Eğitimci-Yazar Adnan Tasar'ın Luna Yayınları'nda yeni çıkan ve okuyucusuyla buluşan Gülseven Halıcılık kitabından küçük bir alıntıyla
Merhaba Değerli Okurlarım;
Gül diyarı güzel Isparta'mız hakkında çok az yazının kaleme alındığını öğrenen ve bu nedenden yola çıkarak yöremizde artık yok olmak üzere olan halıcılığı öykü tadında anlatımla yazdığı ''Gülseven Halıcılık'' adlı kitabını okuyucuyla buluşturan Eğitimci-Yazar Adnan Tasar ile yaptığımız keyifli söyleşiyi diliyorum sizler de aynı keyifle okursunuz.


*KENDİNİZİ TANITIR MISINIZ?

İsmim Adnan Tasar Isparta doğumluyum öğretmenlik yapıyorum. Kendimi bildim bileli kitap okumayı seviyorum. Nerede kitap bulsam okurdum. Benim en büyük zenginliğim okumamdır. Hala okumak benim için en büyük ihtiyaçlardan biridir.

*YAZMAYA NE ZAMAN NASIL BAŞLADINIZ?

Nazillide görev yaparken okulumuzun bir gazete basması gündeme gelmişti. Hani faaliyetlerimizin anlatıldığı okul çalışmalarının sayılıp döküldüğü bir gazeteydi. Basılan gazeteyi almaya gittiğimde matbaanın sahibi şu yazıyı kim yazdı diye sordu, ben deyince bizim bir gazetemiz var orada yazmanızı isterim dedi. Ben devlet memuruyum deyince hemen sayın valimizden izin alabilirim, onu mesele yapmayın dedi. ben de düşündüklerimi haftanın üç günü yazıp ulaştırmaya başladım. Tabı bu çok farklı bir olay mı? Yazdıklarınızın yayınlanması-gazetede bir köşenizin olması-tepkilerin gelmesi çok onurlu bir şey. Çok iyi tanıştığım kitap ve basım dünyasına bir yazar olarak adım atmam bu şekilde oldu. Çok sağ olsun vesile olandan hiç durmadan bir şeyler yazmayı alışkanlık haline getirdim.

*YAZMANIZDA Kİ EN BÜYÜK ETKEN NEDİR?

Beni en çok motive eden şey yaşanmışlıklardır. Bir dönem insanların yaşadıkları-acıları-sevinçleri-aşkları-sıkıntıları hala etkiliyor. Üzüldüğüm şeyse insanların bir köşede sessizce hayatlarını yaşamalarıdır. İnanın etrafımızda birçok kitaba konu olabilecek olaylar yaşanıyor ve insanlar seyretmekle yetiniyor. Hâlbuki bu yaşananların yazılıp yayınlanarak başkalarının da hayatına dâhil edilerek toplumsal bir hafıza oluşturabilmemiz gerekiyor. Örnek vermem gerekirse etrafımızda hala Kore savaşına katılmış gazilerimiz var. Memleketlerinde binlerce kilometre uzakta neler yaşadılar, özlemleri nasıldı, neler düşündüler, nasıl vakit geçirdiler bilemiyoruz. Önceleri etrafımızda milli mücadeleye katılmış gaziler vardı ve bizler bu fırsatı değerlendiremedik. Aynısını bari diğer yaşayanlara yapmayalım değil mi?

*KAÇ KİTABINIZ YAYINLANDI?

Gazete yazılarımı içeren iki kitabım, bir araştırma kitabım-ilk roman denemem olan kavas Mehmet Efeden sonra şimdi konusu Isparta’mızda geçen Gülseven halıcılık isimli kitabım yayınlandı. Yani beşinci kitabım oluyor.

*ESERLERİNİZDE EN ÇOK NEYE DİKKAT EDERSİNİZ-EN ÇOK NEYDEN İLHAM ALIRSINIZ?

Yaşanmışlıklar beni çok etkiliyor. İnsanlarla konuşurum, anlattıkları hikâyeleri ilginç sözleri defterime kaydederim. Mesela Anadolu’nun bir köyünden yurt dışına çalışmaya gitmiş insanlarımız oralarda neler çekti-yaşadı diye çok ilgimi çekiyor. Dikkatle insanımızı dinlerseniz bir çok hikâye olduğunu göreceksiniz.

*ÖĞRETMENSİNİZ VE DERS ANLATMAYI SEVİYORSUNUZ. YAZI YAZMAK VE DERS ANLATMAK SİZCE NE KADAR BENZİYOR?

Yerinde bir tespit sınıflarda çok değişik ailelerden, köylerden gelen insanlar oluyor. Onlarla bir şeyler paylaşmak çok hoşuma gidiyor. Yazarken de benzeri duygular içinde oluyorum. Yaşananları kâğıda geçirmek –düzenlemek-yayınlamak –başka insanların okumasını sağlamak gerçekten güzel bir olay.

*SİZ İLK OLARAK NE ZAMAN EDEBİYAT OKUMAYI VE YAZMAYI ÇOK SEVDİĞİNİZİ FARK ETTİNİZ?

Galiba lise yıllarımdı. Kitap okuyarak dertlerimden uzaklaşabildiğimi fark ettim. Ne zaman bir şeyleri unutmak istesem kitapların büyülü dünyasına dalardım. Yıllar sonra bu defa yazarken dertlerimden uzaklaşabildiğimi anladım.

*OKUMAKTAN HOŞLANDIĞINIZ DÜNYA VE TÜRK EDEBİYATI YAZARLARI KİMLERDİR?

Yazar benim için kadıköy escort bayan çok önemli olmadı-daha çok anlattıkları ile ilgilendim. Bana ilginç gelen ve bir şeyler öğrenebildiğim her yazarı okumaktan büyük keyif alırım.

*SİZE GÖRE KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Bu zamanda önemini tam anlayamadığımız bir konu da kitap okumaktır. Öğretmenler ve anne-babalar her şeyi kendilerinin öğretemediklerini anladıkları gün kitap okumanın değerini de anlayacaklar. Kitaplarla tanışan bir genç farklı bir dünyanın kapısını aralamış demektir. Neler yapılmalı derken sanırım öncelikle bizlerin de hiç olmazsa günde yarım saat kitap okumamız bir şeyler anlatmamızdan daha etkili olacaktır. Sonra nasıl oyuncakçıya-telefoncuya-bilgisayarcıya götürüyorsak kütüphaneye-kitapçılara götürmemiz önemli olacaktır. Kendi sevdiği bir konuda kitap almasını teşvik edersek iyi yoldayız demektir. Anne babalar özellikle sınava girecek çocuklarına kitap okutmalıdırlar ki hızlı okuyabilsinler, okuduklarını anlayabilsinler.

*OKUYUCUYLA YENİ BULUŞAN ''GÜLSEVEN HALICILIK'' KİTABINIZ HAKKINDA NELER SÖYLERSİNİZ?

Isparta'da halıcılık yapan bir ailede yaşanmış gerçek bir hikâyeyi konu ediyorum. Onların yaşadığı acıları, aşkları-adetlerimizi –günlük hayatımızı-evliliklerimizi anlatıyorum. Tabi içinde halıcılık ve halıcılığın problemlerini de bulabilirsiniz. Bu pek denenmemiş bir konuydu. Bizden birisinin ilginç yaşanmışlıklarına tanık olacaksınız.