Belediye bozuk gıdaya göz açtırmıyor

Halkın sağlığını her zaman ön planda tutan Belediye Zabıta ekipleri dün de kasap ve kasap reyonlarını denetledi. Veteriner İşleri Müdürlüğü ile ortaklaşa yapılan denetimlerde işyerlerinin ruhsatları ve kesilen hayvanların mezbahanede kesilip kesilmediği kontrol edildi.

Kontrol esnasında kısa bir açıklama yapan Veteriner İşleri Müdürü Hamdi Balcı denetimler hakkında bilgi verdi.

Balcı, “Belediye Sınırları içerisinde, belediye mezbahası harici kaçak kesimlerin yapılıp yapılmadığının kontrolünü yapmaktayız. 3285 sayılı hayvan sağlık zabıtası kanununun 103 ve 66. maddelerine istinaden eğer ki mezbahanemiz haricinde kaçak bir kesim olmuş ise bunlarla ilgili gerekli zabıta işlemleri yapmaktır” dedi.

Balcı bu denetimlerdeki amacın halkın sağlıklı gıda maddeleri tüketmesi ve evine huzurlu bir şekilde alış veriş yaparak gitmelerini sağlamak olduğunu ifade ederek, “bizim için halk sağlığı ön plandadır. Halkımızın sağlığını koruyabilmek, halkımızın sağlığa elverişli et ürünlerini satın almaları ve tüketebilmeleri için bu tip denetimlerimizi sürdürmekteyiz” dedi.

Yapılan denetimlerde her hangi bir sorunla karşılaşmadıklarını da dile getiren Balcı, “şu ana kadar yaptığımız denetimlerde olumsuz bir manzara ile karşılaşmadık. Mezbaha harici kesimi yapılmış kargas gövde ete rastlamadık. Bugünden sonra da denetimlerimiz devam edecek. İzinsiz kesim yapılan bir ürün görürsek gerekli tutanaklarımızı tutacağız” dedi.

Balcı bu denetimleri sıklaştırmadaki önemli unsurun Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’ın hassas davranmasından kaynaklandığını, belirterek, “Belediye Başkanımızın bu konudaki hassas denetimleri yapmamızı istediği için, vatandaşlarımızın sağlıklı et tüketmelerini sağlaması için bizlerden sürekli denetim istemektedir. Bizlerde kanunların verdiği yetkiler doğrultusunda bu çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” dedi.

Balcı bu denetimlerle birlikte yine de vatandaşları uyarmayı ihmal etmedi. Vatandaşların özellikle kırmızı et tüketiminde güvendiği kasaplardan ve etin rengini görerek satın almalarını tavsiye etti. Balcı, “ vatandaşlarımız kırmızı et alırken, dikkat edeceği konuların başında kargas gövde etlerinin mezbaha kesimi olup olmadığına bakmalıdırlar.

Bunu da mezbaha kesimi olan etlerde bizim mührümüz bulunmaktadır. Bununla birlikte sürekli aldığı ve güvendiği kasapları tercih etmelidirler. Ayrıca görüntüsünde ve renginde değişiklik gördü ise gerekli ihbarları belediyemiz zabıta müdürlüğüne (alo 153) bildirmeleri bir vatandaşlık görevi olarak görüyorum” dedi.