İŞTE VAHDETLER RESİDANCE: 1972 yılından bu yana inşaat sektöründe faaliyet gösteren Vahdetler İnşaat, Karaağaç Mahallesi'nde prestijli bir projeye imza attı: Vahdetler Residance...

Belediye Meclis Üyesi Salim Güntaç, Isparta yapı sektörünün kendi özelindiği yüksek arsa maliyeti sorunu yaşadığına dikkat çekti, çözümünü şöyle işaret etti:

"Eski yapı stoklarının dönüşümünü düzgün bir şekilde yapmadığımız için bugün maalesef yüksek fiyatlarla karşı karşıyayız. Belediyenin plan değişikliği yaptığı yerlere 18 uygulamaları ile acilen müdahale etmesi lazım."

Yapı sektöründe faaliyet gösteren AK Parti Belediye Meclis Üyesi Salim Güntaç, Isparta'da konut fiyatlarının yüksek olmasından sektörün de büyük rahatsızlık duyduğunu söyledi. Isparta'da 400 bin üzeri fiyatlarda konut satışında sıkıntı yaşandığını kaydeden Güntaç, fiyat yüksekliğinin Isparta'ya özel bir sorundan kaynaklandığını söyledi,  'Isparta'da arsa maliyetleri maalesef çok yüksek' dedi. 

AK Parti Belediye Meclisi Salim Güntaç, sahibi olduğu Vahdetler İnşaat'ın 24 aylık süre içerisinde yapımını tamamladığı Karaağaç Mahallesi'ndeki Vahdetler Residance Projesi önünde Akdeniz'e röportaj verdi. Yapı sektörünün fiyat sorununa dikkat çeken Güntaç, Isparta'ya has bir sorunla karşı karşıya olduklarını söyledi. Güntaç, şöyle konuştu:

İNŞAAT MALİYETLERİ HERYERDE AYNI AMA ISPARTA'DA ARSA MALİYETİ ÇOK

M2 maliyetleri Isparta'da 1000 TL civarında. 950 olur, 110 olur, 1200 olur. Malzeme yapısına göre değişiyor. Isparta'da inşaat maliyetlerinden kaynaklı bir sorun yok. İnşaat maliyetleri Türkiye'nin her yerinde aynı. Isparta'nın arsa maliyetleri ile ilgili bir sıkıntısı var. Isparta'nın şu anda eski mahallelerine girilemiyoruz. Çap alınamıyor. Mevcut çap alınabilen yerlerde bir sıkışma söz konusu. O da oranları artırdı. Sadece Çünür'ün açılması akabinde Deregümü'nün açılması yetmiyor. Şehir buralardan istediğini alamadı. Dolayısıyla şehrin cazibe yerlerinde arsa değerleri çok yükseldi. Şu an Isparta'da yüzde 45'in altında arsa bulamıyoruz. 

İMAR PLANI TADİLATI YETERLİ DEĞİL

Arsa maliyetlerinin oranı çok yüksek. 150 m2 brüt imalatta salt maliyeti 150 bin TL. Yüzde 50'ye aldığımız bir yerde maliyet 300 bin TL. 2 yıllık sürede yapılıyor. Enflasyon farkı var, malzemeye gelen zam var . Yüzde 20 kar marjını koyacaksınız. Burada Belediyenin Isparta'nın eski mahallelerine müdahale etmesi lazım. Kentsel Tasarım Projeleri hazırlandı, imar planı değişiklikleri yapıldı. Fakat imar planı değişiklikleri kendi başına bir çözüm değil. İmar planı değişikliklerinin tamamlayıcı öğeleri var. Bunları yapmadıktan sonra sadece salt imar değişiklikliği ile işin içinden çıkmak mümkün değil. 18 uygulamalarının bizzat Belediye tarafından ivedilikle yapılması gerekiyor. 18 uygulamalarını müteahhide bırakırsanız işler sarpa sarar. İnsanların emelleri, istekleri bitmek bilmiyor. Bir arsa sahibi ufacık yerine çocuk sayısına göre daire istiyor. Ortamın bu olduğu, arsa arzının olmadığı bir ortamda Isparta'daki konut rakamların aşağıya çekilmesi beklenemez. Bunun için Belediyenin plan değişikliği yaptığı yerlerde 18 uygulamaları ile acilen müdahale etmesi lazım. 

