2005 yılında Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı olarak yeniden yapılandırılmaya gidilmeden önce gıpta ile bakılan Maliye Bakanlığı'ndan Gelir İdaresi ayrıldıktan sonra ciddi sorunlar meydana gelmiştir. Gelir İdaresi Başkanlığının resmi rakamlarına göre kurumda çalışan personel sayısı 60035 olması gerekirken bu kadronun %27.7'si halen boştur. Maliye Bakanlığı boş kadrolara atama yapmadığı için çalışanların çalışma koşulları oldukça ağır hale gelmiştir. Mesai kavramını unutmuş, yoğun çalışma temposundan dolayı sosyal yaşantısı olmayan memurların, kişisel ve ailevi sorunları gittikçe artmıştır. Çalışma koşullarının zorluğu bazı kurum çalışanlarının sağlık problemlerini artırmış ve hepimizin bildiği gibi geçtiğimiz yıllarda İstanbul'da 7 kurum çalışanı kalp krizi ve buna bağlı nedenlerle hayatını kaybetmiştir.

     Gelir ve Gider birimleri arasında farklı uygulamalara neden olan fazla çalışma yönetmeliği hala değiştirilememiştir. Kurumda ücret adaletsizliği ve fırsat eşitsizliği devam etmektedir. Aynı işi yapan insanlar arasında ücret adaletsizliği aradan geçen 5 yıllık bir süreye rağmen giderilememiştir. Kanunları uygulayan, verginin tahakkuk ve tahsilatını gerçekleştiren yani, devlet bütçesinin her kademesinde katkı sağlayan , bu işin asıl yükünü çeken çalışanların sorunları çözüme kavuşmadığı gibi ,gün geçtikçe sorunlar yumağı halini almıştır. Çalışanlar mutsuz, moral ve motivasyonları yok denecek kadar azalmış ve çalışma barışı bozulmuştur.


 VHKİ KADROLARI BİR AN ÖNCE VERİLMELİDİR
     VHKİ kadrolarının sınavsız olarak verilmesi hususunda, sendikamızın talebi üzerine Kurum İdari Kurullarında mutabakata varılmasına rağmen bu karar yerine getirilmemiştir. En son bu konuda alt yapı çalışmalarının devam ettiği tarafımıza iletilmiştir. Bir an önce çalışmalar sona erdirilerek, yıllarca beklenen VHKİ kadroları verilmelidir.

     Ön lisans ve lise mezunu olan arkadaşlarımızın görevde yükselmelerindeki engeller kaldırılamamıştır. Yardımcı Hizmet Sınıfı için yıllarca Görevde Yükselme Sınavı açılmamış, aynı mağduriyet "özürlü" personele yönelik özel bir görevde yükselme sınavı açılmamasında da yaşanmaktadır. Gelir Uzmanlığı'na girmek için 5 yılda 3 defa tanınan süre 15 Mayıs 2010 tarihinde dolmuştur. Torba Yasa ile bir yılda bir kez defa imtihan açma hakkı verilmiştir. Ancak sendikamız ve çalışanlar, bu sürenin kaldırılması ve imtihana girme hakkının sürekli hale getirilmesini beklemektedir.

ÇALIŞANLAR DA BARIŞ İSTİYOR

     Maliye çalışanları, bilgi birikimi ve her türlü donanıma sahip bütün olumsuz şartlara rağmen vatandaşa hizmetin en iyisini vermeye çalışmaktadır. Maliye Bakanlığı sürekli olarak, vatandaşlar için vergi ve varlık barışı politikaları geliştirirken, kendi çalışanlarıyla barışmayı da düşünmekte midir?

VERGİ AFLARI ADALETİ GÖLGELİYOR

      Ülkemizde vergi afları peşi sıra çıkmakta, vergisini zamanında ödeyen vatandaşlarımız adeta cezalandırılmaktadır. Asgari ücretlinin maaşından kesilen vergi, ne yazık ki getirilen büyük kolaylıklar sayesinde yabancı yatırımcılardan alınmamaktadır. Türkiye'de bir vergi barışı kadar vergi adaletine de ihtiyaç duyulmaktadır.

       Hükümetin, Dünyanın en büyük 17. ekonomisi olmakla övündüğü ekonomimiz yüksek orandaki vergiler ve sıcak para ile ayakta durabilmektedir. Verginin ülke kalkınmasında önemli bir ivme olduğuna dair toplumsal bilinç yerleştirilmeye çalışılmadığı gibi, vergi kaçakçılığı ve vergi sorumluğunu yerine getirmeme özendirilmektedir.

      Vergi politikaları oluşturulurken, vergi çalışanlarının öneri ve teklifleri alınmamaktadır. Maliye'de örgütlü Sendika ve Sivil Toplum Kuruluşları yok sayılmaktadır.

      Maliye çalışanları af uygulamalarının başlatıldığı süreçte, adeta köle muamelesine tabi tutularak, mesai mefhumu tanınmadan çalıştırılmaktadır.

      Kurum çalışanlarının ağır iş temposuna, vergi aflarıyla gelen yeni bir iş yükü binmekte, personel mükelleflerle karşı karşıya gelmektedir.

      Vergi Haftası kapsamında bir dizi etkinlik ve yarışma düzenlenmekte, fakat bu etkinliklerde Maliye çalışanlarının sorunlarına değinilmemektedir.

      1990 yılından beri kutlanan Vergi Haftası'nı, Maliye çalışanları sorunlarla ve ağır iş temposuyla boğuştuğundan dolayı kutlayamamaktır” dedi.