AK Parti 23. Dönem Milletvekili Haydar Kemal Kurt, “En basit bilgilere dahi ulaşabilirdik. Kaynaklara bakılsa ulaşılması çok da zor değil” dedi.

Ülke gündeminde son günlerde konuşulan Osmanlıca’nın zorunlu ders olarak görülmesi konusu farklı seslerin çıkmasını da beraberinde getirdi.

624 yıl hüküm sürmüş Osmanlı İmparatorluğu’nun kullandığı alfabe artık okullarda ders olarak görülecek.

OSMANLICA BİZİM DİLİMİZ
Osmanlıca’nın ders olarak okutulması ile ilgili Medyakdeniz’e özel açıklamada bulunan AK Parti 23. Dönem Milletvekili Haydar Kemal Kurt, “Osmanlıca bizim dilimiz. En önemlisi bu” dedi.

HARF DEVRİMİ İLE UZAKLAŞTIK
600 yıldan fazla hüküm sürmüş Osmanlı’nın kütüphanelerindeki eserleri harf devrimi oluncaya kadar değerlendirilebildiğini belirten Kurt, “Harf dervrimi ile birlikte bunlardan uzaklaştık. Bilimsel seviyede dahi değerlendirseydik, en basit bilgilere dahi ulaşabilirdik” dedi.

MECELLE GİBİ BİR HUKUK VAR BEN OKUYAMIYORUM
Kendisinin İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olduğunu kaydeden Kurt, “Erişebileceğimiz bilgiler Avrupa kütüphanelerinden. Kimse beni kendi tarihimi öğrenmekten, bilgilerine ulaşabilmekten mahrum edemez. Mesela, Osmanlı’da Mecelle gibi bir hukuk var ben okuyamıyorum.  Latince’ye çevirdiğimiz halde Osmanlıca’nın karşılığını vermesi mümkün değil” ifadelerine yer verdi.

Hukukçuların örfi hukuktan, adetlerden haberi olması gerektiğine değinen Kurt, “Osmanlı’da hukuk yokmuydu? Vardı. Biz neden gidip Amerika’nın hukukunu değerlendirelim” şeklinde konuştu.

OSMANLICA’YI YİTİK MAL OLARAK GÖRÜYORUM
Pratik bilgiler anlamında da Osmanlıca eserlerin çok önemli olduğunu kaydeden Kurt, “Gidin şehrinizin kütüphanelelrinde zayıflama, sağlık, günlük pratik çözümler gibi bilgiler var. İstanbul’dan Mekke’ye kadar Hicaz Demir Yolu düşünülmesi sadece Hac için değildir. Kaynaklara bakılsa ulaşılması çok da zor değil.  Şimdi Kobani’yi vuruyorlar, oralara bir sürü bomba atılıyor. Buraların gelişmemesinin nedeni hep cahillikten. Bunun için Osmanlıca şart. Ben Osmanlıca’yı yitik mal olarak görüyorum. En kısa sürede kazanılması gerekiyor” diyerek sözlerine son verdi.