Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Başkanlığı yetkilileri, Isparta'nın 'Alameti Farikası' olan 'sarı diş' probleminin çözümü için yapılması gerekenleri anlattı.
 
ÖNLEMLER BASİT
Isparta'da sudaki 'florosiz' nedeniyle görülen diş sarılığının tedavisinin çok basit olduğunu ancak uygulanması gereken bazı yöntemler olduğunu belirten yetkililer, yeterli oranda flor alındığı an, dişlerin yapısının güçlendiğini, çürüğe karşı daha dirençli hale geldiğini belirtti. yetkililer, aksi durumda, birçok problemin kendiliğinden doğduğunu, florun, havada, toprakta, yer altı sularında ve çayın üst yapraklarında fazlaca bulunduğunu vurgulayarak, "Günde, 5 bardak çay içilirse günlük flor alımı gerçekleşmiş oluyor. Balıkta ve deniz ürünlerinde flor oldukça fazla bulunmakta" diye konuştu.
 
YEME İÇMEYE DİKAT
Sudaki florosiz oranının yüksekliğinden kaynaklanan dişlerdeki sarılıkların önlenmesi için su tüketen hayvanların etlerinin yenmesine bile dikkat edilmesi gerektiğini anlatan yetkililer, "Sütte ve yenilen yeşillikler bile eğer florosizli su ile yetişmişse bu sıkıntı olur. Bazı bebeklerin mamalarında flor fazla. Piyasada kontrolsüz kullanılabilen diş macunlarındaki fazla flor diş vernileri ve diş jelleri hekimin onayı olmadan kullanılması vücuda fazla flor alımını getiriyor" dedi.
 
3-5 YAŞ ÇOK ÖNEMLİ
Özellikle Isparta'da 3 yaşın altındaki çocuklarda florsüz diş macunu kullanılması gerektiğini anlatan yetkililer, "Çünkü çocuklar 5 yaşına kadar macunun büyük bir bölümünü yuttukları için mide de istenmeyen problemler ortaya çıkabilir. Bu nedenle 3 yaşın altındaki florsüz onun üstünde, o yörenin suyunda flor miktarı optimal seviyenin altındaysa florlu diş macunuyla çocuk dişlerini fırçalamalı" dedi. Flor uygulamasının bebeklik döneminde başlatılması gerektiğinin altını çizen SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Başkanlığı yetkilileri, Isparta'da çocukları belirli periyotlarla diş hekimine kontrol ettirmenin gerekli olduğunu kaydetti.