Isparta Sağlık Müdürü Süleyman Önal, okul çantasının ağırlığının çocuğun kilosunun yüzde 15'ini geçmemesi gerektiğini bildirdi.

     Önal, okul çantalarının ağırlığı konusunda öğrenci velilerine uyarılarda bulundu. Ağır olan okul çantaların çocuğun fiziksel gelişimini olumsuz etkilediğini belirten Önal, ''Ağır okul çantaları omurga eğriliğini tetikliyor'' dedi.

     Öğrencilerin okula giderken kilolarca kitap ve defteri de sırt çantalarında taşımak zorunda kaldıklarını, okul çantalarının ağırlığı ve yanlış taşıma yöntemlerinin sırtta ''skolyoz'' denilen eğriliklere neden olabildiğini vurgulayan Önal, skolyozun boy kısalığına, estetik görünüm bozukluğuna, akciğer kapasitesinin daralmasına ve psikolojik bozukluklara, ileri yaşamlarda kireçlenme de eklenince bel ve sırt ağrılarına neden olduğunu belirtti.

     Okul çantasının sırtta ve omuzlarda ağrıya neden olmayacak ağırlıkta olması gerektiğini kaydeden Önal, şunları söyledi:

     ''12 yaşından küçük çocukların 4, 12-15 yaş arası çocukların ise en fazla 5 kilograma kadar olan çantaları taşımaları gerekir. Ancak, çantaların uzun süre taşınmamasına dikkat edilmelidir. Bu açıdan bakılırsa okul servisleri koruyucu bir rol üstlenmiş durumdadır. Başka bir deyişle, okul çantasının ağırlığı çocuğun kilosunun yüzde 15'ini geçmemelidir.

 Yapılan araştırmalara göre, çocuklarda bel ağrısı görülme sıklığı yüzde 70'lere ulaşmıştır.''
     Çantadaki ağırlığın uygun dağıtılması gerektiğini ve çantanın, uzun süre ayakta kalınacaksa sırttan alınmasını öneren Önal, çantanın geniş ve destekli omuz askıları, bel desteği, bel kemeri ve çeşitli bölümleri bulunması gerektiğini bildirdi.

 Önal, uyarılarını şöyle sürdürdü:
     ''Çanta her iki omuzdan asılarak düzgün şekilde taşınmalı. Çantanın taşınma düzeyi, kalça veya bel kemeri bölgesinde olmalı. Çanta bel kemeri ile sabitleştirilmeli. Çanta ölçüleri çocuğa göre çok küçük ya da büyük olmamalı. Doğru kaldırma tekniği öğretilmelidir. Ağır çantalar dizden eğilerek kaldırılmalıdır.

Tekerlikli sırt çantaları tercih edilmelidir. Bu nedenle, ebeveynler olarak çocuklarımızı ve gençlerimizi okul çağında, erken dönemlerden itibaren bel ağrısından korumamız sağlıklı bir toplum oluşturmamıza katkı sağlayacaktır.''