ESKİ YAPI STOKUNUN DÖNÜŞÜMÜ SAĞLANMALI

Eski mahallelerimiz Isparta'nın kültürü, medeniyet taşları. Isparta'nın bu kültürünü maalesef yok ediyoruz. Yeni mahalleler kururarak, imar alanları açarak değil mevcut mahalleleri dönüştürerek Isparta'yı kurtarabiliriz. Isparta'nın çok büyük sorunu yok. Eski yapı stoklarının dönüşümünü düzgün bir şekilde yapmadığımız için bugün maalesef yüksek fiyatlarla karşı karşıyayız. Çevre illerde baktığımızda arsa maliyetlerinin düşük olduğundan dolayı 225-250 bin TL'ye lüks konforlu daireler bulabiliyoruz. Burada aynı daire 400 bin TL. Çünkü tamamen arsa ile alakalı. Bir tarafta 150 bin TL'ye malettiğiniz dairenin üzerine 150 bin TL daha arsa maliyeti koyuyorsunuz, diğerinde 150 bin TL'ye malettiğiniz daireye 50 bin TL arsa maliyeti koyuyorsunuz. Isparta özelinde 400 bin TL üzerinde fiyatlarda müşteri bulmakta zorluk çekiyoruz."

Vahdetler'in yeni projesi: Site içinde stüdyo daire

Karaaağaç Mahallesi'ndeki residance projesini tamamlayan Vahdetler İnşaat, yeni projeler geliştirmeye devam ediyor. Önümüzdeki süreçte Fatih Mahallesi'nde site içerisinde bol aktivite alanları olan stüdyo daire projesi uygulanacak. Salim Güntaç, şu açıklamayı yaptı:

"Vahdetler İnşaat, geçmişte Cumhuriyet Caddesi'nin yarısını imal eden bir şirket. 1974 yılında faaliyete başlayan bir şirket. Dede, baba ve amca birlikte başlamışlar. Şirketin ana işleyişi olarak dedem, babam ve amcam birlikte yola çıkmışlar. O sürecin sonrasında da biz işi devraldık. 10 yıldır şirketin yönetimindeyim. Şirketin Antalya'da imalatları vardı. Ancak artık yatırımlarımızı memleketimizde yapıyoruz. Önümüzdeki süreçte stüdyo daire yatırımı düşünüyoruz. Kar marjları ve piyasa koşulları nedeniyle zorunlu olarak stüdyo daire yatırımı yapacağız. Önümüzde 2 tane projemiz var. 150 sdütyo dairelik bir inşaata başlayacağız. Stüdyo dairelerde piyasanın bakış açısını değiştiriyoruz. Müstakil, tek, bireysel hiçbir özelliği olmayan stüdyo daireler yerine site içerisinde, aktivite alanları olan projeler geliştireceğiz. Fatih Mahallesi'nde ailelere de hitap edecek ciddi bir proje ile geliyoruz."

Cumhuriyet Caddesi, Çakırkaya Pasajı, No:5/20 Isparta
0246 218 15 09 -  0246 223 90 77 -  0505 740 51 61
[email protected]

1999 öncesi yapıların yüzde 95'i çürük

Belediye Meclis Üyesi Salim Güntaç, 1999 öncesi yapı stokuna dikkat çekti. Bu stokun mutlaka yenilenmesi gerektiğini belirten Güntaç, "1999 yılından önce yapılan yapıların yüzde 95'i bugün ki mevzuata göre çürük.. Çünkü o günün insaat teknolojisi ve muhendislik hesaplamalarina göre ancak yapılanlar kadar güvenli binalar imal edilebiliyordu.

Hazır beton, nelvurlu demir gibi günümüzün standart malzmeleri dahi maalesef 1999 öncesi Isparta'da ve Türkiye'de yaygın değildi. Hatta yoktu" dedi.