SDÜ Araştırma Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı; ince bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyeti anlamına gelen “Çölyak” hastalığına dikkat çekmek için kolları sıvadı. 

“Karın bölgesinde öne doğru şişkinlik”, “yaşa göre kilo azlığı”, “kas zayıflığı”, “kansızlık”, “dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacı artması”, “ağız içinde oluşan aftlar”, “ciltte kaşıntılı döküntüler” gibi belirtilerin yer aldığı hastalık, her yaşta teşhis edilebilmektedir. Kan testleri ve sonrasında ince bağırsak biyopsisi ile kesin tanı konulmaktadır.

Hayati önem taşıyan bu hastalığa farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen etkinliklerin ilki, Isparta Ahmet Melih Doğan Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi. Çölyaklı hastaların sesi olacaklarını dile getiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Öğretim Elemanı Uzm. Dr. Tuğba Gürsoy Koca, hastalık hakkında bilgi verdi.

Çölyak hastalığının tek tedavisi GLUTENSİZ  sıkı bir diyettir. Çok az miktarda alınan gluten bağırsaklardaki tahribatın tekrarlamasına neden olur. Çölyak teşhisi konduktan sonra glutensiz diyete başlanır ve artık hastalık olmaktan çıkıp yaşam biçimine dönüşür. Bu noktada hastaların yaşadıkları zorlukların farkında olmak önemlidir. Çölyak hakkında toplum bilincinin yetersizliği çölyaklı kişilerin yaşamlarını zorlaştırmaktadır.  Simit ve poğaça gibi geleneksel gıdaların yaygın tüketildiği ülkemizde ortak alanlarda glütensiz yiyecek bulmadaki zorluk bunların başında gelir. Toplumdan farklı beslenme okul ve kreşlerde çocukların günlük hayatını etkilemekte, soyutlanmaya ve yalnız hissetmeye neden olmaktadır.