Gelendost’ta geçen yıl 4 Ağustos tarihinde 25 yaşındaki Gökhan Öz’ü tabancayla vurarak ölümüne neden olan 28 yaşındaki sanık 13 ay sonra tahliye edildi.

Isparta’nın Gelendost ilçesinde geçen yıl 4 Ağustos tarihinde 25 yaşındaki Gökhan Öz’ü tabanca ile vurarak ölümüne neden olan 28 yaşındaki sanık 13 ay sonra tahliye edildi. Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Mahkeme Heyeti sanığın cinayeti meşru müdafaa sırasında makul görülebilecek bir heyecan, korku ve telaş nedeniyle savunma sınırını aşarak işlediği kanaatine vararak 5237 sayılı TCK 27/2 ve CMUK 223/3-c maddeleri gereğince cezalandırılmasına yer olmadığına karar vererek sanığın tahliyesine karar vererek duruşmayı sonlandırdı.

Son duruşma 11 Eylül Pazartesi günü Yalvaç Adliyesi’nde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Bekir Korkut (28), olayda yaşamını yitiren Gökhan Öz’ün yakınları, tarafların avukatları katıldı. Cumhuriyet Savcısı mütalasında olayda yaşamını yitiren Gökhan Öz’ün kardeşi Kenan Öz ile birlikte zanlı Bekir Korkut’un yanına silah sayılabilecek demir çubuk ve bıçakla yaklaştıkları, olaydan 1 gün önce de Bekir Korkut ile Kenan Öz’ün kavga ettikleri anlaşıldığından sanığın tanık beyanlarına göre de sıkıştırılarak darp edildiği ve üzerinde bulunan dedesinden kalma silahla ateş ederek Gökhan Öz’ün ölümüne neden olduğunu belirterek; ‘Kavga ve darp olayından sonra Gökhan Öz ve kardeşi Kenan Öz’ün ellerinde sopa ve silahtan sayılan bıçakla üzerine geldiklerini görünce kendisini savunamayacak ve koruyamayacak pozisyonda görmesi karşısında kanun koyucu tarafından sadece meşru savunmaya ilişkin olarak kabul edilen heyecan korku ve telaşın etkisinde kalıp da psikolojik olarak olayı işlediği anlaşıldığından TCK 27/2 maddesinin uygulanması gerekmektedir’ şeklinde mütala verdi.

Aynı davada sanık olarak yargılanan Kenan Öz ve müşteki olarak katılan İsmahan ve Müberra Öz mütalaya itiraz ederek sanığın cinayetten cezalandırılması talebinde bulundu.

Mahkeme Heyeti karar için duruşmaya ara verdikten sonra taraflar yeniden salona alındı. Heyet sanığın işlediği suçu kendisini savunmak istediği sırada korku, heyecan ve telaş içerisinde iken işlediğine kanaat getirerek mütalaya uygun olarak TCK 27/2 maddesi uyarınca ceza verilmesine yer olmadığına karar vererek tahliyesine karar verdi. Mahkeme Heyeti sanığa 10 ay hapis cezası ve 500 TL adli para cezasına çarptırdı.

BU KARAR İSTİNAF MAHKEMESİNDE BOZULUR

Müştekilerin avukatları duruşma sonrası verilen kararın doğru olmadığını, zanlının üzerinde silah taşımasının bile tasarlayarak adam öldürdüğünün apaçık ispatı olduğunu belirterek “Kararı doğru bulmuyoruz. Yasal olarak temyiz hakkımızı kullanacağız ve karara itiraz edeceğiz. İstinaf Mahkemesi’nde kararın bozulacağını düşünüyoruz” şeklinde açıklamada bulundular.

NE OLMUŞTU?

2016 yılının 3 Ağustos tarihinde Bekir Korkut M.P isimli bir arkadaşı ile birlikte kavga ettikleri Kenan Öz’ü gazinoda darp etmiş olayı duyan ve il merkezinde yaşayan ağabeyi Gökhan Öz’ün 4 Ağustos tarihinde Gelendost’un Afşar köyüne gelerek kardeşi Kenan Öz ile birlikte harmanyeri mevkiinde Bekir Korkut ile kavgaya tutuştu.

Bu kavga esnasında Bekir Korkut’un tabanca ile ateş ettiği Gökhan Öz’ün mermi isabet etmesi ile yaralandığı kaldırıldığı hastanede de yaşamını yitirdiği  Savcılık soruşturmaları sırasında kayıtlara geçilmişti.

Olay sonrası tutuklanan Bekir Korkut 4 Ağustos 2016 tarihinden bu yana Yalvaç B Tipi Cezaevinde tutuklu bulunuyordu. Karar üzerine 13 aydır tutuklu bulunan sanık tahliye edildi.