DEMİREL'İN DOĞUM GÜNÜ...!

24 Haziran seçimi ile siyaset sahnesine giren İYİ PARTİ'yi, şimdi daha İYİ anlamaya başladım. Hele merhum cumhurbaşkanımız ve hemşerimiz Demirel'in doktoru olan İYİ PARTİ milletvekilimiz Aylin CESUR'u da anlamaya ve tanımaya başladım. Hele hele şehrimizin üniversitesi SDÜ'yü de daha yakinen tanımaya başladım. Zira bana ulaşan bir davet mektubuna göre 1 Kasım 2018 Demirel'in doğum günü imiş!!!

Kendi kendime kızmaya başladım. Böyle önemli (!) bir günü nasıl da bilememişim? Yoksa SDÜ'yü yönetenler ve Demirel ailesi kadar ya da Demirel'in doktoru ve başdanışmanı olduğunu öğrendiğim şehrimizin İyi Partili çiçeği burnunda tek vekili Aylin CESUR hanımefendi kadar zeki biri değil miyim? Nasıl oldu da böyle bir hayati konuyu atlamışım?

Evet, şaka yapıyorum. Zira hiç böyle bir niyet içine girmedim ve hiç böyle bir merakım da olmadı. Asıl merakım SDÜ'de Demirel'in anısına düzenlenen bu törene konuşmacı olarak katılan İlber ORTAYLI hocanın koskoca konferansı nasıl doldurduğu? Aslında yerel basından konu ile alakalı birkaç haber okudum. İşte bunlar:

1-İzmir'deki 9 Eylül Üniversitesindeki konferansında Demirel için: "Adam, Demirel'in döneminde ne yapılmış, diyor? Ne yalan söyleyeyim ben Demirel'i sevmezdim. Ama yarın işi gücü bırakıp (Isparta'ya) anma toplantısına gideceğim. Bazı şeylerin insanın kafasına dank etmesi için yaşayıp görmesi gerekiyor. Demirel döneminde çok şey yapıldı. O, Kemalist Türkiye idi" demiş.

2- Isparta'daki konferansında ise: "Demirel, dünyaya açık, dünyayı ve etrafını iyi tanıyan, realist, etrafa heyecan verici biri" olarak tanımlamış. Ayrıca yine Demirel için: Daima seçimi kazandık diye, olmadık işler yapacak bir kitleyi hizaya getirdi. Sakin, mutedil ve aklı başında davranarak, memleketteki gerilim rüzgarını dindirdi. Muhalefet ve iktidar arasındaki mücadele, Demirel döneminde demokrasiye yakışır hale geldi" demiş.

Evet, hem İzmir'de ve hem de Isparta'da bunları söylemiş. Bu anma törenine itirazım var. Milletvekilimiz Aylin hanıma itirazım var. Demirel ailesine itirazım var. Hele bu törende İlber hocanın söylediklerine daha çok itirazım var.

Bu memlekette Atatürk'ün doğum gününü kutlamıyoruz. Zira bilinmiyor. Ondan sonra gelen cumhurbaşkanlarımızın doğum günlerini de kutlamıyoruz. Hani milliyetçi ve muhafazakar çizgide olan İYİ PARTİ? Bu partinin İYİ'liği Demirel'in doğum gününü kutlamak mıdır? Yoksa bu şehrin yaralarına derman olmaya mı çalışmaktır?

Jakoben darbeler zamanında kapısı çalındığında "şapkasını alıp giden" bir Demirel, bu memleketi nasıl bir Kemalist seviyeye getirmiştir ki, bizler hiç görmedik! Yoksa o günleri yaşayan biri olarak ben de bir Kemalist miyim de haberim yok!

Bugün kafam epey karışık. İyi Parti, Demirel'in devamı mı, yoksa MHP'ye küsüp de ayrılan liderlerinin her seçim meydanında ve medya önünde beyanat verdiği gibi milliyetçi mi? Aylin CESUR hanım İyi Parti m Yoksa Doğru Yol Partisi milletvekili mi? Atatürk mü daha değerli, Demirel mi? Atatürk'ün doğum gününü atlayan bizler acil olarak TTK'na başvurup araştırma mı istesek? Veya artık medyada İlber hocayı gördüğümüzde zapping mi yapsak? Ya da bütün bu anma törenini unutup işimize gücümüze mi baksak?

Kalın sağlıcakla...

İsmail TANIŞMAN