Ticaret Borsası’nın Kanal 32 ekranları aracılığıyla sunduğu Tarım Aktüel’de önceki gün budama konusu işlendi. Tarım İl Müdürlüğü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Onur Çarkçı’nın hazırlayıp sunduğu Tarım Aktüel’in budama konulu programına Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Gökhan Öztürk konuk oldu. Meyve üretiminde budama sezonu olması dolayısıyla üreticilere çok önemli uyarılarda bulunan Öztürk, budamanın meyvenin kalitesini ve verimini doğrudan etkilediğine dikkat çekti. Öztürk, şu bilgilendirmeyi yaptı:

      “Meyve ağaçlarında budama ve terbiye en önemli konuların başında gelmektedir. Gerek klasik bahçeler gerekse modern bahçelerde ilk yıllarda uygulanan terbiye işlemleri ve ağacın ömrü boyunca yapılan budama; verimi, meyve kalitesini ağacın sağlığını direk etkilemektedir. Gerektiği şekilde yapılan terbiye ve budama sonucunda; İlerleyen yıllarda ağacın meyve yükünü taşıyacak olan dallar etrafında eşit oranda dağıtılacağı için uygun bir taç elde edilecek, böyle bir taç oluşumu ile güneş ışığının ağaç iç kısımlarına maksimum girişi sağlanacağından meyve gözü oluşumu ve kaliteli meyve rengi elde edilecektir. Yine kültürel işlemler daha kolay yapılacak, budama esnasında ağaç üzerinde meyve dalı seyreltmesi de yapılabildiği için özellikle periyodisiteye eğilimli olan çeşitlerde doğal olarak meyve seyreltmesi yapılmış olacaktır.

     Ağaçları budamadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri malzeme temizliğidir.

     Budama yaparken kullandığımız aletler eğer dezenfekte edilmezse ağaçtan ağaca, bahçeden bahçeye hastalıkların bulaşmasına neden olabilir. Çok basit yöntemlerle budama aletlerinin dezenfeksiyonu sağlanabilmektedir. Piyasada ticari olarak satılan çamaşır suları bu iş için kullanılan en pratik solüsyondur. Çamaşır suyunun bir kısmına karşılık 5 kısım su katılarak oluşturulan solüsyonla gayet sağlıklı bir dezenfeksiyon sağlanabilir. Bu karışımla budamada kullandığımız makaslar, testereler v.b. bir bahçeden diğerine geçerken veya hastalıklı olduğundan şüphelendiğimiz ağaçların budanmasından sonra temizlenmesi gerekir. Böylece hastalıkların diğer ağaçlara ve bölgelere bulaşması önlenmiş olur.”