Kılıçdaroğlu, yardımcısı Gürsel Tekin ve Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil, Genel Merkez’in 14. katına kapandı. Yarın açıklanacak listede Balbay'ın adaylığı kesinleşti. Bazı illerdeki adaylar da belli oldu.

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, YSK’ya sunulacak milletvekili listesine son şeklini vermek için Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil ile parti genel merkezinin 14. katına kapandı.

KATA ÖZEL KARTLARLA YALNIZCA BU 3 İSİM GİREBİLİYOR
Hiç kimsenin girmesine izin verilmeyen katta, listeye girecek isimler 4 bin 200 aday adayı arasından seçilecek. Kata yalnızca özel kartlarla bu üç isim girebiliyor.

HER DÖRT VEKİLDEN ÜÇÜNÜN ÜSTÜ ÇİZİLECEK
Genel Merkez’e üç gün boyunca ziyaretçi yasağı getirildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yarın önce MYK’yi sonra PM’yi toplayarak milletvekili aday listesine son şeklini vermesi bekleniyor. 80 kişilik Parti Meclisi’nden 50′den fazla kişinin listelerde yer alabileceği, 101 kişilik TBMM grubunda ise ancak 25-30′nun yeniden aday gösterilebileceği ifade edildi.

PM YÖNETİMİ SIKINTIYA SOKTU
80 kişilik PM’nin büyük bölümünün de aday olmak istemesi yönetimi sıkıntıya soktu. 18 kişilik MYK’nin tamamının aday listelerinde yer almasına kesin gözüyle bakılırken aday gösterilecek PM üyesi sayısının da 50 dolayında olabileceği kulislerede dile getirildi.

CHP Parti Meclisi’ndeki yeni isimlerinden Soros vakıflarıyla içli dışlı olduğu için eleştiri konusu olan Prof. Dr. Binnaz Toprak, emekli müftü İhsan Özkes, “andımız kaldırılmalı, 10.yıl marşı okunmamalı, ergenekon sanıkları aday gösterilmemeli” diyen Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Enver Aysever, “Fethullah Gülen’e saygılıyım” diyen Nakşibendi torunu Muhammet Çakmak gibi isimlerin aday gösterilmesi bekleniyor.

Toplantı sırasında önceki seçimlerde olduğu gibi seçim bölgelerine göre illerin adaylarının isimlerinin okunacağı ve herhangi bir isime itiraz gelmemesi durumunda o bölge adaylarının isimlerinin topluca oylanacağı belirtildi. Ancak bir PM üyesinin bir adaya itiraz etmesi halinde o isim için PM’de oylama yapılacağı kaydediliyor.

ERGENEKON SANIKLARININ DURUMU NET DEĞİL
PM mekanizması ve CHP’nin 2 numaralı ismi olan Gürsel Tekin’in mesafeli yaklaşımı gözönüne alındığında Ergenekon davası sanıklarından adaylık için başvuranların durumlarının henüz net olmadığı ifade edildi. Bu nedenle parti genel merkezinde hâlâ öncelikle MYK’da bu yönde bir ilke kararı alındıktan sonra Tuncay Özkan, Mehmet Haberal, Mustafa Özbek, İlhan Cihaner gibi isimlerin adaylıklarının gündeme gelebileceği yorumu yapılıyor.

BALBAY İZMİR’E KAYDIRILABİLİR
Gazeteci Mustafa Balbay’ın ise bu kapsamda değerlendirilmediği öğrenildi. Bütün bunların yanında söz konusu isimlerin PM’de bir itiraz üzerine yapılacak oylamaya “takılabilecekleri” de belirtiliyor. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Aydın’da ikinci sıradan kontenjan adayı olarak gösterilmesi beklenen Mustafa Balbay’ın İzmir’e kaydırılabileceği bildirildi.

BAYKAL VE SAV LİSTE BAŞI

Eski CHP lideri Deniz Baykal, Antalya listesinin başında yer alırken, eski Baro Başkanı Mehmet Zeki Durmaz, Kadın Kolları Başkanı Zuhal Samlı ile milletvekilleri Atilla Emek ve Osman Kaptan‘ın da listede yer alması bekleniyor.

Eski Genel Sekreter Önder Sav’ın Ankara birinci bölgede ilk sırada aday gösterilebileceği beklentisi kulislerde yaygınlaştı. CHP’nin “türban açılımı” mimarı olarak bilinen Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata ile diğer Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan‘ın da birinci bölgeden aday gösterilmesi beklenirken Hakkı Süha Okay’ın ise ikinci bölgeden aday gösterileceği konuşuluyor.

Adana’da Mustafa Sarıgül’e yakınlığı ile bilinen bir isim Faruk Loğoğlu, Samsun’da Haluk Koç, Hatay’da Nihat Matkap, Konya’da Atilla Kart, Diyarbakır’da Salih Sümer ve Kahramanmaraş’ta Durdu Özpolat’ın liste başında yer alacağı ifade ediliyor.

BATUM İKİNCİ BÖLGEYE KAYDIRILABİLİR
İstanbul 3. bölgede 4 genel başkan yardımcısının adı geçiyor. Erdoğan Toprak ile Umut Oran‘ın bu bölgede kalabileceği, Süheyl Batum’un ikinci bölgeye kaydırılabileceği beklentisi yaygınlaştı. Güneydopu’dan aday gösterilmemesi büyük tepki toplayan Sezgin Tanrıkulu için ise Mersin’in yanı sıra Diyarbakır’dan aday gösterilmesi seçeneğinin değerlendirildiği öğrenildi.

Kulislerde diğer iller için isimleri geçen adaylar ise Milliyet gazetesinin haberine göre şöyle:

- İstanbul: Aydın Ayaydın, Sebahat Akkiraz, Süleyman Çelebi, PM üyeleri Binnaz Toprak, Gülseren Onanç ve İhsan Özkes
- Ankara: Önder Sav, Hakkı Suha Okay, Sinan Aygün, Hikmet çetin, PM üyesi Turhan İçli, Cevat Balta, Op. Dr. Ömer Çakmakçı
- İzmir: Mehmet Ali Susam, Rahmi Aşkın Türeli, Emine Ülker Tarhan
- Adana: Faruk Loğoğlu, Hulusi Güvel, Tayyibe Gülek, Ümit Özgümüş
- Balıkesir: Hüseyin Pazarcı
- Bursa: Aykan Erdemir
- Diyarbakır: Salih Sümer, Muhsin Koçyiğit
- Elazığ: Ali Özcan, Feyzi Septioğlu, Muhammet Çakmak
- Eskişehir: Zeki Sezer, Tayfun içli, Orhan Kesikoğlu
- Gaziantep: Celal Doğan
- Hatay: Hilmi Yarayıcı, Dr. Hüseyin Aksoy
- Isparta: Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar
- Kayseri: Şevki Kulkuloğlu, Türker Tok
- Kırıkkale: Mustafa Özbek
- Mersin: Selçuk Dereli, Vahap Seçer, Saim Gül
- Rize: Murat Karayalçın, Osman Yazıcı
- Samsun: Haluk Koç, Tarık Cengiz
- Sivas: Malik Ecder Özdemir, Metin Keskin
- Tunceli: Kamer Genç
- Zonguldak: Ali İhsan Köktürk, Mehmet Haberal