Isparta’nın yayla şartlarında domates üretimiyle meşhurlaşan ve markalaşan  Deregümü Köyünde domates hasadına başlandı.

700 dönümlük seralarda domates hasadının 100 gün sürmesi bekleniyor.

HEDEF; 10 BİN TON DOMATES ÜRETİMİ

Hedef; 10 bin ton domates üretimine erişerek milli ekonomiye büyük katkı sağlamak.

Bu seneki verim ve kalite iyi. Üreticinin yüzü gülüyor. Domates fiyat belirleme komisyonu ilk toplantısını yaparak fiyatını açıkladı. İlk hasat kilogram fiyatı 1 lira 80 kuruştan başladı. 

İLK TIR ROMANYA’YA UĞURLANDI

Tüccar ve tırlar köye gelmeye başladı. Domatesler seralardan toplanarak tasnifleme ve paketleme merkezlerine getiriliyor ve buralarda titizlikle ambalajlanıyor. Ve ilk tır yüklenerek Romanya’ya uğurlandı.

Isparta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından periyodik rutin kontroller yapılıyor.

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Deregümü Köyü Muhtarı Ali Toprakçı, domateste iyi bir yıla başladıklarını söyledi.

Hem ihracata hem de iç piyasaya mal vermeye başladıklarını belirten Toprakçı; “Allah’ın izniyle ilk tırımızı Romanya’ya gönderdik. İç piyasaya da domates vermeye başladık. İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya gibi büyük iller başta olmak üzere her bölgeye bir haftadır mal gönderiyoruz” diye konuştu.

KOMİSYON KİLOGRAM FİYATINI 1,80 OLARAK BELİRLEDİ

Domates fiyat belirleme komisyonu ilk toplantısını Mehmet Erdoğan başkanlığında yaptı. Domatesin kilosu 1,80 liradan satılmaya başlandı.

Bu konu hakkında düşüncelerini ifade eden Deregümü Köyü Muhtarı Ali Toprakçı; “Daha önceleri muhtar olan arkadaşımız doğal olarak komisyon başkanı da oluyordu. Ben kendim hem üreticiyim hem de tüccarım. Yani domatesin ticaretini yapıyorum. O bakımdan muhtarlık seçimlerinden önce söz verdiğim gibi komisyona başkanlık etmeyi etik bulmadım. Arkadaşlarımız kendi aralarında Mehmet Erdoğan Beyi başkanlığa seçerek ilk toplantılarını yaptılar ve daha sonra bize de nezaket ziyaretinde bulundular. Komisyonumuza başarılar diliyorum. Allah kolaylık versin” dedi.

İNŞALLAH BEREKETLİ BİR YIL OLUR

Yapılan ilk hasadın kalitesine dikkat çeken Toprakçı son olarak şunları söyledi; “Bu sene inşallah güzel geçecek. İlk hasat verim ve kalite açısından güzel. Çalışkan, üretime meyilli Deregümü halkının alın terini hakkıyla alacağına inanıyorum. Deregümü domatesi sadece Türkiye’de değil artık tüm dünyada biliniyor. Bu onur ve gurur verici bir durum” dedi.  / İBRAHİM DEMİRAYAK