Koronavirüs insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Virüsün bulaşmasının önlenmesi noktasında insan vücudunun dirençliğinin yanı sıra çeşitli vitaminler de ön plana çıkıyor. Pandemi döneminde D
vitamininin önemine dikkat çeken Özel Isparta Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tuğrul Sezer, “D vitamini eksikliği olan kişilerde covid-19 pozitifiği daha fazla” dedi.

Bir yılı aşkın süredir içinde bulunduğumuz pandemi döneminde, virüsten korunmak için onlarca tedbirler alınıyor. Virüsün bulaşmasının önlenmesi noktasında insan vücudunun dirençliğinin yanı sıra çeşitli vitaminler de ön plana çıkıyor.

Pandemi döneminde D vitamininin önemine dikkat çeken Özel Isparta Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tuğrul Sezer, “D vitamini insan vucudu için çok önemlidir. Son 1 yılda yaşadığımız pandemi sürecinde doğal olarak pandemi önlemleri kapsamında hastalar yada insanlar evlerine kapandılar. Bizler biliyoruz ki D vitamininin yüzde 20’si gıdalarla alınıyor ama yüzde 80’i cilde güneş ışınlarıyla sentezleniyor.

Dolayısıyla bu evde kapanma sonrasında hastalarda ciddi D vitamini eksikliği görülmeye başlandı. Bizlerde bunu günlük pratiğimizde görüyoruz. Gelen hastaların önemli bir kısmında D vitamin eksikliği görülüyor. D vitamini geçmişte sadece kemik metabolizmasını düzenleyen bir vitamin yada hormon olarak kabul edilirdi. Son yıllarda yapılan araştırmalarda D vitamini reseptörünün vücutta bir çok organ ve dokuda olduğu gösterildi. Buna bağışıklık sistemi de dahil. Dolayısıyla D vitamini sadece kemik değil bütün vücudu ilgilendiriyor. Bağışık sistemiyle birlikte covid-19 enfeksiyon hastalığı olduğu için buna yönelik araştırmalarda yapıldı. Yine son yapılan araştırmalarda D vitamini düzeni düşük olan kişilerde covid-19 pozitifliği daha fazla görülüyor.'' dedi.