İl Genel Meclisi, Isparta’da 174 köyün tamamında içme suyu tesislerinin kullanımına ilişkin önemli bir yönetmelik hazırladı. Yaklaşık 3 yıldır süren alt yapı çalışmalarının ardından hazırlanan yönetmelik Türkiye’ye model olacak. 20 maddeden oluşan yönetmelik kapsamında köylerde içme suyu tesislerinin kullanımı, şebeke dağıtımı, bakım ve onarım giderleri köylere hizmet götürme birliklerine bırakılacak.
 
Köylerde eski sisteminin devam etmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken İl Genel Meclisi Başkanı Osman Zabun, yeni yönetmelikle içme suyundaki adaletsizliğin ortadan kalkacağına işaret etti.
 
Hizmet götürme birliklerinin, suyun elektrikli pompaj sistemi veya doğal kaynaktan verilmesi gibi şartları göz önünde bulunarak abonelik ücretlerini belirleyeceğini belirten İl Genel Meclisi Başkanı Zabun, yeni sistemin uygulamasını da muhtarlıkların yapacağını kaydetti. Zabun sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzun zamandır tartışılan ve beklenen bir çalışma vardı. Isparta İl Özel İdaresi Köy İçme Suyu Tesisleri İşletme Bakım ve Onarım Yönetmeliği çalışmaları vardı. Bugün itibariyle komisyonumuz gerekli çalışmasını tamamlayarak meclis gündemine taşıdı. Bu yönetmelik madde madde meclisimizde görüşüldü. Yönetmeliğin tümü üzerinde görüşmeler de tamamlandı. Meclis üyelerimiz maddelerle ilgili görüşlerini bildirdiler. Yapılan oylama sonunda yönetmelik meclisimizce kabul edilmiş oldu.
 
Bu çerçeve içerisinde artık bu saatten sonra kabul edilen yönetmeliğe göre köylerimizde içme suyu tesislerinin köy muhtarlıklarına ve içme suyu birliklerine devri öngörülüyor. Devir işlemleri gerçekleştirildikten sonra abonelik sistemi kurulacak ve kurulacak abonelik sistemi çerçevesinde suyun adaletli, hakkaniyete uyun ve eşitlik ilkelerine uygun dağıtılması öngörülüyor. Süreç içerisinde adım adım çalışmalar tamamlanıp, köylerimizde de içme suyu sıkıntılarına, adaletsizliklerine ve eşitsizliklerine son vermeyi amaçlayan yönetmelik bir yönetmelikti. İnşallah hayırlı olur diye düşünüyoruz.
 
Biliyorsunuz Isparta İli sınırları içerisinde bulunan bütün köylerimizde içme suyu tesisleri yapımı tamamlanmış olup, artık aşa maşam modernizasyonu çalışmalarına başlanıştır. Bir tesisi yapmak kadar tesisin gerekli bakım ve onarımını yapmak suretiyle geliştirilmesi de önem arz etmektedir. Köylerimiz ve bağlı birimlerimizin bir kısmında vatandaşlarımıza abonelik suretiyle su verilmekte olup, diğer kısmında ise halen abonelik süreci tamamlanamamıştır.
 
İçme suyu tesislerimizin korunup muhafaza edilmesinde zaman zaman sıkıntılar oluşmaktadır. Yine br kısım köylerimizde vatandaşlarımızdan kimine su temin edilirken abonelik sistemine geçilmemiş olması sebebiyle adaletsizliklere meydan verilmektedir. İl Özel İdaremizce hazırlanan bu yönetmelikle abone sisteminin yaygınlaştırılması, içme suyu tesislerinden hakkaniyet ve adalete uygun biçimde eşit olarak tüm vatandaşlarımız tarafından faydalanılması, içme suyu tesislerinin bakım, onarım ve geliştirilmesi, tatlı su kaynaklarımızın korunması ve tasarrufu hedeflenmiştir. Hazırlanan yönetmeliğin uygulanmasıyla birlikte sorunların asgari düzeye ineceği düşünülmektedir.”
Köylerde uygulanacak yeni su yönetmeliğinin onaydan geçtikten sonra yürürlüğe gireceği öğrenildi.