Üzerinde çalışılmaya başlanan avukatlık kanun taslağında, alternatif barolarla ilgili yapılması planlanan düzenlemenin detayları taraflarca görüşülüyor. Yeni düzenlemeye göre illerde bulunan mevcut baroların durumu korunacak, Ancak, kurulacak olan diğer yeni barolar bir sıralamaya tabi olacak. Bu kapsamda İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde 2'nci ya da 3'üncü barolar oluşturulabilecek. Alternatif baroların kurulması durumunda avukatlar, sadece bir baroya üye olabilecek.

Yapılması düşünülen yeni değişiklik hakkında görüşlerini açıklayan Isparta Baro Başkanı Ünsal Çankaya, yeni düzenleme sonucunda marjinal grupların önünün açılabileceğini söyledi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve Yönetim Kurulu ile Adalet Bakanlığı arasında görüşmelerin devam ettiğini ifade eden Başkan Çankaya; “Baroların seçim yapısına ve yönetim biçimine ilişkin yeni düzenleme için çalışmalar devam ediyor. Düşünülen yeni düzenlemeye göre üye sayısı fazla olan büyük illerde 2’nci, hatta 3’üncü baroların kurulabileceği söyleniyor. Bu durum FETÖ, PKK ve DHKP-C gibi terör örgütü sempatizanlarının önünü açabilir. Marjinal gruplar bir araya gelerek yeni barolar oluşturmak suretiyle yasal güç kazanma şansları olabilir. Şuan ki mevcut sistemde oto kontrol sayesinde bu örgütler hareket alanı bulamamaktalar. Bu durumu göz ardı edemeyiz. İnşallah birliğimizi, beraberliğimizi daha da pekiştirecek yeni bir düzenleme olur” diye konuştu. İbrahim Demirayak