Isparta’nın yayla şartlarında domates üretimiyle meşhurlaşan ve markalaşan  Deregümü Köyü’nden Suudi Arabistan, Romanya, Hollanda, Bulgaristan, İspanya, Moldova, Dubai, Katar ve Kuveyt'e kadar gönderilen domatesle hem ihracata, hem de iç piyasaya ürün vermeye başladıklarını belirten,’’ 700 dönümlük seralarda yaklaşık 100 gün süren hasat gerçekleştiriyor ve İstanbul, Ankara, İzmir, Konya gibi büyük iller başta olmak üzere her bölgeye köyümüzde üretilen domatesi gönderiyoruz. Tüccar ve tırlar köye gelmeye başladı.

Domatesler seralardan toplanarak tasnifleme ve paketleme merkezlerine getiriliyor ve buralarda titizlikle ambalajlanıyor. Yüz güldüren bu üretimimizi taçlandırmak üzere de festival gerçekleştiriyor ve köyümüzün sesini tüm dünyaya duyurmak istiyoruz’’ açıklamasında bulunan Deregümü Köyü Muhtarı Ali Toprakçı, bu yıl ikincisi gerçekleştirilerek geleneksel hale getirilen ‘’Geleneksel Domates ve Karanfil Festivali’’ne tüm halkı davet ederek etkinliklerle dopdolu bir festival programı hazırladıkları bilgisini paylaştı.

Güller diyarının adeta domates ve karanfil bahçesi olan Deregümü Köyü’nde şu günlerde domates hasadı yoğun bir şekilde devam ederken, bir yandan da festival heyecanı yaşanıyor. İlki geçen yıl yapılan ve bu yıl 24 Ağustos Cumartesi günü gerçekleşecek olan 2.  Geleneksel Domates ve Karanfil Festivali programı ile köyde yapılan tarım faaliyetlerinin tanıtılması amacıyla bir festival düzenlediklerini belirten Köy Muhtarı Ali Toprakçı, “Köyümüzde yapılan tarım faaliyetlerini ve ürettiğimiz ürünlerin kalitesini Isparta’ya, hatta tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak üzere festivalimizin bu yıl ikincisini gerçekleştireceğiz. Festivalimize tüm değerli halkımızı davet ediyor ve bekliyoruz” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Festival kapsamında ilk olarak gündüz çeşitli etkinliklerin yapılacağını belirten Muhtar Toprakçı, program hakkında detaylı bilgi vererek şu açıklamada bulundu:

 “Festivalimiz köy meydanında gerçekleşecek. Program saat 15.00’da öncelikle Mehteran eşliğinde köyümüzün dolaşılması ile başlayacak. Program takdimi, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından sırasıyla konuşmalar, folklor ve halk oyunları ekiplerinin gösterileri gerçekleşecek. Daha sonra stant ziyaretleri, köyümüzde yetiştirilen ürünlerle ilgili yarışmalar yapılacak. Halı saha açılışını takiben turnuva ödül töreni ve emeği geçenlere plaketlerinin takdim edilmesi izleyecek. Yoğun ve yorucu bir hasat dönemi yaşayan emektar halkımızın eğlenebilmesi ve moral depolaması için güzel bir etkinlik olarak akşam saat 20.00’da sevilen sanatçılarımız Oğuz Yılmaz ve Esra Yağmur başta olmak üzere yerel sanatçıların sahne alacağı güzel bir konser programıyla festivalimiz sona erecek. Yapılacak yarışmaya köyümüzde domates ve karanfil üreten üreticilerimiz katılırken, oluşturduğumuz jüri ile en iyi domates ve karanfil üreticilerini belirleyeceğiz. Yarışmada dereceye giren üreticilerimize de çeşitli ödüller takdim edeceğiz. Değerli Isparta halkını köyümüzün bu mutlu gününde yanımızda olmaya davet ediyoruz.

Bu vesile ile Deregümü Köyü Muhtarlığı olarak böyle bir etkinliği düzenlememizde bize güç ve destek veren herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. ‘’ /Elif AKGÜL