Son dönemlerin kâbusu haline gelen kene vakaları tarımında korkulu rüyası oldu. Keneye bağlı ölüm olaylarında yaşanan artış tarımda verimi de düşürdü. Kene korkusu yaşayan üreticiler tarlalarına artık eskisi kadar rahat giremiyor

Haber bültenlerinde sıkça duyduğumuz “Kene bir can daha aldı” başlıklı haberler insan hayatının yanı sıra tarımsal verimi de olumsuz etkiledi. Özellikle kırsal kesimde kene korkusuyla yaşayan vatandaşlar üretim alanları olan tarlalara girerken artık eskisi kadar rahat değiller. Tarlalarında çalışırken sürekli kene korkusuyla yaşayan üreticiler tarımsal verimde de düşüş olduğuna dikkat çekiyorlar.

ÜRETİCİ BAHÇEDE RAHAT DEĞİL

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, kene vakalarının gündeme gelmesiyle birlikte tarımsal faaliyetlerin de sekteye uğradığına işaret etti. Ziraat Odası Başkanı Kutlu, “Keneye bağlı ölüm olaylarının gündeme gelmesiyle birlikte üreticiler bağda bahçede çalışırken rahat olamıyor. İşe yoğunlaşamıyor. Dolayısıyla tarımsal verimde ve kalitede bir düşüş olduğunu söylemek mümkün” şeklinde konuştu.

FAYDALI BÖCEKLER DE ÖLÜYOR

Keneye karşı mücadele konusunun da hassas bir konu olduğuna değinen Kutlu, “Üretici korkusunu zirai ilaçlarla yenmeye çalışıyor. Orantısız kullanılan ilaçlar da bazı faydalı böcekleri yok ediyor. Kene ile mücadelede biyolojik yöntemler geliştirilmeli. Yapılan mücadele sonunda faydalı böcekler ölmemeli” dedi.

İLAÇ SATICILARI EĞİTİLMELİ

Zirai mücadele konusunda ilaç satıcılarının da eğitilmesi gerektiğine dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, “İlaç satıcılarının eğitilmesi son derece önemli. Hangi ürüne hangi ilaç kullanılır, hangi oranda kullanılır. Bunları ilaç satıcılarının bilmesi gerekiyor. İlaç kullanıcıları sadece ceplerini düşünürlerse, tek amaç ilaç satmak olursa tarım büyük zarar görür. Tarımın zarar görmesi demek ülkenin zarar görmesi anlamına gelir” şeklinde konuştu.