Isparta Mustafa Şener İlköğretim Okulu öğrencileri ''Bu benim eserim'' projesi kapsamında toprak altına gömülen ve yerden deprem dalgaları ile etkilenerek alarm veren bir cihaz geliştirdi.
 

    Mustafa Şener İlköğretim Okulu 8'inci sınıf öğrencileri Özge Kaynar ve Elif Ceren Gök, elektrik teknisyeninden aldıkları teknik destek ile deprem alarm sistemi geliştirdi. Isparta ve bölgesinin deprem kuşağında yer aldığını ve bundan dolayı zaman zaman küçük çaplı depremlere şahit olduklarını söyleyen öğrencilerden Özge Kaynar, erken uyarı sistemi geliştirmek için kolları sıvadıklarını belirtti.

Depremi önceden bildirecek bir sistemin henüz dünyada olmadığını bildiklerini söyleyen Kaynar, gazetecilere yaptığı açıklamada, yerin altındaki dalgaları haberdar edecek bir cihaz geliştirme kararı aldıklarını kaydetti. Bunun için daha önce tanıdıkları elektrik teknisyeni Bahattin Karaman'dan destek aldıklarını dile getiren Kaynar, depremlerin şiddetini, derinliğini bildiren sismografik cihaza benzer amatör bir cihaz geliştirdiklerini belirtti.

     Bu cihaza zil bağladıklarını anlatan Kaynar, şu bilgileri verdi:
     ''Cihaz herhangi bir hareketliliği hissettiğini zaman alarm ötmeye başlıyor. Bu cihazı camın içine monte edip, toprağın altına gömdüğümüzde de yerin altındaki hareketlenmede alarm ötecek ve depremin olduğunu bize bildirecek.''
 

     Cihazın her türlü harekete yanıt verebildiğini ve bu nedenle toprak altına gömmenin daha doğru olduğunu savunan öğrencilerden elif Ceren Gök de, cihazın her evin bahçesine gömülerek, yerin altındaki hareketlerin oluşunun öğrenilebileceğini aktardı. Kendi düşüncelerini amatörce bir projeye döktüklerini aktaran Gök, ''Sismografik cihaz hareketi hissettiği an bağlantılı olduğu zile etki yapıyor ve alarm ötmeye başlıyor. Batarya ile çalışan bir cihaz. Öncü depremi bu şekilde bilerek, büyük deprem olmadan kaçma ihtimalimiz doğabilir'' dedi.
 

     Projenin geliştirilebileceğini ifade eden Gök, bu sistem ile depremi önceden bilme olanağının da geliştirilebileceğini aktardı.


     Mustafa Şener İlköğretim Okulu Müdürü Halil Kaya da, öncelikle öğrencilerin toplama yönelik proje hazırlamalarının toplumsal duyarlılıklarını gösterdiğini kaydetti. Öğrencilerin ortaya bir fikir attıklarını ve bunu da amatörce uyguladıklarını söyleyen Kaya, ''Projenin amacı öğrencileri düşünmeye sevk etmek. Bizim öğrencilerimiz de deprem korkusunu yaşamışlar ve depremin hareketlerini duyabilmek için bu şekilde bir çalışma yapmışlar.

Uygulanabilir bir proje. Bu projenin teknoloji devleri tarafından daha da geliştirilebileceğini düşünüyorum'' diye konuştu.