Bağımsız tüzel kişiliğine sahip olduğu dönemlerde yörenin eğitim, sağlık ve ibadet için fiziki yapılaşma ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan Çünür Hayırlar Derneği bugün müthiş bir başarı hikâyesi haline geldi.

Temelleri yarım yüzyıl önce atılan Hayırlar Derneği bugün Çünür’deki 4 Caminin ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyor. Şu an Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Mustafa Solmaz’ın üstlendiği Dernek, eğitim ve sağlık alanında da sosyal projelere katılıyor. Dernek’in en büyük eserlerinden biri de Çünür Yeni Cami. Hanbaloğlu Ahmet Öndeğirmen’in mimarisini çizdiği eser Isparta Merkez İlçe’deki Mabetler kadar güzel. Ancak 2 sorun var: Eser tek tornadan çıkmış gibi Merkezdekilerin çoğu ile aynı. Hiç değişiklik yok. En önemli sorun ise Çünür Yeni Camii şu an çok bakımsız. 17 m yüksekliğindeki Kubbesinin bazı bölümlerinde bozulmalar var. İçeriye yağmur ve kar sularının girmesi Kubbede çok önemli sorunlar yaratıyor.

MİNBER AHŞAP, HAT GÖZ ALICI

Caminin Minberi diğerlerinden farklı olarak ahşaptan yapılmış. İşlemeleri de göz alıcı. Hat Sanatı’nın çok güzel örnekleri var Camide.     

Hattat Hamit’in Öğrencisi Iraklı Ömer’in yaptığı Hat Tabloları bulunuyor. 1980- 1984 Dönemi’nde bugünkü karşılığı Mimarlık- Mühendislik Fakültesi olan Devlet Akademi’de okuyan Iraklı Ömer, Hat Sanatı’nı Çünür Yeni Camii için de icra etmiş. Caminin içerisindeki Hat Sanatı çizimlerinde Nebe Suresi yazılı.

BİR MAHALLEDE 4 CAMİ OLUR MU?

Yeni Camii’nin dışında Çünür’de 3 ayrı Mabet daha var. Dolayısıyla cemaat de bölünmüş durumda. Eskiden haftanın son günü Cuma Namazı için diğer 3 Cami kapatılırmış.

Cuma Namazları sadece Çünür Yeni Camii’nde kılınırmış. Bugün o uygulamadan vazgeçilmiş.

İŞTE ÇÜNÜR YENİ CAMİİ

Yapım yılı: 1982

- Arsası, statüsü ‘bağımsız köy’den Merkez İlçe’ye bağlı ‘mahalleye’ dönüştürüldüğü dönemlerde yeşil alanın ‘Cami imarına’ dönüştürülmesi ile kazanılmış. Bu işe yolu da dönemin Belediye Başkanlığı yönetimi açmış.

- Eser, tamamıyla 1988 yılında ibadete açıldı. Eserin tüm masraflarını yöre halkı karşıladı. Çoğu an Isparta’dan da çeşitli yöntemlerle bağış toplandı.

- Arsa: 550 m2

- Cami iç alanı: 305 m2

- Eserin içerisinde Ana İbadet Salonu’nun yanı sıra 2 Kadın Mahfili var. Biri Ramazan’da açılıyor. Diğeri ise Vakit Namazları dışında kilitli olan Caminin yerine kullanılıyor. Bir başka ifade ile yolcular, kadınlar, namaz kılmak isteyenler, Caminin açık bölümünde Mahfillere girebiliyorlar.

MİNAREYİ İŞADAMI ŞEVKET DEMİREL YAPTIRDI

- Camide ana Kubbe 17 metre yüksekliğinde. Ama bazı bölümlerinde dökülmeler var. Acilen bakıma ihtiyaç duyuluyor. Eserin içerisinde yarım ve aslan göğsü olmak üzere 20 farklı kubbe bulunuyor. Bu da Camiye güzel bir hava katıyor.

- Minber ve Vaaz Kürsüsü ahşaptan yapılmış. Selçuklu ve Osmanlı süslemeleri göze çarpıyor. Mihrap’ta ise Ayet- El Kürsi yazıyor. 

- Camide aynı anda 406 kişi ibadet edebiliyor. Çünür girişindeki eseri yolcular, Tıp Fakültesi Hastaneleri’ne gelenler ve Süleyman Demirel Üniversitesi akademisyenleri tercih ediyor.

- Caminin Şadırvanı var ve güneş enerjisine bağlı. Özellikle kışın ve sonbaharda abdest alanlara büyük kolaylık sağlıyor. 

- Caminin 25 metre yüksekliğinde, tek şerefeli minaresini 1987 yılında İşadamı Şevket Demirel yaptırdı. 

LOJMAN SORUNU BURADA DA DEVAM EDİYOR

Isparta’daki Camilerdeki 2 temel sorun Çünür’de de kendini gösteriyor. 1- Lojman yok. 2- Yeni yapılan tüm Camiler, güzel, çağdaş, modern ama birbirinin tıpa tıp aynısı.

Farklı çizgisi olan Cami hiç yok. Çünür Yeni Camii de aynı anlayışın ürünü. Üstüne üstlük Çünür Yeni Camii’nde aksayan yönler var. Camii inşaat açısından şu an bakımsız. Dökülen yerleri var. Acilen onarımdan geçirilmesi gerekiyor.

BİR MAHALLEDE 4 AYRI CAMİ: Isparta’da kronik sorunlardan biri de aynı hat üzerine birden fazla ibadethane yapılması. Çünür Mahallesi’nde 4 ayrı Cami var. Eskiden haftanın son günü Cuma Namazları için diğer 3 Cami kapatılıp, cemaat Yeni Camii’ne yönlendirilmiş. Şimdi o uygulama kaldırılmış.