Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, koruma altındaki Eğirdir Gölü'nün kıyısında oluşturulan çöplük alanın boşaltılarak temizlendiğini ve bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için de gerekli tedbirlerin alındığını söyledi.

Basın toplantısı düzenleyen Özmeral, toplantının ardından çöplük alanı olarak belirtilen bölgeyi gazetecilere gezdirdi. Söz konusu alanın 24 saat açık olduğunu ve isteyen herkesin buraya rahatlıkla girip çıkabildiğini anlatan Özmeral, çöplük alanın bilgisi dışında oluştuğunu ifade etti.

Böyle bir olayın tekrar yaşanmaması için bölgeye giriş kapılarının kapatıldığını bildiren Özmeral, Eğirdir Gölü'nün ''kendi gözü gibi kıymetli olduğunu'' dile getirdi. Eğirdir Gölü'nün korunması için özveriyle çalıştıklarını vurgulayan Özmeral, ''Belediye Başkanı seçildiğimden bu yana, önceden vahşi dolguya maruz kalan gölümüze; bırakın çöpü, bir taşın bile atılmasına göz yumulmamıştır. Dolguya müsaade edilmemiştir'' dedi.

Evlerden, iş yerlerinden çıkan atıkların çöp arabalarıyla uzun mesafeli Koçtepe'ye götürüldüğünü kaydeden Özmeral, şöyle devam etti:
''Gölümüzü kirletmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Gölümüz üzerinde siyaset yapılmasının da faydası yoktur. Basındaki haberler bizi harekete geçirdi ve anında olay yerine gidilerek, alan temizlendi. Bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için de tedbir alındı. Burada çöp alanının oluşmasında sorumluluğu bulunanlar hakkında da işlem yapılacak. Belediye olarak araştırmalarımız devam ediyor.''

15 yıl öncesinde kurulan hayvanat bahçesinin ruhsatsız ve gölü kirlettiği gerekçesiyle kapatıldığını hatırlatan Özmeral, topluma zarar verici faaliyetlerden daima uzak durduklarını ve yanlış yapanların karşısında olduklarını belirtti. Söz konusu alanda daha önce oluşturulmuş balık havuzlarının çevreye zarar verdiğini görerek, havuzlarını kapattıklarını söyleyen Özmeral, ''Gölü korumaya çalışırken asla zarar vermek istemeyiz'' diye konuştu.
 

Belediye sınırları içerisinde böyle bir çöplük alanın oluşturulmasında nasıl bilgisinin olmadığı yönündeki soruya ise Özmeral, gölün çevresinin 150 kilometre olduğunu ve her yeri görme imkanlarının bulunmadığını kaydetti.
Haberi yapan basın mensuplarına teşekkür eden Özmeral, ileride oluşabilecek bir tehlikenin önüne geçilmiş olunduğunu sözlerine ekledi.

-ISPARTA ÇEVRE VE ORMAN İL MÜDÜR VEKİLİ-

Isparta Çevre ve Orman İl Müdür Vekili Mustafa Zorlu da, Eğirdir Gölü Hayvanat Bahçesi çevresinde oluşturulan bu olumsuzluğun basında yer alması üzerine belediye ile derhal irtibata geçtiklerini ve söz konusu alanda atıkların alınması ve rehabilite edilmesi yönünde çalışma başlattıklarını söyledi. Zorlu, ''Sayın Valimizin de talimatları doğrultusunda söz konusu alan rehabilite edilerek göle olan etkinliğinin en aza indirilmesi çalışması yapıldı'' dedi.

Benzer olumsuzlukların yaşanmaması için ilgili belediye tarafından alanın çevresinin kapatılması gerektiğine işaret eden Zorlu, gazetecilerin ilgililer hakkında herhangi bir cezai işlem uygulanıp uygulanmadığı sorusuna ''Değerlendiriyoruz, Sayın Valimizin takdirlerinde değerlendiriyoruz'' yanıtını verdi.

Söz konusu alanda daha önce hayvanat bahçesi ve balık havuzlarının bulunduğunu söyleyen Zorlu, hayvanat bahçesinin ruhsatı olmadığını ve gölü kirlettiği gerekçesiyle kapatıldığını, balık havuzları konusunda da kendilerinden alınmış herhangi bir iznin olmadığını belirtti.

Gazetecilerin balık havuzlarında ve söz konusu alandaki çöpleri rüzgarların mı doldurduğu sorusuna verdiği yanıtta da Zorlu, ''Balık havuzları içindeki pet şişelerin, poşetlerin rüzgarla geldiği doğru. Köpek leşi konusunda ise, hayvan herhangi bir şekilde orada ölmüş olabilir. Evsel katıklar konusunda da kaçak döküm söz konusu'' dedi.

Zorlu, kaçak döküm konusunda yasal işlem uygulanıp uygulanmadığı konusunda ise, henüz failinin tespit edilmediğini söyledi.
Ülkenin sayılı içme suyu kaynaklarından biri olan ve su kalitesinin tehlikede olduğu gerekçesiyle, Isparta Valiliği ile TÜBİTAK tarafından yaklaşık 3 yıl önce koruma eylem planı için harekete geçilerek, özel hükümler belirlenen Eğirdir Gölü'nün kıyısının çöp atıklarına maruz kaldığı tespit edilmiş, AA'nın haberlerinin ardından Eğirdir Belediyesi ekiplerince çöp alanında temizleme çalışmaları başlanmıştı.