecek, dolaşacaklar. Geçmişi yeniden yaşayacaklar.  Geçmiş ve geleceği birleştirdik bu yazı serisiyle. Dolayısıyla okuyanların çok faydalanacaklarına ve hoşnut olacaklarına inanıyorum.

1800’lerden Osmanlı Posta ve Telgraf Müdürü ve seyyah Eğirdirli Karçınzade Süleyman Şükrü’nün Seyahat-i Kübra’sı, Isparta Tarihini kaleme alan Osmanlı yazarı, bürokrat ve siyasetçi Böcüzade Süleyman Sami’nin Isparta Tarihi ve Şehir Mektupları gibi, tarihi yönleriyle Isparta’nın aydınlanmasına neden olacak aydın ve ileri fikirli insanlarının yazılarından da esinlenerek günümüze kadar getirdik. Göreceksiniz hoşunuza gidecek bir yazı serisi olacak. Belki bilgi yanlışlığımız da olabilir. Okuyucularımızdan şunu da rica etmek istiyorum. yazıları okuduktan sonra eksiklerimiz varsa veya katkıda bulunmak isterlerse (0 505 677 81 65 ) numaralı telefondan bizzat benimle iletişime geçsinler. Çünkü bir kitap haline getirmeyi de düşündüğümüz için bu yazı serisi bir ön çalışma niteliği de taşıyor. Her şeyi biliyoruz diye bir iddiamız yok. Bu bakımdan okuyucularımız bilgi yanlışlıkları görürlerse verdiğim telefon numaramdan doğrudan benimle iletişime geçerlerse fikir birliği yaparız. Eksiklerimiz varsa ileride çıkaracağımız kitaba bunları tamamlayıcı bilgi olarak koyarız. Hatta yazı serisi içerisinde ele almadığımız konular da olabilir,  işlenebilir konu tavsiyesinde bulunurlarsa onları da kaleme alır, Isparta’yı anlatan bir kitap olarak yine okuyucuya sunabiliriz’’ dedi.

Elif AKGÜL