Isparta, Antalya Dereboğazı Yolu, Padişah Abdülhamit zamanında demiryolu olarak gündeme gelmiş ve bu yolun yapılmasının ne kadar önemli olduğu o zamanlar tartışılmış.

Daha sonra da 1950’li yıllarda Isparta’ya gelen Merhum Başbakan Adnan Menderes Dereboğazı yolunun en kısa yoldan Isparta’yı Antalya’ya bağlayabileceğini ifade etmiştir.

  Başlangıçta Dereboğazı Yolu Gelincik köyü, Gölcük’ün güneyi,  Ağlasun-Bucak olarak planlanmış. Ama rahmetli Hacı Mustafa Kazak kendisi Sav’lı olduğu için Dereboğazı Yolu’nun şimdiki güzergâhtan açılmasının en doğru karar olacağını savunmuştur. Hatta Menderes Isparta’ya geldiğinde o zaman Sav muhtarı olan Hacı Kazak, Menderes’i tünellerin olduğu yere götürmüş ve ‘Sayın Başbakanım, Antalya şu dağların arkasında’ demiştir.

 Başbakan Menderes ise o zaman o dağları aşmanın zor olacağını, bu nedenle Ağlasun üzerinden yol açılmasını önermiş. Dereboğazı Yolu aşığı olan Rahmetli Hacı Mustafa Kazak Dereboğazı Yolunu Yaptırma ve Yaşatma Derneğini kurmuş, daha sonra Sav’dan birçok insanı oraya götürerek kazma kürek yol inşaatında çalışmalarına önder olmuştur. O günün şartlarında yol inşaatında çalışan insanları sigorta yaptırmıştır. O insanların emekli olmalarında da öncülük yapmıştır.

HACI KAZAK SAV’A NE FAYDASI OLACAK? DİYE ELEŞTİRİLDİ  

           Hacı Mustafa Kazak, Sav Belediye Başkanı olduktan sonra Dereboğazı Yolu çalışmalarına hız vermiştir. Hatta bazı art niyetli kişiler ‘Dereboğazı-Antalya Yolu’nun açılmasının Sav’a ne faydası olacak’ diye dedikodu yapmışlardır. Bu şekilde konuşanlara Hacı Kazak, ‘Antalya yolu Dereboğazı’ndan açılırsa siz ürettiklerinizi bu yol güzergâhı üzerinde satacaksınız’ diyerek ne kadar ileri görüşlü olduğunu ispatlamıştır.

1995 YILINDA HİZMETE GİRDİ

Rahmetli Hacı Kazak, rahmetli Hacı Necati Çelik, rahmetli Kadir Gülsoy, rahmetli Kadir Boylu, rahmetli Yorgancı Memiş tarafından kurulan Dereboğazı Yolu Yaptırma Derneğinin çalışmaları 1970’li yıllarda hız kazanmış, derneğin çalışmalarıyla şimdiki Kazak 1 ve Kazak 2 tünelleri açılmıştır. Rahmetli Sayın Turgut Özal 1986 yılında Başbakan olarak Isparta’ya geldiğinde Dereboğazı-Antalya yolun temelini atmıştır.

1993 yılında da Cumhurbaşkanı olduktan sonra Isparta’ya gelen Sayın Süleyman Demirel’in başlattığı çalışma ile hem Kazak tünelleri genişletilmiş, hem Kargı tüneli yapılmış ve Isparta-Dereboğazı-Antalya Yolu 1995 yılında asfaltlanmış olarak hizmete girmiştir. Bu yolun açılmasında büyük katkıları bulunan rahmetli Özal ile Sayın Demirel’e ve şuan yolun Duble yol olması girişimlerinde bulunan Ak Parti Hükümetlerine şükranlarımızı sunuyoruz.