Küçük işletmelerin istihdam gücünü artırmak için İşkur'un başlattığı İşbaşı Eğitim kapsamında Isparta’da halen 300 kişi çalışıyor. Şayet, 6 aylık dönem sonunda çalışanı işveren istihdam ederse devlet bir kursiyer daha veriyor. Böylece işyeri deneyimi kazanan ve tecrübe edilen eleman istihdam da zorlanmıyor.

 

İşkur Müdürü Hüseyin Ergin, bu yıl işbaşı eğitimlerine önem vereceğini söyledi. Bu eğitimle 6 ay sonunda istihdam sağlanırsa, yeni bir eleman verileceğini, bunun da masraflarını yine 6 ay süreyle kurumun karşılayacağını belirten İşkur Müdürü Hüseyin Ergin, "Bundan tüm işverenlerimiz özellikle küçük işletmelerimiz yararlanmalı" dedi. Ergin, "İşbaşı eğitim programlarına katılarak firmalarda staja giden işsizlere 6 ay boyunca maaş ödenecek. Bu kişilerin sigorta primleri de devlet tarafından karşılanacak. Bu uygulamayla işsizlerin, işbaşı programlarına başvurarak tezgah başında meslek sahibi olması teşvik edilecek. Aynı zamanda işsizler için tam maaşla, en az 6 aylık iş kapısı imkanı sağlanacak" dedi.
 
TEZGAH BAŞINDA İŞ ÖĞRENECEK
 
Bakanlık, işbaşı eğitim programındaki yeni düzenleme ile istihdam imkanlarını artırmayı ve işsizlere nitelik kazandırmaya hedefliyor. Ayrıca işsiz gençler, tezgahın başında ustadan işi öğrenecek. 6 ay boyunca uyum sağlarsa ve işveren isterse devam edecek. İşveren istihdam etmek istemese bile işsiz gençler meslek sahibi olacak.
 
Halen İŞKUR, iş başı eğitim programları düzen-liyor. Ancak bu kurslara katılanlara maaş ödenmiyordu. Önümüzdeki günlerde hayata geçirile-cek değişiklikle artık maaş ödenmeye başlanacak olması, talebi artıracak. İşsizlerin, hızla nitelik kazanması sağlanacak.
 
İŞKUR'A KAYITLI OLMA ŞARTİ VAR
 
İş başı programları en az 10 çalışanı bulunan firmalarda düzenleniyor. Bu programlara katılacak kişilerin, o işyerinde çalışan kişiler dışındaki kişilerden olması gerekiyor. Ayrıca iş başı programına katılacak kişilerin, son altı aylık çalışan sayısına ilave olarak işe alınması gerekiyor.
 
Firma, işbaşı programı kapsamında stajyere başvurduğu meslek kapsamında fiilen çalıştırmak zorunda. Başvurduğu meslek dışı bir iş ise yaptıramıyor. İş başı programları günlük en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere haftalık 45 saat oluyor. Toplamda 6 ayı geçemiyor. İşbaşı programlarına katılacak kişilerin İşkur'a kayıtlı işsizler arasından seçilmesi zorunlu. İşkur'un sağladığı işbaşı eğitiminden halen 300 kişi yararlanıyor.