Isparta E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi İnfaz Kurumu Müdürlüğü, mahkumları topluma kazandırma, üretken hale getirme ve milli ekonomiye katkıda bulunmalarını sağlamak için istihdam edici uygulamalar sergiliyor.

     Isparta E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi İnfaz Kurumu Müdürü Dursunşah Özyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Açık Cezaevi'nde bulunan 140 hükümlünün büyük çoğunluğunun istihdam edildiğini belirtti. Bu hükümlülerden bir kısmının elma kasası ürettiğini, bir kısmının bahçede meyve ve sebze yetiştirdiğini bir kısmının da halı dokuduğunu ifade eden Özyılmaz, elma kasası üretiminde son beş yıldır atağa geçtiklerini bildirdi.

     Elma kasası atölyesinde 27 hükümlünün çalıştığını ve geçen yıl 24 bin, bu yıl ise 35 bin kasa ürettiklerini belirten Özyılmaz, buradaki ustalara günde 5.25, diğer çalışanlara 4 TL ödeme yapıldığını söyledi. Özyılmaz, hükümlülerin ürettiği kasaların, başta Isparta ve ilçeleri olmak üzere komşu illerle, Karaman, Denizli ve Konya'ya tanesi 2,25 TL'den satıldığını vurguladı.

     Amaçlarının kar olmadığının altını çizen Özyılmaz, ''Açık Cezaevi'nde kalan hükümlülerin buradan çıktıktan sonra meslek sahibi olabilmelerini, toplumla uyum sağlamalarını, tamamen tüketen değil, üreten hale gelebilmelerini sağlamak istiyoruz. Üretimi kar amaçlı yapmıyoruz. Amacımız, topluma bir insan daha kazandırmak'' diye konuştu.

     Isparta'nın elmacılıkta iyi olduğu için elma kasası üretimine yoğunluk verdiklerini kaydeden Özyılmaz, gelecek yıl kapasiteyi artırmayı ve üretimi iki katına çıkarmayı planladıklarını söyledi. Bir yıl boyunca elma kasası üretildiğini ifade eden Özyılmaz, bir yılda üretilen kasanın 10 günde satıldığını, siparişlere bile yetişemediklerini belirtti.
    
     24 DÖNÜMLÜK ALANDA SEBZE VE MEYVE YETİŞTİRİYORLAR
    
     24 dönümlük araziyi de üretime kazandırdıklarını ve Tarım İl Müdürlüğünün girişimleriyle 17 dönümde elma, 7 dönümde sebze ve meyve yetiştirdiklerini belirten Özyılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

     ''Üretime yeni başlanmasına rağmen bu yıl 3,5 ton elma sattık. Ürettiğimiz elmaları önce kendi ihtiyaçlarımızda kullanıyoruz, sonra hükümlülere ve personele satılıyor. Hem genel bütçe kazanıyor hem de hükümlü. Ağaçları da hükümlüler yetiştiriyor. Fiyatları ise piyasanın durumuna göre belirliyoruz. Genellikle fiyatlar piyasanın altında alıyor çünkü amacımız kar etmek değil. 24 dönümlük alanda 22 hükümlü çalışıyor.''
    
     HÜKÜMLÜLER ISPARTA HALISI DOKUYOR
    
     Isparta'da unutulmaya yüz tutan kirkit (Dokumacılıkta atkı ipliğini sıkıştırmak için kullanılan, demirden veya ağaçtan yapılmış dişli araç) sesleri de, cezaevi koridorlarında yankılanmaya devam ediyor. Halı Atölyesi'nde 13 hükümlü, Isparta halısı dokuyor. Yılda 3,5 metrelik yaklaşık 20 halı dokunabildiğini belirten Özyılmaz, dokunan halıların Bakanlığa gönderildiğini ve metresinin 150+KDV fiyatından satıldığını söyledi.

     Halı fiyatlarını Bakanlığın belirlediğini ifade eden Özyılmaz, hükümlülere meslek kazandırmak için yapılan çalışmalarda öncelikle İŞKUR İl Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü'nden destek aldıklarını kaydetti. Özyılmaz, 11 hükümlünün de Adliye binasında temizlik işlerinde ve çay ocağında çalıştığını bildirdi.

    Cezaevindeki bu uygulamaların hükümlülere pozitif davranış kazandırdığına dikkati çeken Dursunşah Özyılmaz, ''Amacımız onlardan faydalanmak değil, onların hayatlarını kazanmalarına yardımcı olmak. Bunu da başardığımızı düşünüyorum. Buradan çıkıp da çalışan, hayatını kurtaran çok sayıda hükümlü gördüm. En büyük gayemiz, onların yenide buraya gelmemelerini sağlamak'' diye konuştu.